Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PS4 Pro vs. PS4 Slim - Wat moet je kopen?

Koopgids.

Sony onthulde tijdens zijn persconferentie in New York zowel de afgeslankte PlayStation 4 Slim als de splinternieuwe PlayStation 4 Pro. De klassieke PlayStation 4 ruimt dan ook plaats voor die twee nieuwe modellen. Maar welk model moet je nu eigenlijk kopen? Dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Daarom leggen wij je het verschil uit tussen beide consoles en vertellen we welke op jouw maat gesneden is.

Neem even al een kijkje naar onderstaande tabel om een snel overzicht te krijgen. De diepere details lees je verder in het artikel.

PS4 SlimPS4 Pro
Prijs€299€399
Releasedatum15 september10 november
4K GamingNeeJa
4K Media StreamingNeeJa
4K Blu-rayNeeNee
HDRJa (via firmware update)Ja
PlayStation VR compatibelJaJa
GamesWerkt met alle PS4 gamesWerkt met alle PS4 games

PlayStation 4 Slim

De PlayStation 4 Slim is eigenlijk identiek aan de 'oude' PlayStation 4. Er zijn maar twee verschillen. Ten eerste heeft de console een ander design, waardoor het eleganter is. De console is ongeveer een derde kleiner dan de oude versie. Er is ook niet langer een streep met licht die toont of je console uit, aan of in stand-by staat. In de plaats daarvan is er nu een kleine LED-strip naast de power button. Meer verborgen dus. Nog kleine veranderingen: de twee USB-poorten staan nu verder van elkaar.

Ten tweede heeft ook de controller een nieuw design gekregen. De DualShock 4 heeft nu enkele grijstinten, in plaats van overal zwart te zijn. De 'grootste' verandering is echter dat er nu ook onder de touchpad een streep licht loopt, naast de lichtbalk op de bovenkant van de controller (die er al was en ook blijft). Zo kun je de kleur makkelijker bekijken.

De PlayStation 4 Slim heeft dus qua specificaties geen veranderingen gekregen ten opzichte van de oude PlayStation 4. Games gaan dus niet beter draaien op die nieuwe versie van de console. Er wordt enkel ongeveer 30% minder stroom verbruikt.

Tegenover de Pro is de Slim goedkoper en verbruikt het minder energie. Daarmee zijn meteen de twee voordelen van het model duidelijk. Als je van plan bent om je PlayStation 4 maar af en toe te gebruiken, of enkel voor bepaalde games, dan kies je best de Slim. Bezit je een 4K / Ultra HD (UHD) tv, dan kan de Slim weliswaar geen games in 4K weergeven zoals de Pro dat kan, maar de Slim ondersteunt wel ook high dynamic range (HDR). Zo worden kleuren in je game toch levendiger weergegeven, wat in de praktijk een sterker grafisch effect heeft dan een resolutie van 4K. Wat betreft virtual reality met de PlayStation VR, ten slotte, biedt ook de Slim een volwaardige ervaring aan.

De PlayStation 4 Slim release en prijs lees je in dit artikel.

PlayStation 4 Pro

De PlayStation 4 Pro wordt door Sony naar voren geschoven als het meer geavanceerde model, vergeleken met de Slim. De console heeft een harde schijf van 1 terabyte opslagruimte en stelt een duidelijke doelstelling voorop: gamen in een 4K-resolutie mogelijk maken. De PlayStation 4 Pro is dan ook de console bij uitstek voor de hardcore gamer die op zoek is naar de meest geavanceerde optie met de nieuwste technische snufjes.

Wat biedt de Pro dan precies? Om simpel te beginnen: de Pro is wél een krachtigere versie van de basis-PlayStation 4. Zo is de GPU-kracht meer dan verdubbeld en is ook de CPU serieus opgedreven. Dat zorgt ervoor dat er meer rekenkracht beschikbaar is om games te draaien. Het belangrijkste gevolg is dat games door die extra rekenkracht speelbaar zijn in een resolutie van 4K, vergeleken met de oude standaard van 1080p. Maar er is een heel belangrijke kanttekening: je hebt een televisie nodig die 4K-resoluties ondersteunt.

Deze Ultra HD (UHD) tv's beginnen eindelijk aan redelijke prijzen beschikbaar te komen. Heb je toch nog een tv die maximaal 1080p ondersteunt, dan hangt het van game tot game af welke voordelen de Pro biedt. Soms zijn er geen extra voordelen.

Belangrijk detail om rekening mee te houden: er is geen 4K Blu-ray speler aanwezig in de Pro. Hoewel de console zich dus volledige op 4K-gaming toespitst, is het niet mogelijk om een film in 4K te kijken. Een oplossing is echter dat Sony een deal heeft afgesloten met Netflix. De streamingdienst biedt enkele films en series aan die in 4K worden gestreamd.

Over streamen gesproken: de PS4 Pro is de console bij uitstek voor wie graag zijn game-avonturen deelt. De Pro ondersteunt 4K screenshots, 1080p30 GameDVR en 1080p60 RemotePlay/Shareplay en naast Twitch is er ook Youtube en Daily Motion broadcasting.

Nog technische vragen over de PlayStation 4 Pro? Lees dan ons overzicht van van alle PS4 Pro informatie.

4K-televisie?

Als je over een televisie beschikt die 4K-resoluties ondersteunt, dan komt de Pro-ervaring helemaal tot zijn recht. De televisie die je hierbij nodig hebt is één van de zogenaamde UHD-televisies (UHD staat voor Ultra High Definition). Die toestellen vallen nog steeds in de hogere prijsklasse, maar worden langzaamaan meer betaalbaar.

Als gevolg van de combinatie PlayStation 4 Pro en UHD-televisie zijn games speelbaar in een resolutie van 4K. Dat betekent dat het beeld scherper dan ooit is en alle details nóg beter tot hun recht komen. Zo wordt de visie van een ontwikkelaar helemaal tot uiting gebracht.

4K werkt in combinatie met High Dynamic Range (HDR). Die techniek is al langer bekend binnen de wereld van de fotografie en zorgt ervoor dat kleuren levendiger zijn. Het toont ook genuanceerde kleuren, zodat bijna het volledige kleurenspectrum van het menselijke oog benut wordt. Zowel de Slim als de Pro ondersteunen HDR.

De combinatie van extra detail via een resolutie van 4K en de levendigere kleuren via HDR zorgt ervoor dat games een nieuw grafisch niveau bereiken. Maar net zoals bij 4K geldt het feit: je hebt een televisie nodig die HDR ondersteunt om ervan te kunnen genieten. Let bij het winkelen goed op of je tv zowel 4K als HDR ondersteunt om de beste graficshe kwaliteit te hebben. Er zijn namelijk vele 4K-televisies die de optie niet aanbieden.

Pro-settings voor games

Nog een kanttekening: de game moet aparte Pro-settings hebben zodat de voordelen van de 4K-resolutie en HDR volledig tot hun recht komen. Zonder die aparte setting (die de ontwikkelaar moet inbouwen) is er namelijk weinig verschil merkbaar. Zowat alle games ondersteunen ondertussen weliswaar functies voor de Pro, maar met wisselend succes. Meer en meer is het de trend om een 'cinematic' mode of een 'performance' mode aan te bieden. Die eerste focust op een stabiele 30fps en een resolutie van 4K voor de scherpste beeldkwaliteit, terwijl de tweede een vlottere 60fps aanbiedt maar de resolutie terugdringt tot 1080p. De PlayStation Pro is niet krachtig genoeg om games aan een resolutie van 4K weer te geven en tegelijk aan 60fps te draaien.

Geen 4K-televisie?

Heb je geen 4K-televisie maar wel een gewone HD televisie, dan zijn er toch nog enkele voordelen. Zo heeft elke game sowieso een resolutie van 1080p als je het speelt op de Pro. Door de extra rekenkracht kan het ook zijn dat de frame rate omhoog gaat, waardoor de speelervaring stabieler wordt. Bovendien is er ook meer ruimte voor technologische snufjes en grafische details. Ontwikkelaars hebben dus de mogelijkheid om games sneller en mooier op de PS4 Pro te laten draaien dan op de PS4 Slim of originele PlayStation 4.

Via een patch krijgt elke PlayStation 4 HDR-ondersteuning (zie voor de volledige uitleg de derde alinea van '4K-televisie?') maar ook hier geldt het probleem dat bijna enkel de allerduurste televisies (vaak diezelfde televisies die 4K aanbieden) HDR ondersteunen.

Virtual Reality

Sony belooft dat de PlayStation VR-headset op elke console een goede ervaring geeft. De headet is dus bruikbaar op zowel de normale PlayStation 4, als op de PlayStation 4 Slim als op de PlayStation 4 Pro. Maar de Pro stelt ontwikkelaars wel in staat om dankzij de extra rekenkracht meer details toe te voegen en zo voor een ervaring te zorgen die nog dichter bij de realiteit aanleunt.

Voor alle PlayStation VR informatie, lees je ons artikel.

Conclusie

Heb je een UHD-televisie die HDR ondersteunt, dan is het zeker de moeite waard om een PlayStation 4 Pro te kopen. Voor maar 100 euro meer komen games volledig tot hun recht aan een resolutie van 4K met levendigere kleuren.

Heb je echter een gewone HD televisie, dan moet je jezelf afvragen of het de moeite waard is om een Pro te kopen. Je krijgt namelijk enkel een resolutie van 1080p (wat vaak al standaard is) en mogelijk een betere framerate en meer grafische details in de plaats. Dan ben je misschien beter af met een PlayStation 4 Slim.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

Project Morpheus

PS4

Related topics
PS4
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties