Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Quantum Break smelt videogames en televisieseries samen

Tijd brengt raad.

De tijd staat niet stil. Behalve voor Quantum Break-hoofdpersonage Jack Joyce misschien. Opgezadeld met tijdmanipulatiekrachten en achternagezeten door de duivelse Monarch Corporation is hij de volgende in het groeiende lijstje van Remedy Entertainments actiehelden. Kan hij zonder blozen naast Max Payne en Alan Wake staan?

Riverport University doet al lange tijd onderzoek naar tijdreizen. Dat kan bij veel wetenschappelijke collega's op hoongelach rekenen. Maar dan brengt een ontploffing tijdens een experiment het hele tijd-ruimtecontinuüm aan het wankelen. De tijd loopt sneller, trager, begint te loopen: Murphy's wet is hier ongetwijfeld van toepassing wanneer alles dat maar verkeerd kan lopen, dat ook doet.

Hoofdpersonage Jack Joyce is erbij als het experiment de foute kant opgaat en wordt op een overdosis aan straling getrakteerd. De Hulk wordt hij net niet, maar hij krijgt wel de vaardigheid om de langzaam afbrokkelende tijdlijn te manipuleren. Die vaardigheid heeft hij nodig wanneer hij voor de mysterieuze Monarch Corporation op de vlucht moet slaan.

Quantum Break speelt op het eerste zicht als een standaard third-person shooter. Joyce zoekt dekking achter muurtjes en hanteert een hele hoop verschillende wapens. Denk hierbij aan pistolen, machinegeweren, granaten, noem maar op. Het zijn echter de tijdmanipulatiekrachten die de game uniek willen maken. Joyce bevriest vijanden, laat kogels terug in hun hulzen vliegen of stuurt een forcefield uit waarmee belagers van hun sokken worden geblazen.

Naarmate je in de game vordert, stuurt Monarch geleidelijk beter uitgeruste soldaten je richting uit die zelfs voor bepaalde krachten van jou immuun zijn. Zo wil de ontwikkelaar dat je te allen tijde de aandacht erbij houdt.

Remedy Entertainment heeft een kleurrijke geschiedenis achter de rug. De studio is onder meer verantwoordelijk voor het bullet-time-geweld van Max Payne en de op Stephen Kings werk gebaseerde thrillerwereld van Alan Wake. Na de tegenvallende verkoopcijfers van die laatste game zijn regisseur Sam Lake en consorten op zoek gegaan naar een nieuw verhaal. De zaklamp en de tweedjas verdwijnen dus voor even in de vriezer.

Uit de vriezer komt daarentegen Iceman. Aan Quantum Break-held Jack Joyce wordt in de game namelijk gestalte gegeven door Shawn Ashmore, onder meer bekend als de ijskoele mutant Iceman in de X-Men-films. Alle personages in Quantum Break worden door echte acteurs en actrices vertolkt. Niet alleen om de game wat meer geloofwaardigheid te geven, maar ook omdat Quantum Break zich aan iets waagt wat geen enkele game ooit heeft voorgedaan: een eigen televisieserie.

De game is het verhaal van Jack Joyce; de serie is het verhaal van zijn tegenstanders. De antagonist van het verhaal is Paul Serene, CEO van de mysterieuze Monarch Corporation. Hij wordt gespeeld door Aidan Gillen, beter bekend als Littlefinger uit Game of Thrones. Tijdens het foutgelopen tijdsexperiment krijgt hij de kracht om in de toekomst te kunnen kijken en zelf te kiezen welke mogelijkheid uitkomt. Dat manifesteert zich ook in de televisiereeks.

Op bepaalde momenten krijg je 'junctions' te zien, breekmomenten in de tijdlijn. Jij kiest dan met welke toekomst de serie verdergaat. De game past zich automatisch aan je keuzes aan. Zo krijg je twee kanten van het verhaal te zien. De afleveringen duren telkens rond de 22 minuten. Ze kunnen overigens ook overgeslagen worden, al raadt Remedy Entertainment dat ten stelligste af.

Quantum Break is opgedeeld in vijf acts. Na ieder hoofdstuk speel je een aflevering vrij. Door de wisselwerking van keuzes in-game en keuzes tijdens de televisieshow wil Remedy je de mogelijkheid geven om je het verhaal volledig eigen te maken. De lengte van de individuele acts varieert volgens de ontwikkelaar ook volgens de keuzes die je maakt en de speelstijl die je hanteert.

Remedy Entertainment is een studio die verhaal en beleving bij het ontwikkelen van videogames vooropzet . Dat wordt nogmaals duidelijk wanneer je naar Quantum Break kijkt. Met de keuzes die je kunt maken en de bijgevoegde televisiereeks heeft de game het potentieel een culthit te worden, zoals zijn voorganger Alan Wake. De game is meerdere malen uitgesteld, maar de laatste keer hoofdzakelijk om het drukke eindejaarseizoen van 2015 te vermijden. De studio heeft die extra maanden gebruikt om de game nog meer op te poetsen.

Quantum Break komt op 5 april 2016 exclusief voor de Xbox One uit. Dat lijkt misschien nog lang, maar die maanden vliegen zo voorbij. De tijd staat niet stil. Behalve voor Quantum Break-hoofdpersonage Jack Joyce misschien...

Quantum Break is vanaf 5 april 2016 verkrijgbaar, exclusief voor de Xbox One.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur
Kenneth De Muyt avatar

Kenneth De Muyt

Redacteur

Houdt van lange wandelingen op het strand, zonneschijn, explosies en mysterieuze tombes verkennen.

Reacties