Skip to main content

Puyo Puyo Tetris 2 bouwt op solide fundering

Blokkentoren krijgt aanbouw.

In 2018 verraste SEGA met een unieke mix van twee gigantisch populaire puzzelgames: Puyo Puyo en Tetris. Met kleurrijke graphics, humoristische dialogen en een grote diversiteit aan spelmodi werd de titanenstrijd tussen de twee klassiekers gestreden. Je kunt daar meer over lezen in de Puyo Puyo Tetris review. Puyo Puyo Tetris 2 met een nieuwe modus en een nieuw verhaal kon dan ook niet uitblijven. Of dat genoeg is, moet nog blijken, maar SEGA lijkt vooral voor nieuwkomers opnieuw een mooi afgerond pakket af te leveren.

Bekijk op YouTube

De nieuwe modus heet Skill Battle, waarin een team van drie personages uit de verhaallijn het in een puzzelstijl naar keuze opneemt tegen een ander team. De personages zijn vrij te selecteren en hebben elk een speciale kracht die tijdens de match in te zetten is. Zo kan Tee twee rijen meteen laten verdwijnen en kan Amitie afval in rode Puyos veranderen. Elk personage heeft een level en RPG-achtige statistieken, en een goed samengesteld team kan het verschil tussen overwinning en verlies betekenen. Opvallend is dat je in deze modus niet langer een traditioneel potje speelt, maar erop uit bent om de hit points van je tegenstanders naar nul te brengen. Veteranen worden uitgenodigd om hun tactieken te herzien, en beginners lijken hierdoor een gelijker speelveld te krijgen.

Om de statistieken van de personages in Skill Battle naar je hand te zetten, verdien je doorheen de game Item Cards. Je team heeft namelijk vier plaatsen voor Item Cards. Die passen zoals uitrusting in een RPG je statistieken aan. Net als in dat genre werken deze Item Cards als een mes dat aan twee kanten snijdt: sommige stats gaan omhoog terwijl andere er slechter van worden. Om het meeste uit de Skill Battle-modus te halen moet je dus niet alleen de speciale krachten van de personages meester zijn, maar ook de beste combinatie van Item Cards weten te vinden. Deze twee toevoegingen aan Puyo Puyo Tetris vormen samen een nieuwe manier van spelen, waardoor je de puzzelgame vanuit een andere hoek gaat bekijken.

De Adventure Mode heeft in Puyo Puyo Tetris een nieuw verhaal en nieuwe lay-out gekregen. Aanvankelijk lijkt het verhaal echter precies hetzelfde. Dat komt omdat de helden uit de eerste game hun avonturen zijn vergeten. Een mysterieuze kracht dreigt de werelden van Puyo Puyo en Tetris voor eeuwig samen te voegen, dus verenigen de helden zich opnieuw om hier een stokje voor te steken. Het verhaal is nog altijd lineair maar speelt zich nu op een wereldkaart af, met vertakkingen naar optionele uitdagingen waar je nieuwe personages, Item Cards en punten kunt verdienen. Door deze extra toevoegingen krijgt de Adventure Mode meer om het lijf, ook al lijkt het verhaal ditmaal meer van hetzelfde.

Er zijn kleine verfijningen gemaakt, zoals de toevoeging van een spelersprofiel voor de onlineklassementen alsook een mogelijkheid om online in de Puzzle League alleen met jouw favoriete speltype te spelen. Tot slot bevat de lesmodus naast de bekende tutorials ook een problems-optie waarin praktijklessen te spelen zijn, een groot gemis in de voorgaande game. Naast de bovengenoemde aanpassingen lijkt Puyo Puyo Tetris 2 nagenoeg exact op zijn voorganger. Alle spelmodi uit de vorige game keren terug, alsook de UI, algehele grafische stijl, toon en de beloningen die in de in-gamewinkel te koop zijn. Het moet nog uitwijzen of Puyo Puyo Tetris 2 niet te veel op de fundering van zijn voorganger leunt.

Puyo Puyo Tetris was een uitstekende en verfrissende game en het is daarom niet vreemd dat de game een uitstekende basis voor Puyo Puyo Tetris 2 vormt. Het lijkt er echter op dat de game zich vooral op een nieuw publiek richt, aangezien er een hoop uit hetzelfde vaatje getapt wordt. De Skill Battle Mode en bijbehorende Item Cards zijn an sich interessant maar moeten deze nieuwe game volledig dragen, aangezien de kleine verfijningen en herhalende verhaallijn uiteindelijk maar kleine toevoegingen zijn. Dat Puyo Puyo Tetris 2 voor een hoop puzzelplezier garant staat, is zeker, maar de tijd moet uitwijzen of de game dat ook op eigen kracht doet.

Puyo Puyo Tetris 2 verschijnt op 8 december voor pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One en Xbox Series S|X.

Read this next