Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pré3 - Square Enix / Eidos

It takes two, baby?

41.000 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2009, samen afkomstig uit 78 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 216 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een prachtige editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2009 konden maken? In de aanloop naar de E3 2010 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie vanaf 14 juni te vertellen, wanneer het grootste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferentie, en Eurogamer België in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag voorspellen we of Square Enix / Eidos (die laatste is sinds 11 november 2009 eigendom van het Japanse bedrijf)zichzelf zal kunnen overtreffen op de E3 2010.

Square Enix E3 2009

Het multiplatform gaan van Final Fantasy XIII zal waarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaan!

Ook in 2009 was Square Enix weer van de partij. Niet meteen Squenix' grootste succes - er werd zelfs even getwijfeld of ze wel een persconferentie gingen geven. Aan de andere kant, de E3 uit 2008 was ook niet meteen een klepper. Het hoogtepunt was toen de aankondiging dat Final Fantasy XIII multiplatform ging. Je moest al een echte fanboy zijn van Sony EN Final Fantasy om je daardoor beledigd te voelen (zo zijn er heel wat, bleek toen).

Met wat kwam Square Enix op de proppen voor E3 2009?

 • Dissidia Final Fantasy (PSP)
 • Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers (Wii)
 • Front Mission Evolved (Xbox 360, PC, PS3)
 • Kingdom Hearts 358/2 Days (Nintendo DS)
 • Nier (PS3, Xbox 360)
 • Order of War (PC)
 • Supreme Commander 2 (Xbox 360, PC)
 • Final Fantasy IV: The After Years (WiiWare)
 • Final Fantasy XIII (Xbox 360, PS3)
 • Final Fantasy XIV (PC, PS3)
 • Final Fantasy Crystal Chronicles: My Live as Darklord (WiiWare)
 • 0 Day Attack On Earth (XBLA)

Opmerkelijk in deze lijst is de nieuwe richting qua genres die Square Enix neemt. Geen pure jRPG extravagantie meer, maar een aanbod waar ook RTS en actie de kop opsteken. Hierbij wijzen we vooral met de vinger naar Order of War, Supreme Commander 2 en 0 Day Attack On Earth. Leuk voor het grote publiek, maar trouwe aanhangers voelden zich toch enigszins bedrogen.

Het meest dubieuze aankondiging kwam dan ook in de vorm van Front Mission Evolved. Komt de tactische RPG reeks doorspekt met gigantische mechs dan eindelijk naar Europa, hebben ze het volledige concept veranderd. Met Front Mission Evolved besloot Square Enix de third person shooter kaart te trekken en krijgen we dus een actiespel met mechs voorgeschoteld, geen tactische oorlogsvoering. Een domper op de korte vreugde van veel Europese old school spelers die al zo lang met de reeks aan de slag willen gaan. Wat natuurlijk niet wilt zeggen dat Square Enix geen degelijk third person shooter zou kunnen afleveren...

Op handheld gebied mochten we twee spin-offs van grote franchise doorploegen, meer bepaald Kingdom Hearts en Final Fantasy. Gezien de Westerse release nakende was, waren zelfs de volledige versies al speelbaar. Zowel Kingdom Hearts 358/2 Days als Final Fantasy Dissidia werden voorzien van een meer dan adequate score.

Op vlak van grote RPG-titels was het al weer een stuk minder. Dit kwam deels omdat een maand vóór de E3 Square-Enix de Blu-Ray van Final Fantasy: Advent Children Complete had uitgebracht. Deze bevatte twee HD-trailers van zowel Final Fantasy Versus XIII en Final Fantasy Agito XIII. De Japanse versie bevatte dan ook nog eens een volledig speelbare demo van Final Fantasy XIII. Iets wat leidde tot heel wat Youtube filmpjes van mensen die de Blu-Ray hadden geïmporteerd en vol trots hun speelsessie wilden delen met de wereld. Dit zorgde er dus wel voor dat Square Enix niets nieuws te bieden had op de E3. Van Agito en Versus zijn we ondertussen nog niets wijzer, maar Final Fantasy XIII kwam, zag en overwon onze redacteur Michaël die de game in een extatische bui een dikke 10 opplakte.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat Square Enix besluit om de grootste aankondigingen buiten de E3 te doen. In 2008 werd de schaarse info over Versus en Agito niet vrijgegeven op de E3, maar op het exclusieve DKΣ3713 feestje.

Enige echte hoogtepunt voor Square Enix was de aankondiging van Final Fantasy XIV. De titel verscheen uit het niets en menig gamer dacht dan ook dat het om een verspreking ging. Romeinse cijfers, weet je wel. Niets bleek minder waar toen een trailer de nieuwe game in volle glorie aankondigde. Het werd ook bekend dat deeltje XIV in de voetsporen van Final Fantasy XI zou stappen, een MMORPG dus, voor zowel PS3 als PC. Meer nog, er stonden zelfs speelbare versies! Toegegeven, nog zeer vroeg in het productieproces, maar toch: respect.

Voor de rest waren er ook enkele kleiner titels: WiiWare en XBLA toestanden. Niet meteen iets om over naar huis te schrijven.

Square-Enix / Eidos E3 2010

Helemaal uit het niets kregen we op de E3 2009 een trailer van Final Fantasy XIV te zien. Waarschijnlijk keert de titel dit jaar weer terug naar de beurs.

Deze keer lijken er opnieuw een heleboel non-RPG titels voorgesteld te worden - vooral dankzij hun deal met Eidos. Aan de andere kant lijken de in-house titels wel een stuk prominenter en boordevol Japans RPG-genot. Nu maar hopen dat ze niet te zuinig zijn met hun informatie. We weten gewoon dat Square-Enix ons veel kan bieden, maar elk jaar is het opnieuw de vraag of ze de bewijzen al dan niet al op tafel willen leggen. Those cheeky bastards.

Boegbeeld van Square-Enix is en blijft nog altijd Final Fantasy. Met deeltje XIII achter de rug lijkt de baan geruimd voor Final Fantasy Versus XIII, een meer donkere en actiegeoriënteerde aanpak van het franchise. Tevens de tweede game die gebruik zal maken van de Crystal Tools-engine. Voorlopig kregen enkel pre-rendered teaser en trailers te zien. Ik hoop natuurlijk op wat in-game footage of misschien zelfs - nerdgasm - een speelbare demo. Maar in mijn weinige jaren als gamecriticus is mijn blik op dergelijke zaken al een stuk grimmiger geworden. Een nieuwe trailer zit er sowieso al in, maar we zullen ons toch al echt gelukkig mogen prijzen als die in-game is…

De kans op in-game beelden - of speelbaar materiaal - van Final Fantasy Agito lijkt al een stuk meer plausibel. Enerzijds omdat er al meer details bekend zijn over de game, onzerzijds omdat het een handheld titel is. Hoe je het ook draait of keer, die zijn een stuk minder bombastisch wat betreft productie. Ok, al hebben we het hier over Final Fantasy.

Dan is er nog Final Fantasy XIV. Zoals eerder gezegd, maakte deze titel al zijn opwachting in de vorige E3. Zal deze opnieuw aanwezig zijn? Schijt een Chocobo in het bos? Een volmondige 'ja', zo lijkt me.