Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PUBG tips en tricks - Zo scoor je een makkelijke Chicken Dinner

69 tips om Battlegrounds te overleven.

PlayerUnknown's Battlegrounds lijkt op het eerste gezicht oppervlakkig, maar schijn bedriegt. De gameplay heeft namelijk veel meer diepgang dan het lijkt. In deze Battlegrounds gids vind je voor zowel beginners als gevorderden PUBG tips die je op weg helpen om de game onder de knie te krijgen - en natuurlijk om de epische woorden 'winner winner chicken dinner!' in beeld te zien verschijnen.

Battlegrounds tips om tot het einde te overleven

Er zijn talloze tips en tricks voor PUBG. Om een goed beeld daarvan te krijgen, zijn ze in categorieën opgedeeld. Denk daarbij aan thema's als 'hotkeys' of 'Medkits'. Op die manier kun je direct naar de voor jou relevante onderwerpen doorscrollen, of ze natuurlijk allemaal één voor één doornemen. Voordat we echter dieper op de inhoud ingaan, is het nuttig om eerst een paar basisregels voor PUBG-matches tot je te nemen. Vooral handig als je nog een groentje bent, of juist de volgende stap wilt zetten om beter te worden.

PUBG is om te beginnen geen standaardshooter. Het gaat niet zozeer om de meeste kills maken, maar om te overleven op een eiland met honderd spelers. Sterker nog, je kunt in theorie zelfs winnen zonder ook maar één schot te lossen. Je moet dus je gebruikelijke shooterstrategie ietwat loslaten in deze game.

Het komt in PUBG grotendeels op stealth aan. Open gevechten zijn riskant. Zeker in het begin van elke match, buiten in de open vlakte of wanneer je health en ammo schaars zijn. Sterker nog, de meeste van de beste spelers die in de toekomst met grote toernooien meedoen, leunen zwaar op 'saaie' stealthstrategieën. Denk daarbij aan op het water op een boot schuilen, net zolang totdat ze klaar zijn voor de laatste gevechten aan het einde van de map.

De flow van elke match gaat over het algemeen als volgt:

  • Je spawnt in een vliegtuig dat dwars over een eiland vliegt. Je kiest een plek uit waar je gaat landen. De beste startlocaties en voertuigen lees je in de PUBG map tips terug. Maar kort samengevat moet je plekken met veel verkeer zoals dorpen en steden over het algemeen vermijden. Kies voor een meer afgelegen, kleine nederzetting waar je niet direct gestoord wordt.
  • Wanneer je naar jouw gevoel voldoende wapens en uitrusting bij elkaar gesprokkeld hebt (of er simpelweg geen gebouwen meer om te looten zijn), is het zaak naar de plek te gaan waar de game je naartoe stuurt. Dat is binnen de witte cirkel, maar houd vooral de slinkende blauwe cirkel in de gaten. Je moet uiteindelijk reizen naar veilige zones waar je kunt bijkomen, looten en verdedigen. Dat doe je net zolang totdat het aantal spelers naar tien à vijftien is gedaald.
  • In deze laatste fase worden alle strategieën overboord gegooid. Op dit punt profiteer je hopelijk van alle loot die je in de early- en midgame gevonden hebt, maar ook dankzij gevorderde tips om als last man standing als winnaar uit de bus te komen.
Druk op 'W' om wat sneller te dalen, maar wees zeker dat je een bestemming en backup plan klaar hebt.

Nog meer PUBG tips en tricks nodig? Leer dan eerst waar je de beste wapens op beide PUBG maps kunt vinden. Lees ook onze gidsen voor op het oplossen van PUBG bugs en om de PUBG FPS te verbeteren.


69 Battlegrounds tips voor beginners en gevorderden

PUBG kan zeker voor beginners ietwat overweldigend zijn. Hieronder vind je een overzicht van de basics die je moet weten en daarnaast nuttige tips om een goede start te maken voordat we naar de meest gevorderde strategieën gaan.

