Skip to main content

Pré3 - Warner Bros.

Zal de filmgigant in 2010 indruk maken met games?

41.000 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2009, samen afkomstig uit 78 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 216 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een prachtige editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2009 konden maken? In de aanloop naar de E3 2010 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie vanaf 14 juni te vertellen, wanneer het grootste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferentie, en Eurogamer België in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag voorspellen we of Warner Bros. zichzelf zal kunnen overtreffen op de E3 2010.

Warner Bros. E3 2009

Nog nooit wist Batman zo'n indruk op ons te maken in de vorm van een spel. Knap werk Rocksteady!

Warner Bros. kennen we natuurlijk als een gigant binnen de filmindustrie, maar sinds geruime tijd zijn ze ook licht actief (en dat is zwak uitgedrukt) binnen de wereld der videogames. Laat ik meer zeggen: vorig jaar brachten ze een van de meest indrukwekkende titels uitgekomen in 2009 mee naar de E3!

Laten we echter eerst eens alles netjes op een rijtje zetten omtrent hun aanwezigheid op de voorbije E3:

  • LEGO Rock Band
  • LEGO Battles
  • Lord of the Rings: Aragorn's Quest
  • Scribblenauts
  • Scooby-Doo! First Fights
  • Queen Teen: The Clique
  • Watchmen: The End is Nigh Part II
  • Terminator: Salvation
  • Batman: Arkham Asylum

Een hele lijst voor slechts een enkele uitgever te zijn, maar we kunnen zonder problemen de wat minder interessante titels onmiddellijk wegfilteren. Zo lijkt het me sterk dat de gemiddelde lezer van Eurogamer België ook maar één moment opkijkt wanneer iemand over Scooby-Doo! First Fights of Queen Teen: The Clique praat. Warner Bors. mikte met deze titels dan ook duidelijk op het jongere publiek, en daar is helemaal niets mis mee. Wij houden ons echter bezig met spellen die meer gericht zijn op de hardcore gamer, en gelukkig hadden de broertjes Warner ook binnen dat marktsegment enkele leuke - en minder leuke - titels meegebracht naar de Electronic Entertainment Expo in 2009.

Allereerst was er LEGO Rock Band. Akkoord, we hebben nét gezegd dat we minder aandacht schenken aan games voor het jongere publiek, maar alles wat met LEGO te maken heeft weet zelfs de stoerste bink op zijn zwakke plek te raken. Geef het maar toe! Het vermengen van de bekende Zweedse speelgoedblokken met het muzikaal geweld van Rock Band bleek een geslaagde deal te zijn, waardoor er vandaag de dag nog steeds exemplaren van het popmuziek georiënteerde muziekspel over de toonbank vliegen.

Mocht je na het zien van LEGO Rock Band nog niet genoeg geblokt (lekker actueel) hebben, dan was er ook nog LEGO Battles. Deze game die Warner Bros. exclusief voor de DS maakte had een aaibaar uiterlijk, maar daaronder schuilde een opvallend diepe gameplay vol met RTS/RPG-elementen..of zo laten we ons toch vertellen gezien we het spel spijtig genoeg nooit besproken hebben.

The Lord of The Rings: Aragorn's Quest sloot in 2009 het rijtje af van titels die geschikt zijn voor je jongere neefje of nichtje. De game zou vorig jaar nog exclusief voor de Nintendo Wii verschijnen, maar ondertussen zijn we reeds te weten gekomen dat de queeste van Aragorn in het najaar ook speelbaar zal zijn op de PlayStation 3, en dit met behulp van de nieuwe Move-controller. Daarmee is Warner Bros. meteen een pionier doordat ze als een van de eerste uitgevers een titel gelijktijdig op de Wii en PS3 met motion controls uitbrengen.

Scribblenauts: schattig, maar toch innovatief en leuk waardoor de DS-game door verschillende media als een van de topgames van de E3 2009 gezien werd

Wat overblijft zijn twee titels die de game-industrie serieus hebben doen daveren, en twee titels die we liever nooit hadden zien voorbijkomen. Laten we met het slechte beginnen, dan is dat achter de rug. Zowel Watchmen: The End is Nigh Part II als Terminator: Salvation bleken erbarmelijk slecht te zijn eens ze op de markt kwamen. Zo slecht zelfs dat we er geen verdere woorden aan vuil gaan maken.

We praten namelijk veel liever over het ingenieuze Scribblenauts. Wij hebben nog steeds niet alle woorden ontdekt die in deze toffe DS-game te vinden zijn (het zijn er dan ook meer dan 22.000), maar we wisten tijdens de E3 2009 al dat Warner Bros. een topper in handen had. Uiteindelijk bleken er nog wat gebreken vast te kleven aan Scribblenauts, maar hopelijk weet het vervolg - waarover later meer - dat allemaal goed te maken. Niemand zal echter ontkennen dat ontwikkelaar 5th Cell een vernieuwend idee naar voren heeft gebracht, en vernieuwing is meer dan welkom binnen deze markt vol met vervolgen en licentieproducten.

En dan was er nog Batman: Arkham Asylum. Vanuit de duisternis kwam deze game van Rocksteady gevlogen en hij wist zo eventjes alle andere titels gebaseerd op een superheld van de tafel vegen. Meer zelfs: Arkham Asylum kon ervoor zorgen dat enkele grote namen binnen de industrie de stijl van de donkere ridder binnenkort lichtjes gaan kopiëren (we noemen geen namen). Warner Bros. bracht ons zonder enige twijfel een van de beste titels van 2009, en het zal dan ook moeilijk worden om dat met hun aanwezigheid op de E3 2010 nog te kunnen overtreffen...of niet?

Warner Bros. E3 2010

Dit jaar lijkt Warner Bros. vooral te communiceren dat ze hier zijn om te blijven. Dat doen ze door hun focus op het jongere publiek gewoon door te trekken met titels als LEGO Harry Potter: Jaren 1 - 4 en het voor de tweede keer presenteren van Lord of the Rings: Aragorn's Quest. Dat we nog niet verlost zijn van LEGO-games mag overigens duidelijk zijn. Warner liet begin maart weten dat ze nog een contract met verantwoordelijke ontwikkelaar TT Games hebben lopen tot 2016.

Zo moet Lego Universe, een MMO rond de bekende blokken, er uiteindelijk gaan uitzien.

Vreemd genoeg zal Warner Bros. toch ook een LEGO-game naar de aankomende E3 meebrengen die niet uit de stallen van TT Games afkomstig is. We hebben het over LEGO Universe, een MMO in ontwikkeling bij het relatief onbekende NetDevil. Eerder bracht deze studio ons titels als Jumpgate en Auto Assault, maar het ziet ernaar uit dat ze pas echt hun kunnen gaan laten zien met LEGO Universe. Het zou ons verder niet verwonderen mochten we een derde, voorlopig nog onbekende LEGO-game zien opduiken.

Minder kiddy, maar toch aaibaar, zal Super Scribblenauts worden. We weten momenteel zo goed als niets over de opvolger van de opmerkelijke titel uit 2009. Waarschijnlijk zitten er weer een vrachtlading aan woorden in de game waardoor we benarde situaties op de gekste manieren kunnen oplossen. We willen van het vervolg echter meer zien! Verras ons 5th Cell, we weten dat je het kunt!

En dan zijn we aangekomen bij de grote kanonnen van de E3 2010 voor Warner Bros, te beginnen met F.3.A.R. We kwamen nog niet zo heel lang geleden te weten dat een van de meest griezeligste shooters keert voor de derde keer terug, en we kunnen enkel maar dromen (dat worden dan nachtmerries) van wat er ons te wachten staat. De live action trailers die men tot nu toe vrijgegeven heeft zien er alvast niet slecht uit. In 2010/2011 zullen er echter heel wat schietspellen op de markt verschijnen, dus we kopen dat - net zoals bij Super Scribblenauts - F.3.A.R. iets extra's aan boord gaat hebben om weerstand aan de concurrentie te bieden.

Een titel waar we zo mogelijk tot op de dag van vandaag nog minder van te weten zijn gekomen is het ambitieus uitziende Lord of the Rings: War in the North. Volgens de eerste berichten mogen we ons opmaken voor een spel waarin we onze held kunnen customizen, zijn vaardigheden kunnen upgraden en à la Mass Effect mogen deelnemen aan dynamische gesprekken, maar dan zonder alle morele dilemma's. Bovendien ligt de setting van de game niet binnen de plekjes die we al hebben mogen aanschouwen in de trilogie van Peter Jackson, wat de ontwikkelaar aardig wat vrijheid geeft om haar ding te doen. Om de populariteit van Lord of the Rings nog wat aan te wakkeren zal Warner Bros. ook Lord of the Rings Online opnieuw promoten, nu dat het spel binnenkort volledig gratis speelbaar zal zijn en de desbetreffende uitgever eigenaar is van Turbine, de studio die de MMO maakte.

Save the best for last is het bekende spreekwoord, en dat doen we dan ook. Nu Warner Bros. de meerderheid van de aandelen binnen Rocksteady in handen heeft mag je er zeker van zijn dat Batman: Arkham Asylum 2 groots aanwezig zal zijn op hun E3-booth. Voorlopig hebben we enkel een toffe teaser trailer van het spel mogen aanschouwen, en dus lijkt de beurs in L.A. dé uitgelezen kans voor Warner Bros. om ons voor een tweede keer uit onze stoel te blazen door gameplay te laten zien, en mogelijk ook zelf te laten spelen. Dat er nog een tweede game rond Batman, genaamd The Brave and the Bold, aankomt merk je bijna niet meer onder de schaduw van de bom die Arkham Asylum 2 mogelijk zal worden.

F.3.A.R. zal alvast bloed aan boord hebben, zoveel is zeker.

Verder gokken we dat de uitgever weinig verrassingen voor ons in petto zal hebben. Er is nog altijd de mysterieuze shooter waarvan we een tijdje terug een luttele vijf seconden aan beeldmateriaal te zien kregen, maar het zou wel eens best kunnen dat het simpelweg ging om vroeg gelekte footage uit het aankomende F.3.A.R. Mocht dat niet zo zijn, dan zou Warner Bros. wel eens een gloednieuwe spellenreeks in de startblokken kunnen hebben staan. Of gaat het hier om het ongeveer vier jaar geleden aangekondigde - en ondertussen al lang vergeten - spel This is Vegas?

We zouden helemaal blij worden mochten we de eerste beelden van Mortal Kombat 9 te zien kregen. Deze reeks is afkomstig uit de stallen van Midway Games, maar midden 2009 kocht Warner Bros. ook deze studio op, samen met de Mortal Kombat franchise. We hoorden bedenker Ed Boon zopas nog over deeltje negen praten, dus wie weet is de E3 2010 wel hét jaar van de terugkeer van de bloederige vechtgame?

Hoe dan ook lijkt het ons bijna onmogelijk dat het fout zal aflopen met Warner Bros. op de E3 2010.

Voorspelling: E3 2010 > E3 2009 voor Warner Bros.

Read this next