Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Prototype 2

Kan 2.0 tippen aan 1.0?

In 2009 kwamen er twee videogames uit nagenoeg lijnrecht tegen elkaar stonden. In beide kreeg je te maken met een average Joe die opeens beschikt over superkrachten. Het gaat natuurlijk om inFamous en Prototype, waarbij beide hoofdrolspelers ook wel eens de anti-held uithingen. Van die eerste is het tweede deel al uit, maar op die tweede moeten wij nog wachten tot 2012. Op de voorbije E3 kregen wij echter al meer te zien.

Het gaat in Prototype 2 niet goed met New York Zero. Veertien maanden na de avonturen van het eerste deel is het Blacklight-virus verre van dood. NYZ wordt dan ook opgedeeld in drie sectoren. In de groene zone is het veilig, maar wordt de bevolking onderworpen aan de strenge krijgswet. Alles gebeurt daarbij onder het waakzame oog van Black Watch. De gele zone dient dan weer als quarantaine en zit vol vluchtelingen die dromen van een leven in de groene zone. De rode zone is de hel op aarde, waar het Blacklight-virus welig tiert.

Een elegante trailer voor Prototype 2.

Ontwikkelaar Radical Entertainment schotelt ons echter een nieuwe protagonist voor: sergeant James Heller. Hij heeft nog een appeltje te schillen met de anti-held uit het eerste deel, want hij gelooft dat zijn familie omkwam door het toedoen van Alex Mercer. In tegenstelling tot Mercer, is Heller echter een ware maniak die er niet voor terugdeinst om iedereen die in zijn weg staat te doden. New York Zero staat dus nog heel wat dood en verderf te wachten.

Vanuit enkele luie relaxzetels kregen wij een hands-off demo te zien met Heller die zich in de groene zone bevindt. De soldaten van Black Watch onderzoeken het lijk van een nog onbekende soort mutant, maar worden omringd door enkele nieuwsgierige en misnoegde omstanders. Om de situatie onder controle te krijgen, openen ze het vuur op de menigte. Onze anti-held kijkt echter zonder verpinken toe en denkt gewoon aan zijn missie: informatie inwinnen voor zijn eigen persoonlijke wraakmissie.

De situatie leent zich uitermate goed om een nieuwe kracht te tonen: de Bio Bomb. Heller ramt zijn arm in de nek van een soldaat, trekt hem rap terug en wandelt nonchalant door. Het ongelukkige slachtoffer daarentegen vertoont spasmen en schreeuwt luid, wat de nodige aandacht oplevert van zijn maten die komen toesnellen. Wat er volgt is een explosie van vlees, scherpe tentakels en een bloederige regen. In de chaos die ontstaat infiltreert onze man de locatie en komt hij meer te weten over de mutant.

Iets later zijn wij hoe Heller gebruikt maken van het militaire inlichtingennetwerk Blacknet en een nieuwe passieve kracht. Via een ingebouwde sonar gaat hij op zoek naar een hooggeplaatst doelwit om zijn brein hardhandig aan een onderzoek te onderwerpen. Door te hacken en hersenen te scannen ontvang je nieuwe missies, side quests en informatie.

Wat er daarna volgde was een vertoon van macht en vooral de macht die Heller bezit als het aankomt op vijanden als vakkundige slager in mootjes te hakken. Hierbij komen vooral zijn tentakels van pas waarmee je even goed vijanden in tweeën kan splijten, als de raketwerper van een gepantserd voertuig eraf kan rukken. Daarna gebruik je datzelfde wapen om het voertuig totaal te vernietigen.

Heller neemt het op tegen Mercer in deze trailer.

Als afsluiter kregen wij nog een ondergrondse schuilplaats te zien vol met geïnfecteerden. Tussen deze mormels zitten er echter interessantere vijanden zoals jagers (een soort gemuteerde honden uit de hel) en juggernauts. Onze interesse werd echter ook gewekt door een baasgevecht met een behemoth die brandende auto's rondslingert. Wanneer de bloeddorst in Heller's ogen echter het hoogtepunt bereikt stopt de demo plotseling en blijven wij toch nog een beetje op onze honger zitten.

Één ding staat al wel vast en dat is dat Prototype 2 weer dezelfde geflipte acties zal brengen als het eerste deel. Lichamen worden uit elkaar gerukt, de ledematen vliegen je om de oren en alles gaat compleet van de pot gerukt lijken. De game is verre van af en was grafisch best in orde, maar, niet super. Het duurt echter nog even voor het spel uitkomt, en dus heeft Radical Entertainment nog genoeg tijd om ook dit te polijsten.

Prototype 2 zal in de loop van 2012 verschijnen voor de PS3, X360 en PC.

Getagged als

Reacties