PUBG tips voor beginners: controls en settings

1. Druk op X om je wapen weg te stoppen, zodat je sneller kunt sprinten.

2. Je voertuig boosten (Shift ingedrukt houden) verbruikt veel meer benzine en maakt daarnaast de kans groter om in de slip te raken.

3. Om bij te tanken, moet je voertuig volledig stilstaan. Maar je kunt wel in het voertuig blijven zitten door met de rechtermuisknop op de jerrycan in je inventory te klikken.

4. Gebruik altijd map markers. Geef ook de richtingen boven in beeld (zowel nummers als noord, zuid, oost en west) aan wanneer je in een team zit.

5. Je kunt in de voice chat blijven hangen, maar het is slimmer die op party-only in te stellen of een apart programma zoals Ventrilo, TeamSpeak of Discord te gebruiken. Met een beetje geluk hoor je vijandelijke teams met elkaar praten die dat namelijk niet gedaan hebben.

6. Met B kun je de rate of fire instellen.

7. Er zijn niet twee, maar drie manieren om te aimen. Zo heb je hipfire, een meer accurate hipfire (rechtermuisknop ingedrukt houden) en aiming-down-sights / ADS (rechtermuisknop klikken).

PUBG strategie en prioriteiten

8. Grote dorpen direct onder de vliegroute zijn gevaarlijke plekken om te starten, maar hebben over het algemeen wel betere loot. Het is aan te raden naar kleine clusters van gebouwen aan het einde van de parachuting range te vliegen. Je kunt voor betere loot ook meer situationele strategieën gebruiken, die je in de PUBG map en locaties gids kunt vinden.

9. De belangrijkste dingen die je zo snel mogelijk wilt vinden, zijn auto-rifles (AR's), een rugzak, een kogelvrij vest, healing items en een helm. Voor alles geldt: hoe hoger het level, hoe beter.

10. Alle deuren in de game zijn vanaf het begin gesloten. als een deur open is, dan is er simpelweg iemand aanwezig (geweest). Als je zelf een deur open laat, dan laat je iedereen weten dat je er bent.

11. Je kunt schade oplopen wanneer je valt. Dat is ongeveer vanaf de tweede etage van een gebouw. Hoe hoger de val, hoe meer schade je oploopt.

12. Als je vanaf een afstand beschoten wordt maar geen flauw idee hebt waar het vandaan komt, ga niet liggen. Op die manier ben je namelijk een gemakkelijk doelwit voor vijanden die je in het vizier hebben. Spring juist zigzaggend weg naar een plek waar je dekking kunt zoeken. Aan de andere kant van een heuvel is een prima manier, maar plankgas wegscheuren is misschien wel beter.

13. Verken eerst gebouwen voordat je gaat looten (tenzij je haast hebt). Het is namelijk niet ongebruikelijk dat spelers bewust items op de grond droppen en je zo in de val proberen te lokken.

14. Wanneer je met meerdere vijanden tegelijkertijd vecht, negeer dan degene die gehavend op de grond ligt. Ze kunnen opstaan noch schieten, dus focus je op degenen die jou wel nog kunnen aanvallen.

15. Voertuigen zijn ontzettend handig om grote afstanden af te leggen, maar trekken door hun lawaai wel de nodige aandacht. Wees dus slim bij het gebruik van voertuigen.

16. Voertuigen kunnen van een helling afrollen en exploderen wanneer ze op volle snelheid iets raken. Parkeer dus zijdelings op hellend terrein en ren zo snel mogelijk van voertuigen weg wanneer je gecrasht bent.

Geavanceerde controls en hot-keys

17. Houd 'Alt' ingedrukt zodat je de omgeving kunt bekijken zonder te bewegen. Dat is ideaal wanneer je aan het campen bent of uit het vliegtuig valt.

18. Je kunt tijdens het zwemmen onder water duiken door op 'C' te drukken en weer boven water komen door 'Space' ingedrukt te houden.

