Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Puyo Puyo Tetris review - Blobs waar je op kunt bouwen

Blobs waar je op kunt bouwen.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Puyo Puyo Tetris combineert beide puzzelgames in een uitgebreid pakket dat iedereen wat te bieden heeft.

Naast de wereldberoemde Russische puzzelgame Tetris heb je nog een andere puzzelgigant: Puyo Puyo. De game waarin je gekleurde blobs combineert is razend populair bij Japanse kinderen. Ontwikkelaar SEGA merkt dat de hoogtijdagen van de game op consoles voorbij zijn en dat nog maar een fractie van de fanbase Puyo's op de smartphone popt. De oplossing? Een nieuwe generatie Puyo-poppers kweken, met een beetje hulp van oude rot Tetris. En het resultaat mag er zijn: Puyo Puyo Tetris is tot de nok gevuld met diverse modi waar je uren zoet mee bent.

Puyo Puyo Tetris bevat zes modi, maar het zijn Swap en Fusion die de meeste vernieuwing bieden. Die combineren Puyo Puyo en Tetris tot een interessante nieuwe ervaring. In Swap speel je op twee velden, één met Tetris en één met Puyo Puyo. De velden wisselen zich in een versneld tempo af, waardoor je constant moet omschakelen tussen het snelle Tetris en het meer methodische Puyo Puyo. Het resultaat is een hersenkraker van jewelste die vooral voor meesters van beide disciplines de ultieme test van je vaardigheden is. Als je ongeoefend bent in een van de speelstijlen, dan doe je er goed aan eerst te trainen voordat je je daaraan waagt.

Fusion combineert Puyo Puyo en Tetris op één bord, maar verandert de methode van scoren niet. Tetrominos haal je weg door lijnen te maken, en Puyo Puyo verdwijnen alleen als je er vier van dezelfde kleur aan elkaar plakt. Tetrominos zijn zwaarder dan Puyo, waardoor een blok altijd door de kleurrijke blobs zakt. Het tempo van deze modus ligt lager, waardoor je gemakkelijk het overzicht behoudt. Wil je echter het onderste uit de kan halen, dan moet je uit je comfortzone komen en nieuwe tactieken bedenken.. Fusion is een geslaagde mix van de gamestijlen, die nieuwkomers op een uitdagende manier aan een nieuwe game introduceert.

Adventure Mode is het hoofdgerecht van de game, waarin alle verschillende modi aan bod komen. Mierzoete animepersonages met bijbehorende stemmen vertellen een verhaal over hoe de werelden van Puyo en Tetris met elkaar in contact komen. De stijl is duidelijk gericht op de Japanse Puyo Puyo-doelgroep, maar wie daar doorheen kijkt, geniet van goed acteerwerk en grappig geschreven dialogen. Haaks daarop staat de allesbehalve schattige moeilijkheidsgraad. De CPU houdt zich niet in en een ongetrainde speler delft geheid het onderspit. Als je een match viermaal verliest, kun je Helper mode inschakelen. Daarmee ga je ongestraft naar het volgende level. Zo blijft Adventure Mode toegankelijk voor iedereen.

Lesson Mode legt Tetris, Puyo en Fusion uit, en is daarom zeer welkom. Alle drie de spelvormen worden met duidelijke filmpjes en voorbeelden verduidelijkt. Bovendien kun je replays van online spelers bekijken en op halve snelheid afspelen. De Lesson Mode heeft echter geen praktijklessen, dus je bent uiteindelijk op jezelf aangewezen om de technieken te gebruiken. De theorie is uiteindelijk wel voldoende om op de hoogte te blijven van al je mogelijkheden, en wapent je om een meester te worden.

Er zijn nog meer modi om je mee te amuseren. Party en Big Bang spelen met de kernconcepten van Puyo Puyo en Tetris. Party gooit items in het speelveld waarmee je de tegenstander kunt pesten. Zo kun je verbieden om stukken te draaien, het speelveld verduisteren of de valsnelheid van de stukken verhogen. Big Bang geeft je dan weer een speelveld vol troep, waarin precies bepaalde stukken passen. De bedoeling is om een zo hoog mogelijke combo te scoren, zonder een misstap te maken. Wie de hoogste score haalt, brengt schade aan de levensbalk van de tegenstander toe om hem op die manier uit te schakelen. Party brengt een chaotisch element naar de klassieke spelvorm, en is uitstekend voor een aantal vrienden en een biertje op de bank. Big Bang geeft de puzzelliefhebbers uiteindelijk meer voldoening, aangezien vingervlugheid en een vooruitziende blik sterk op de proef worden gesteld.

Naast alle exotische spelmodi zijn de klassiekers niet aan de kant geschoven. In Versus speel je met maximaal drie andere spelers of AI-gestuurde tegenstanders voor de hoogste score. Spelers mogen elk bepalen of ze liever Puyo Puyo of Tetris spelen. Challenge is dan weer een singleplayer-aangelegenheid, waarin je zes verschillende uitdagingen aan kan gaan. Bovendien kun je direct een traditioneel potje Tetris, Puyo Puyo en zelfs het nieuwe Fusion vanuit het titelscherm opstarten. Fans van de klassieke speltypen worden daardoor niet aan de kant geschoven ten behoeve van de exotischere modi, en het is erg fijn om even snel een potje van je favoriete puzzelgame te spelen zonder door de menu's te graven.

Puyo Puyo Tetris slaagt erin om een nieuwe draai te geven aan twee klassieke puzzelgames. De game heeft voor iedereen wel iets om de tanden in te zetten, of je nu een gedoodverfde veteraan of een totale nieuweling bent. Swap en Fusion dagen je uit om je denkpatroon om te gooien en brengen elk iets unieks aan bod. De Adventure Modus is als een eindexamen en gooit het hele repertoire genadeloos op je af, met een knipoog van het ludieke en schattige verhaal.Of je nu van gekleurd slijm of rigide blokken houdt, op Puyo Puyo Tetris kun je bouwen.

Puyo Puyo Tetris komt op 28 april uit voor de Nintendo Switch en de PlayStation 4.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties