Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Quake Champions markeert de terugkeer van een klassieker

Quaddicted!

De aankondiging van Quake Champions was niet alleen onverwachts, maar kreeg ook de nodige kritiek te verduren. De nadruk op arena's, snelheid en eSports kon iedereen wel waarderen, maar Champions met unieke vaardigheden en de game toegankelijk maken voor alle skillniveaus schopten tegen menig zeer been. Hoe vaak id Software ook benadrukte dat Quake Champions geen MOBA is, het publiek bleef erg sceptisch. Inmiddels is de gesloten bèta al een aantal weken aan de gang en is er heel wat bloed gevloeid. Quake is weer helemaal terug van weggeweest en de meeste kritiek blijkt volledig ongegrond te zijn.

Quake Champions is namelijk nog steeds een hardcore arena shooter waarin alles op skill is gebaseerd. Snelle reflexen, de maps goed kennen, weten waar wat ligt en daar zo snel mogelijk zijn bepalen de uitkomst. Wat dat betreft bouwt de game verder op de fundering die door Quake 3: Arena en Quake Live is gelegd. Naast de toevoeging van Champions zijn er verder geen grote veranderingen aan de gameplay doorgevoerd. Je hoeft dus niet te rekenen op loadouts, killstreak-bonussen of wall jumps. De kern van Quake blijft behouden en komt, naast de eerder genoemde mapkennis en wapendominantie, nog steeds neer op rocket jumping en bunny hopping.

De maps spelen perfect op die mobiliteit in. Er is geen sprake van nauwe gangen en beperkte bewegingsruimte. De gesloten bèta beschikt over drie maps. Zo is er de remake van The Camping Grounds (Q3DM6), die nu Blood Covenant heet. Burial Chamber en Ruins of Sarnath zijn twee nieuwe maps. Geen van de drie doet voor elkaar onder, wat goed te merken is wanneer spelers voor de wedstrijd op de gewenste map kunnen stemmen. Je zou verwachten dat iedereen voor de reeds bewezen formule van Blood Covenant gaat, maar niets is minder waar. Verder is er voldoende verticaliteit, zijn er meer dan genoeg shortcuts en staat de verdeling van wapens, gezondheid, bepantsering en power-ups op punt.

De gevreesde toevoeging van Champions blijkt niet meer dan een extra tactische laag te zijn. De verschillende vaardigheden geven je meer opties, maar bepalen niet de uitkomst van een wedstrijd. Ze zijn bij lange na ook niet zo krachtig als bijvoorbeeld een Ultimate in Overwatch. Er zijn momenteel negen Champions, waarbij Ranger voor iedereen gratis is en je de rest met in-game verdiende credits kunt huren. In de definitieve versie zijn er uiteindelijk twaalf kampioenen waarmee je de arena kunt betreden.

De vaardigheden van de Champions vullen elkaar goed aan. Als Nyx kun je, indien het te heet onder je voeten wordt, onzichtbaar worden. Met Visor kun je tijdelijk iedereen zien, dus ook een onzichtbare Nyx. Maar niet alles is even goed gebalanceerd. Zo beschikt de robot Clutch over een schild, maar die verdwijnt zodra je zelf schiet; in een game waarbij je de trekker nauwelijks loslaat, is dat vrij nutteloos. De Acid Spit van Sorlag daarentegen doet erg veel schade en kan zelfs meerdere vijanden tegelijkertijd uitschakelen dankzij zijn 'damage over time'-effect.

Iedere Champion begint met andere statistieken die zijn onderverdeeld in gezondheid, bepantsering en snelheid. Grote Champions zoals Scalebearer zijn logger, maar beschikken wel over meer bescherming. Anarki is dan weer even snel als dat hij kwetsbaar is. Tijdens een wedstrijd kun je bepaalde statistieken verbeteren, maar het verschil tussen de Champions staat wel vast. Verder is het mogelijk om de cooldown van je vaardigheid te verkorten en zijn er weer krachtige power-ups zoals de Quad Damage, die je tijdelijk vier keer zoveel schade laat uitdelen.

Tot dusver zijn een klassieke Deathmatch- en Team Deathmatch-modus aanwezig. Ook is er sinds kort een Duel-modus, die wat kleine veranderingen heeft ondergaan. Iedere wedstrijd bestaat uit drie rondes en iedere ronde bestaat uit drie frags. Voordat je begint, moet je over drie Champions beschikken waarmee je kunt spelen. Zodra een Champion sneuvelt, kun je die niet meer inzetten totdat de volgende ronde begint. Een revolutie is het niet te noemen, maar het zorgt wel voor meer variatie en tactiek. Je kiest namelijk om beurten een Champion en moet daardoor inspelen op de keuzes die je tegenstander maakt.

Daarnaast is er een nieuwe modus beschikbaar. In Sacrifice word je in een arena gedropt waarin twee teams van vier het tegen elkaar opnemen. Wanneer er een Soul spawnt, is het zaak die als eerste op te pikken en zo snel mogelijk naar een van de twee Obelisks te loodsen. Eenmaal daar aangekomen, loopt er geleidelijk een meter vol en verdedigen jij en je teamgenoten de Obelisk met je leven. Maar de vijand kan ook brutaal de Soul afpakken en als een speer naar de andere Obelisk rennen om zelf punten binnen te halen.

Aangezien Quake Champions free-to-play is, beschikt de game over loot boxes die cosmetische items bevatten. In de gesloten bèta is het wel al mogelijk om die vrij te spelen en in level te stijgen, maar nog niet alles is functioneel. Zo staan de achievements uit, kun je zelf geen aankopen met echt geld doen en is het menu nog wat omslachtig. De matchmaking doet het daarentegen wel prima. Meestal heb je binnen 90 seconden een game gevonden en gaat het redelijk gelijk op. Voordat de game in zijn geheel is opgestart, moet je echter wel geduld hebben. De grafische presentatie verzacht die pijn, al mag de lange warming-up voordat een wedstrijd begint best wat korter. Al met al draait de game in de bètafase erg stabiel.

Quake Champions weet een behoorlijke indruk te maken en veel criticasters het zwijgen op te leggen. De belofte om de game lang in bèta te houden en zo de balans goed te krijgen geeft vertrouwen. Het blijft natuurlijk de vraag of de andere maps, modi en Champions dezelfde kwaliteit bevatten. Daarnaast is het wat betreft het verdienmodel, de cosmetische opties en de in-game winkel nu nog koffiedik kijken. Id Software zet ook zwaar in op eSports en daar valt uiteraard nog niets over te zeggen. Dat de kampioen van de snelle multiplayer in ieder geval terug is, staat als een paal boven water.

Meer over de game weten? Lees dan ons handig overzicht van alle Quake Champions info die we tot nu toe weten.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur
Johnny van Spronsen avatar

Johnny van Spronsen

Barbaar

Johnny is killer dan het staal dat zijn tegenstanders doorklieft. Hij verplettert vijanden, drijft de overlevenden lachend voor zich uit en luistert met plezier naar de klaagzang van de verliezers.

Reacties