19. Verwissel van zitplaats in een voertuig door 'Ctrl' + '1/2/3/4/5/6' te drukken, waarbij je bij 'Ctrl' + '1' de bestuurder bent.

20. Auto-sprint door '=' te drukken.

21. Leun tijdens het richten naar links met 'Q' of naar rechts met 'E'. Zo kun je om hoeken kijken en schieten zonder dat je veel van jezelf prijsgeeft.

22. Druk op 'Shift' om voertuigen te boosten.

Een goed voorbeeld van hoe je 'Alt' goed kunt gebruiken: je bent onzichtbaar voor spelers rechts, maar je kunt nog altijd de camera draaien om helemaal rond te kijken.

23. Gebruik de handrem van voertuigen met 'Space' om agressiever bochten te nemen en te remmen.

24. Bestuur motors in de lucht door 'Space' + 'Left Ctrl' in te drukken.

25. Wissel tussen first- en third-person view door op 'V' te drukken.

26. Houd je adem in tijdens het richten met 'Shift'.

27. Let op je bullet drop terwijl je richt door 'Left Mouse-Button' ingedrukt te houden in plaats van te tappen.

28. Verander de zeroing van je wapen (als je wapen of scope het toelaat) met 'Page Up' en 'Page Down' om over verschillende afstanden te schieten.

29. Wissel tussen je verschillende wapens met 'G' en 'Mouse Wheel'.

30. Gebruik je healing items met '7', '8', '9', en '0'. Je hoeft je inventarisscherm dus niet te openen om deze te gebruiken.

31. Je kunt granaten rollen en onderhands smijten door 'Left Mouse-Button' ingedrukt te houden en met 'Right Mouse-Button' te smijten.

32. Schakel de HUD uit door 'Ctrl+U' te drukken.

Overleven en bewegen

33. Doe een crouch-jump met 'Space' + 'C', om zo door ramen en iets hoger te springen.

34. Gebruik de crouch-jump om van een balkon op het dak te springen. Open eerst de deur, crouch-jump op de deur en spring vanaf hier op het dak. Perfect voor snipen!

35. Spring van dak naar dak door eerst een crouch-jump op een railing te doen en vanaf hier naar het volgende dak te rennen en springen.

36. Je kunt verder dan normaal springen door van een granaat weg te lopen en te springen op het moment dat die ontploft. Vergroot je kansen door van iets hoogs te springen, zodat je langer in de lucht hangt.

Tips om Medkits te gebruiken

37. Er zijn twee manieren om je 100 procent te healen. Door een erg zeldzame Medkit te gebruiken (deze geneest je volledig in 10 seconden) of boost items als Energy Drinks en Painkillers te gebruiken. Deze healen je echter trager.

38. Met Bandages en First Aid Kits kun je tot 75 procent healen. First Aid Kits werken onmiddellijk na 7 seconden. Van Bandages moet je er meerdere gebruiken en ze healen 1 minuut lang. Gebruik vroeg in de match dus Bandages op een veilige locatie en spaar je First Aid Kits voor later de in de game.

39. Het is optimaler om je volgende Bandage na de derde health 'tick' te gebruiken, in plaats van ze snel na elkaar te spammen.

40. Wanneer je een healing item gebruikt kun je al beginnen te bewegen als er nog 0,5 seconden op de timer staat. Dit cancelt het item niet.

Granaten gebruiken en inventaris tips

41. Verschillende items nemen verschillende inventarisruimte in. First Aid Kits zijn bijvoorbeeld groter dan Bandages. Dit geldt ook voor granaten: Frags zijn kleiner dan Smoke en Stun Grenades.

42. Door je grotere items te gebruiken, krijg je meer plaats in je inventaris. Als je bijvoorbeeld meer plaats voor een Frag Grenade wilt, kun je een Smoke of Stun equippen. Maar als je inventaris vol is, kun je de Frag niet gebruiken tot je extra plaats hebt of je iets anders laat vallen.

43. Steek de pin terug in de Frag Grenade door je inventaris te openen en de granaat van je grenade slot rechts beneden naar je inventaris links te slepen.

PUBG Combat tips: wanneer verstoppen en wanneer aanvallen

44. Het is een goede strategie om steeds te sluipen en je tot in de finale stil te houden, maar zo leer je nooit hoe je met wapens moet omgaan. Als je het gevoel van de wapens wilt leren en beter wilt worden in vuurgevechten, moet je simpelweg enkele games in drukbezet gebied beginnen. Al doende leert men.

45. Als je echt de lafaard wilt uithangen, neem dan een boot en verstop je ergens achter een klif of ver van de kust. Met genoeg brandstof kun je aan het einde van de game dichtbij elke safe zone geraken.

46. Door te springen tijdens een meleegevecht vergroot je de kans op een headshot. Headshots met vuistslagen of meleewapens (zeker de koekenpan) doen net als bij vuurwapens extra schade.

47. Ga nooit een vuistgevecht uit de weg. Zelfs als je tegenstander je eerder begint te slaan, kun je nog winnen met enkele headshots.

48. Als algemene regel ga je het beste vuurgevechten uit de weg, tenzij je wilt oefenen of weet dat je het tactische voordeel hebt. Of als je niet langer kunt ontsnappen natuurlijk.

49. Ontsnappen is trouwens gemakkelijker dan je denkt. Zigzag als je te voet bent en probeer zo snel mogelijk uit het gezichtsveld van je vijand te vluchten. Vijanden jagen je enkel achterna in heel specifieke situaties. Dit is zeker zo als je in een voertuig zit. Scheur dus gewoon voorbij vijanden en hoop dat ze geen lucky shot krijgen.

50. Slechte gear is geen goede start, maar betekent zeker niet het einde van de game. Het is belangrijk dat je je aanpast aan wat je wel kunt vinden. Als je bijvoorbeeld enkel een Shotgun of SMG vindt, ga dan geen gevechten op lange afstand aan. En tegenovergesteld, als je enkel een Sniper hebt, vermijd dan gebouwen. Je hebt vaak slechts één kill nodig om je uitrusting op punt te krijgen.

51. Als je in een kleine houten hut te schuilt, is het vaak beter om naar buiten te stormen als een vijand je richting uitkomt. Gebruik het verrassingselement in je voordeel, voordat je tegenstander je met een granaat opblaast.

PUBG tips voor tijdens het gevecht

52. Neem de tijd om leaning of peaking onder de knie te krijgen, waarbij je tijdens gevechten met 'Q' en 'E' om de hoekjes gluurt. Let op: door naar rechts te leunen (wanneer de camera over de rechterschouder meekijkt) onthul je minder van je lichaam dan wanneer je dat links doet.

53. Als je weet dat er een gevecht aankomt of als je een over een gevaarlijk open gebied moet sprinten, gebruik dan boost items zoals Painkillers en Energy Drinks. Die healen namelijk over de tijd en geven je extra snelheid.

54. Hoog gras rendeert op minder dan 150 meter afstand, maar spelers renderen vanop grotere afstand. Dat houdt in dat je voor snipers in hoog gras niet zo veilig bent als je denkt.

55. 'Alt' ingedrukt houden wanneer je je verschuilt, is de perfecte manier om valstrikken op te zetten. Besef echter wel dat je personage alsnog een klein beetje beweegt wanneer je die toets weer loslaat.

56. Loot, vooral healing items zoals First Aid Kits, is perfect lokaas. Laat het ergens in het midden van een ruimte liggen, terwijl jij verderop hem of haar opwacht.

57. Check welke richting deuren naar binnen openslaan wanneer je in een gebouw campt. Verstop je aan de kant waar de deur draait. Tegenstanders lopen eerst naar binnen, draaien zich vervolgens om en sluiten daarna pas de deur. tegen de tijd dat ze je zien, heb jij hen allang gespot en kun je dat voordeel gebruiken door hen eerst om te leggen.

58. Het tegenovergestelde geldt voor gebouwen die je zelf gaat checken. Kijk altijd 360 graden om je heen wanneer je een ruimte binnenkomt. Ga er niet altijd vanuit dat door alle loot op de grond de kust veilig is!

59. Granaten zijn perfect om kleine schuurtjes te ontruimen (als het je lukt er eentje door de kleine ramen te gooien) of gebouwen waarvan je vermoedt dat er iemand in campt.

60. Vermijd Smoke Grenades. Ze geven namelijk je positie weg en het rook rendeert voor twee spelers anders. Het kan dus zijn dat jouw zicht door de rook belemmert wordt, terwijl je tegenstander jou prima kan zien (en vice versa).

61. ADS (aiming down sights) werkt over het algemeen beter dan hipfire. Vertrouw alleen op Shotguns en SMG's met hipfire aangezien de reikwijdte van die wapens groter is.

Battlegrounds tips om de late-game en top 10 te overleven

62. Wanneer je naar kleinere safe zones trekt (bij de laatste tien à vijftien man), moet je proberen iedereen die je ziet ook te killen. Als ze het namelijk in zo'n klein gebied overleven, is de kans groot dat je ze niet veel later alsnog tegen het lijf loopt. Er is dan geen garantie dat jij ze weer als eerste ziet.

63. Er zijn twee strategieën om de finale zone te bereiken. Als je zeker van je zaak bent, zorg je ervoor dat je daar als eerste aankomt. Neem daar een positie in waarbij op zijn minst één flank veilig is. Dat kan een kleine rots of een muur zonder ramen zijn.

Het draait allemaal om de Chicken Dinner!

64. Indien je juist later aankomt, dan kun je beter aan de afstand houden voordat je gaat bewegen. Houd daarbij vooral de blauwe cirkel in de gaten en blijf zoveel mogelijk aan de buitenkant van het veilige gebied. Iemand kan je in de gaten houden wanneer je dichterbij komt, maar als de safe zone klein is en er nog maar weinig mensen over zijn, dan geven ze voorrang aan spelers die dichterbij zijn dan jij.

65. Kennis van het terrein is cruciaal hier. Probeer de map zo goed mogelijk uit je hoofd te leren. Onze PUBG map tips kunnen je daarbij helpen. Ga voor een duidelijk plan in plaats van impulsief ergens naartoe te trekken.

66. Als je vroeg een veilige locatie met een paar degelijke wapens met long-range hebt, probeer dan te campen op (en dus niet in) de gebouwen net buiten de safe zone. Houd vooral deuren en ramen in de gaten. Wanneer de blauwe cirkel in de buurt komt, worden spelers gedwongen uit hun schuilplaats te komen zodat jij ze kunt neerschieten.

67. Bomen zijn geen goede plek om achter te schuilen. Een bos is een goede cover als je lange afstanden moet afleggen, maar daarbij houdt het wel op. Achter een boomstam ben je namelijk nog steeds van drie kanten kwetsbaar. Daarnaast wordt je zicht behoorlijk belemmerd. Gebruik bomen dus als laatste middel.

68. Wanneer je bij de laatste drie zit en je nog steeds niet gespot bent, houd dat dan zo. Verraad je plek niet tenzij je 100 procent zeker weet dat je de kill kunt maken en laat de andere twee elkaar maar verwonden of vermoorden. Daarnaast geven ze op die manier hun positie en dus voordeel weg, zodat jij daarna de klus kunt klaren.

69. Zie je de legendarische woorden 'Winner Winner Chicken Dinner' in beeld verschijnen? Wees dan vooral trots op jezelf en vergeet het niet met je vrienden te delen!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Playerunknown's Battlegrounds

PS4, Xbox One, PC

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties