Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pro Evolution Soccer 2017 - Release date, trailer, gameplay

Balletje trappen.

Ondanks alle controverse rond het vertrek van Kojima en de herstructurering van het bedrijf, maakt Konami wel degelijk nog AAA-games. Vorig jaar uitte zich dat in Pro Evolution Soccer 2016, dat tegenstander FIFA qua spel in het stof deed bijten maar alweer teleurstelde op vlak van licenties en updates. Pro Evolution Soccer 2017 belooft echter voort te gaan op het positieve elan, maar met een andere aanpak. Wij zetten alles wat je moet weten over de nieuwste telg in de reeks op een rij. Eén ding is zeker: de titelstrijd tussen gigant FIFA en underdog Pro Evolution Soccer belooft dit najaar interessanter dan ooit te worden.

Gameplay

De laatste paar PES-games werden steeds sneller en hectischer en combineerden dat met het vloeiende spel dat de reeks altijd aanbod. Maar dit jaar schakelt Pro Evo een versnelling lager. Als gevolg is elke partij meer overwogen. Toch zijn de onvoorspelbaarheid en de schier oneindige mogelijkheden die deel uitmaken van de langlopende reeks nog steeds aanwezig.

De nadruk ligt dit jaar meer dan ooit op over de grond spelen dankzij de focus op balcontrole bij een aanname. Dit systeem heet 'Real Touch' en zorgt ervoor dat elke speler de bal anders aanneemt en doorspeelt. Verwacht je dit jaar ook aan minder goals, dankzij doelmannen die veel sneller opeenvolgende schoten kunnen afweren. En deze keer is er ook de mogelijkheid voor individuele spelers om helemaal tot hun recht te komen. Spelmakers zoals Iniesta kunnen dankzij het grondspel effectief een groot verschil maken.

Overgenomen van de oudere Pro Evo-games zijn de diepere tactische opties. Door de schouderknoppen en de knoppen te gebruiken kan je nu het tempo van je spel tot in het detail afstellen. Daarbij zijn er vier stijlen van aanvallen en verdedigen. Hierdoor verkrijgt het alreeds diepe spel nog extra diepgang. Voor oude fans van de reeks is het dan weer een terugkeer naar de stijl van weleer.

Voorts zijn er heel veel details veranderd in 2017 vergeleken met vorig jaar. Neem je de controle over de doelman terwijl hij een penalty buiten de doelpalen probeert te houden, dan kan je nu speels naar de hoeken van het doel wijzen. Dit was ook vorig jaar al aanwezig, maar is nu veel duidelijker dankzij de nieuwe animaties. Hoekschoppen nemen is nu ook heel wat flexibeler. Dankzij nieuwe opties op de d-pad kan je nu bepaalde spelers aanwijzen of een snelle sprint inzetten.

Er is ook sprake van een AI systeem dat bijleert terwijl je speelt. Als je dus heel hard terugvalt op een bepaalde speler, dan zal het vijandelijke team die speler na enige tijd veel beter dekken en agressiever aanpakken. Het klinkt zeker als een goed en haalbaar idee, maar is ondertussen al zo vaak beloofd door verschillende ontwikkelaars dat het toch even afwachten wordt.

Andere verbeteringen en aanpassingen zijn dan wel weer volledig geloofwaardig. Pro Evo is nu al bezig aan het derde jaar op de huidige consolegeneratie en is ondertussen volledig ingespeeld op de krachtige Fox Engine die ontwikkeld werd door het team van Kojima. Spelers lijken dit jaar meer dan ooit op hun echte inspiratiebronnen, er zijn meer unieke lichaamsvormen voor spelers en de game ziet er in actie nog vloeiender en gedetailleerder uit. FIFA heeft dan wel meer budget maar Pro Evolution Soccer 2017 moet grafisch zeker niet onderdoen voor zijn eeuwige rivaal.

Licenties

Het oude zeer van de reeks steekt ook volgend jaar opnieuw de kop op: de licenties zijn ook dit jaar niet allemaal in orde. FIFA is en blijft nu eenmaal de officiële gelicenseerde game, waardoor Pro Evolution Soccer meer moeite heeft om alle juiste licenties te bemachtigen. Maar toch zijn er stappen in de juiste richting. Het is namelijk al bevestigd dat zowel Atlético Madrid als Arsenal volledig in orde en up to date zijn, wat veelbelovend is voor andere topclubs.

Het is nog niet bekend of de Al waren de fantastische editor die PES 2016 voorzag ook in PES 2017 zijn opwachting maakt. Daarmee kon je de missende licenties namelijk gemakkelijk handmatig aanpassen. Als je een vrije middag uittrok om alles in orde te maken toch.

Nu al maakt Konami bekend dat Pro Evolution Soccer 2017 op dag één een update krijgt om alle licenties en teams zoveel mogelijk up to date te brengen. Daarna komt er ook wekelijks een update voor zowel de online als offline kant van de game om verouderde ploegsamenstellingen zoveel mogelijk te verbannen.

Releasedatum

De Pro Evolution Soccer 2017 releasedatum is 15 september voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Read this next