Skip to main content

Pré3 - Ubisoft

E3 2009 niet overtreffen lijkt onmogelijk.

41.000 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2009, samen afkomstig uit 78 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 216 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een prachtige editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2009 konden maken? In de aanloop naar de E3 2010 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie vanaf 14 juni te vertellen, wanneer het grootste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferentie, en Eurogamer België in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag voorspellen we of Ubisoft zichzelf zal kunnen overtreffen op de E3 2010.

Ubisoft E3 2009

De E3 was in 2009 niet bepaald de beste editie van de Amerikaanse beurs voor Ubisoft. Eerder al moest het Franse bedrijf de jaarlijkse UbiDays uitstellen, terwijl ze een van de minst interessante persconferenties lanceerden van de voorbije jaren. Teveel gepraat over toekomstplannen die er niet toe doen, te weinig grote kleppers om mee uit te pakken.

Maar wat bracht Ubisoft vorig jaar dan allemaal naar de E3?

  • Red Steel 2
  • James Cameron Avatar: The Game
  • Shaun White Snowboarding: World Stage
  • Splinter Cell: Conviction
  • R.U.S.E.
  • Rabbids go Home
  • Teenage Mutant Ninja Turtles
  • Assassin's Creed II
  • Assassin's Creed: Bloodlines

Binnen die lijst staan achteraf gezien heel wat knappe titels, maar het is de manier waarop Ubisoft ze vorig jaar aankondigde wat ervoor zorgde dat journalisten niet helemaal onder de indruk waren.

Conviction kregen we het eerst in 2006 te zien, maar op de E3 2009 mochten we Sam Fisher pas echt in zijn finale vorm aanschouwen.

Zo was er Splinter Cell: Conviction, de game die een volledige remake had ondergaan en volgens de ontwikkelaar nu helemaal klaar was om de hedendaagse gamemarkt te betreden. Het grote probleem: nog voordat de persconferentie van Ubisoft plaatsvond hadden we reeds heel wat gameplaybeelden van Sam Fisher zijn nieuwe avontuur gezien op het onderonsje bij Microsoft. Thunder stolen!

Ook Assassin's Creed II kreeg te maken met hetzelfde probleem. Ubisoft toonde het spel uiteraard op hun eigen persvoorstelling, maar eerder al wist Sony op hun persconferentie ingame footage uit het spel uir de spreekwoordelijke mouw te schudden. Beide keren zag het spel er meer dan smakelijk uit, maar ook met Assassin's Creed II kan Ubisoft de pers niet meer verrassen.

Red Steel 2, een van de beste third party Wii-games van het moment, kampte met een gelijkaardig probleem. Doordat het spel gebruik zou maken van de Wii MotionPlus schonk Nintendo reeds heel wat aandacht aan het spel, met als resultaat dat journalisten al ongeveer wisten wat ze konden verwachten. Aan de andere kant kun je rond de drie aangehaalde titels ook het argument maken dat ze zo goed waren dat 'The Big 3' ze in hun eigen persconferentie hebben geplaatst, maar niemand kan ontkennen dat die beslissing een negatief effect had op het aankondigingsfeestje van Ubisoft zelf.

Dé grote klepper voor Ubisoft hun E3-persconferentie in 2009 moest de aanwezigheid van James Cameron - en ook wel Pelé, maar de man wist blijkbaar niet waar hij was - worden, maar ook dat bleek eerder een vergiftigd geschenk te zijn. Cameron spendeerde bijna een half uur aan het uit de doeken doen van een persoonlijk verhaal over hoe hij de wereld van Avatar geschapen had, om vervolgens nagenoeg geen gameplaybeelden van het bijhorende spel te presenteren. Avatar bleek uiteindelijk gelukkig een succes, al kunnen we dat enkel zeggen over de bioscoopprent. De licentiegame die Ubisoft uitbracht werd lauw ontvangen en wist niet aan de verwachtingen te voldoen.

Wat overbleef was de strategiegame R.U.S.E., die uiteindelijk opnieuw te zien zal zijn op de aankomende E3 omdat de ontwikkeling vertraging opgelopen heeft. We moeten toegeven dat het concept achter de game best interessant is, maar anno 2009 vroegen we ons stiekem al af of we niet gewoon te maken hadden met de nieuwe EndWar - en dat is niet bepaald een positieve gedachte.

Rabbids go Home zag er zeker tof uit, maar we hadden het eigenlijk wel wat gehad met de knotsgekke konijnen die ontsprongen zijn uit de geniale Rayman reeks. Hetzelfde met Shaun White Snowboarding: World Stage: leuke titel, maar zagen we dit alles niet al eens eerder in het origineel? De reboot van Teenage Mutant Ninja Turtles wist voor aardig wat geklap te zorgen tijdens de persconferentie van Ubisoft, maar kon lang niet meer opboksen tegen de negatieve gevoelens die we op dat moment al hadden rond de line-up van de uitgever.

Ubisoft E3 2010

Dit jaar lijkt het voor Ubisoft wat beter te lopen, al hangt die voorspelling grotendeels op aan speculatie. We weten van een heleboel titels dat ze zonder enige twijfel aanwezig zullen zijn op de E3, maar het zijn vooral de nog niet aangekondigde spellen waar wij interesse in hebben. Laten we echter beginnen met wat we al weten.

Zonder enige twijfel zal Assassin's Creed: Brotherhood een grote rol spelen binnen de E3 line-up van Ubisoft. Deeltje twee was een gigantisch succes en de ontwikkelaar zal in Brotherhood dan ook de verhaallijn van de charmante maar geniepige Ezio voortzetten. We hopen wel dat deze titel niet zal aanvoelen als een veredelde uitbreiding, maar enkele nieuwe dingen zal introduceren binnen de leuke reeks.

Ezio keert terug in Assassin's Creed: Brotherhood, en wij vragen ons vooral af hoe Ubisoft zal verantwoorden dat dit niet gewoon een veredelde uitbreiding van deeltje twee zal worden.

R.U.S.E., een titel die we vorig jaar reeds op de E3 én GameCom mochten aanschouwen zal naar alle waarschijnlijkheid ook opnieuw te vinden zijn op de beursvloer in Californië. Het is a een tijdje geleden dat we nog nieuws ontvangen hebben rond deze titel, dus we zijn best benieuwd of Ubisoft nog aanpassingen heeft gemaakt aan de game. Zo zou R.U.S.E. nou echt eens zo'n titel kunnen zijn waarmee Ubisoft het hele 3D-gebeuren omarmt...

Van de ene vierletterige afkorting naar de andere: ook de tweede H.A.W.X. zal te zien zijn op de E3 2010. Het origineel wist enkele leuke concepten naar voren te brengen maar kon door enkele doorwegende mankementen uiteindelijk niet de topper worden die Ubisoft voor ogen had. Van H.A.W.X. 2 hebben we een tijdje terug de eerste beelden ontvangen en het ziet er alvast niet slecht uit.

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat de bedrijfsleiders bij Ubisoft een voorliefde hebben voor snowboarder Shaun White, want ook dit jaar keert de roodharige atleet weer terug in een spel. Deze keer monteren we echter wieltjes onder onze plank, want we zullen op de E3 aan de slag gaan met Shaun White Skateboarding. Het is goed om te horen dat Ubisoft niet gewoon opnieuw voor de derde keer een snowboardgame uitbrengt, maar wat vernieuwing tracht te introduceren. Aan de andere kant gaat het om skateboarden, en hebben we die sport de laatste jaren nog niet genoeg zien voorbijkomen in de gamesindustrie?

Helemaal op de hardcore zal Ubisoft zich richten met Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier. Het is alweer sinds 2007 geleden dat we een nieuw deel zagen binnen de tactische reeks, maar daar komt nu verandering in. Met Future Soldier lijkt Ubisoft enkele nieuwe spelelementen naar voren te brengen, zoals onzichtbaarheidsmantels (maar niet zoals in Harry Potter) en mini-drones die voor jou een groot deel van het knalwerk doen. Ook zouden eigenaars van Splinter Cell: Conviction binnenkort kunnen deelnemen aan de online beta van de nieuwe Ghost Recon, dus we verwachten dat Ubisoft binnen een kleine week een datum daarvoor zal aankondigen.

De klepper die het Franse bedrijf zal meebrengen moet en zal echter de reboot van de Driver reeks worden. Ubisoft kocht de rechten enkele jaren geleden over van Atari, maar sindsdien hebben slechts flarden aan informatie ontvangen wat er precies aan het gebeuren is met de toch wel legendarische reeks. Zo zou de nieuwe Driver zich afspelen in San Fransisco, terwijl een korte teaser trailer ons alvast doet geloven dat de bekende uitdagingen voordat het spel van start gaat helemaal terug zijn. Ubisoft, maak er wat moois van!

En voor de rest? Wel, er zijn nog heel wat titels die Ubisoft zou kunnen meebrengen, maar nog meer dan bij andere uitgevers gaat het hier om puur giswerk. Allereerst is er Beyond Good & Evil 2, een spel waarvoor men ons met een trailer warm maakte op de UbiDays in 2007. Het gaat nu wel eens echt tijd worden dat Ubisoft duidelijk aangeeft of het spel er nog ooit zal komen, of niet. Het ziet er echter niet al te goed uit...Hetzelfde met I Am Alive, de ambitieuze titel waar Jade Raymond aan mee zou werken. Zou de aankomende E3 het moment zijn waarop we eindelijk gameplay te zien krijgen?

We blijven erom vragen: Ubisoft, laat dit jaar eindelijk eens weten hoe het zit met Beyond Good & Evil 2!

Verder weten we ook met zekerheid dat Ubisoft werkt aan een nieuwe Splinter Cell en waarschijnlijk een derde deel binnen de Assassin's Creed reeks. Ons lijkt het vooral mogelijk dat we een teaser van die eerste game te zien krijgen, terwijl de onthulling van Assassin's Creed III doorgeschoven zal worden naar een later tijdstip gezien we nu Brotherhood al hebben om naar uit te kijken. Ook vragen we ons af of we ooit nog een tweede cell-shaded Prince of Persia te zien zullen krijgen. Dit jaar nog mochten we echter The Forgotten Sands verwelkomen, waardoor het wel erg vroeg zou zijn om met alweer een vers deel binnen de reeks op de proppen te komen. Er bestaat een grote kans dat we Red Steel 3 zien opduiken, en mocht dat zo zijn dat trekken we zeker aan de mouw van onze goede vriend Jason Vandenberghe voor meer informatie.

Het succes van Ubisoft zal voor een groot stuk afhangen van hoe ze om zullen gaan met de Driver reeks en welke nog niet aangekondigde titels ze nog meebrengen. Gezien 2009 een minder goede E3 voor het Franse bedrijf was kunnen we echter niet anders dan de volgende voorspelling te maken:

Voorspelling: E3 2010 > E3 2009 voor Ubisoft.

Read this next