Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pré3 2010 - THQ

Weet THQ het E3 2009-succes te evenaren?

41.000 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2009, samen afkomstig uit 78 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 216 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een prachtige editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2009 konden maken? In de aanloop naar de E3 2010 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie vanaf 14 juni te vertellen, wanneer het grootste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferentie, en Eurogamer België in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag voorspellen we of THQ zichzelf zal kunnen overtreffen op de E3 2010.

THQ E3 2009

THQ lijkt sinds de E3 2009 een serieuze transformatie te hebben ondergaan. De Amerikaanse uitgever en ontwikkelaar die in het verleden nogal wat titels van bedenkelijke kwaliteit afleverde liet ons vorig jaar in Los Angeles opeens kennismaken met enkele toppers in wording. Sindsdien is het imago van THQ opgekrikt, gaat het financieel best lekker en mag het bedrijf zich opnieuw bij de groten der aarde gaan rekenen.

Op de voorbije E3 bleven vooral de volgende games ons bij:

  • Homefront (PC, PS3, X360)
  • Darksiders (PS3, X360)
  • Warhammer 40.000: Space Marine (PS3, X360)

Dat klinkt karig, maar je moet weten dat THQ ongeveer gelijktijdig met de E3 2009 het opvallend leuke Red Faction: Guerilla had uitgebracht. Bovendien lanceerde de uitgever midden mei ook nog eens het sublieme UFC Undisputed 2009, waardoor beide titels vorig jaar wel aanwezig waren op de beurs, maar minder aandacht kregen omdat de aanwezige journalisten het duo aan spellen al uitvoerig had kunnen spelen.

Darksiders was een van de beste titels die THQ in de laatste jaren heeft uitgebracht, en de reeks zal in de toekomst zeker verdergaan.

Andere toffe games waarmee THQ tijdens de vorige E3 uitpakte waren de vermakelijke racer MX vs. ATV Reflex, het jaarlijks terugkerende vechtspel WWE SmackDown vs. Raw 2010 en het uiteindelijk wat tegenvallende Drawn to Life: The Next Chapter, zeker als je die game vergelijkt met het vernieuwende eerste deel.

Opvallend is dat zowel Homefront als Warhammer 40.000: Space Marine dit jaar opnieuw ten tonele zullen verschijnen op de aankomende E3. Beide titels lieten een jaar geleden echter al een solide indruk op ons na. Homefront, een verhalende first person shooter, leek een next-gen antwoord te worden op Half-Life 2 (Valve), terwijl Space Marine aantoonde dat THQ in samenwerking met Relic Entertainment (ook bekend van Company of Heroes) de populaire Warhammer franchise richting het third-person action/adventure genre zou duwen. Grafisch zag het er toen allemaal al dik in orde uit, maar vooral rond Space Marine bleef rond de eigenlijke gameplay grotendeels een mistbank hangen.

De grote verrassing kwam echter in de vorm van een speelbare Darksiders, een titel die begin dit jaar met een dikke acht op tien meteen al aangaf dat 2010 een zalig jaar zou worden voor gamers. We hadden in 2009 meteen door dat THQ en het nog frisse Vigil Games grootste plannen had met hun gloednieuwe franchise toen we te horen kregen dat niemand minder dan Joe Madureira (illustrator bij Marvel Comics) als creative director aan het spel meewerkte. Ook het stemmenwerk van Mark Hamill (The Joker in Batman: Arkham Asylum) in Darksiders toonde aan dat THQ goud te pakken had.

THQ E3 2010

Voorlopig weinig informatie over Warhammer 40.000: Space Marine, maar het ziet er alvast naar uit dat brede kerels opnieuw klappen uitdelen.

Dit jaar lijkt THQ haar nieuwe filosofie gewoon voort te zetten met alweer een sterke line-up. We weten alvast met zekerheid dat we midden 2011 een vervolg op het innovatieve de Blob (Wii, iPhone) mogen verwachten, genaamd Underground. Dat het eigenlijke spelconcept bedacht is door onze noorderburen maakt ons enkel maar trotser. Ook Homefront en Warhammer 40.000: Space Marine zullen voor de tweede keer aanwezig zijn, hopelijk deze keer in speelbare vorm. Beide titels zullen wel pas in de loop van 2011/2012 op de markt verschijnen, maar dat kan de pret voorlopig niet drukken.

Titels die THQ naar de E3 2010 meebrengt die dit jaar nog uit uit zullen komen zijn The Last Airbender (gebaseerd op de gelijknamige film van M. Night Shyamalan), de jaarlijkse editie van WWE SmackDown vs. Raw en Darksiders voor de PC. Dat die laatste titel na eerst op de Xbox 360 en PlayStation 3 verschenen te zijn nu ook naar de computer komt zegt veel over het vertrouwen dat THQ in de franchise heeft.

Nu we het toch over Darksiders hebben: het zou best kunnen dat we op de aankomende E3 een eerste teaser van het tweede deel te zien krijgen. De game is met zekerheid in de maak, maar gezien deze ten vroegste eind 2011/begin 2012 zal verschijnen is de aanwezigheid op de beursvloer niet helemaal zeker. Dezelfde vraag stellen we ons rond nieuwe edities binnen de Saint's Row en Red Faction reeksen. We weten dat THQ nieuwe delen gaat uitbrengen van deze games, en we hopen dan ook stiekem om daaromtrent al wat nieuws op te vangen.

Verder is er ook nog het wat vreemd klinkende WWE Online, waarvan we enkel weten dat THQ grootse plannen in Korea heeft met de game. Gezien de uitgever recentelijk een contract van acht jaar afsloot met de WWE-organisatie lijkt een doorgetrokken online component niet eens zo onwaarschijnlijk. Het internet lijkt overigens steeds een grotere rol te spelen voor THQ, gezien ze ook Company of Heroes Online in de planning hebben staan. We kregen reeds te horen dat het bedrijf enkele grote namen binnen hun portfolio naar de digitale marktplaats wil brengen, en waarschijnlijk krijgen we daar meer over te horen op de E3.

Wat voor plannen heeft THQ allemaal met de digitale verderzetting van reeksen als Company of Heroes?

Nog onduidelijker is het befaamde Warhammer 40,000 MMO Project waar THQ al een hele tijd in het geheim aan werkt. Er is nog geen concrete informatie beschikbaar, maar toch liet het bedrijf al weten dat het spel - mocht het succes hebben - makkelijk zeven jaar ondersteuning zal krijgen van de ontwikkelaar. Wij vragen ons af hoe verwarrend nóg een MMO binnen het Warhammer universum zal worden voor de consument, gezien uitgever EA en ontwikkelaar Mythic in 2008 reeds Warhammer Online: Age of Reckoning op de markt brachten.

THQ lijkt eveneens op de vernieuwde motion controls markt te springen. Begin april liet Danny Bilson, de president van het bedrijf, weten dat er nagedacht werd over de productie van een Natal-game die ongeveer 40 miljoen dollar zou kosten. Ook voor de PlayStation Move zouden ze bij THQ enkele projecten achter de hand hebben. Bovendien krijgen we ook een gloednieuw vechtspel van THQ te zien op de E3 2010 dat ons we volgens Danny Bolson, een van de hoge pieten binnen het bedrijf, zal verrassen. We verwachten een nieuwe UFC Undisputed, maar blijkbaar gaat het naast die game én WWE om nóg een andere vechtsport...duimworstelen misschien?

Het valt op dat er rond de line-up van THQ eigenlijk niet meer zo heel veel vraagtekens zijn - buiten Move en Natal dan -. Natuurlijk kan men nog enkele verborgen troeven achter de hand hebben - een opvolger voor Metro 2033 bijvoorbeeld -, maar ons lijkt het dat we naast alle bovenstaande titels niet veel meer te zien zullen krijgen...en dat is helemaal niet negatief. THQ is weer helemaal op de goede weg om ons de komende jaren te verrassen met leuke games!

Voorspelling: E3 2010 > E3 2009 voor THQ

Over de auteur
Philip Cremers avatar

Philip Cremers

Contributor

Reacties