Skip to main content

Pré3 - Sony

Hoe doen de PS3 en PSP het op de E3 2010?

41.000 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2009, samen afkomstig uit 78 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 216 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een prachtige editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2009 konden maken? In de aanloop naar de E3 2010 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie vanaf 14 juni te vertellen, wanneer het grootste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferentie, en Eurogamer België in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag voorspellen we of Sony zichzelf zal kunnen overtreffen op de E3 2010.

Sony E3 2009

Zoals we schreven in het artikel over de Microsoft E3 2009 show, was de Sony's show één van de absolute hoogvliegers. De perfecte mix van tussen cijfermateriaal over console sales en adembenemende gameplay footage van een sterke line up aan zowel exclusieve als third party games werd bereikt tijdens de Sony persconferentie.

Hieronder even een snelle herinnering aan enkele van de hoogtepunten van de show:

 • Uncharted 2: Among Thieves
 • MAG
 • Dissidia: Final Fantasy
 • Assassin's Creed: Bloodlines
 • Gran Turismo PSP
 • Metal Gear Solid: Peace Walker
 • SOCOM: FireTeam Bravo
 • MoterStorm: Arctic Edge
 • Hannah Montana PSP
 • Soul Caliber PSP
 • Assassin's Creed II
 • Final Fantasy XIII
 • Final Fantasy XIV
 • Heavy Rain
 • Ratchet & Clank: A Crack in Time
 • ModNation Racers
 • The Last Guardian
 • Gran Turismo 5
 • God of War III

Alles begon met een paar minuten lang durend introfilmpje waarin beelden van een heel breed assortiment aan games te zien was. LittleBigPlanet, Uncharted 2, Madden… noem maar op, en dat alles onder begeleiding van het nummer One Vision van Queen. And we love ourselves some Queen, hier bij Eurogamer!

Uncharted 2 speelde een grote rol voor Sony in 2009, en ook volledig terecht gezien het spel dé topper van vorig jaar was.

De karakteristiek nerveus ogende Jack Tretton, President en CEO van SCEA, besteeg vervolgens het podium. Na enkele grapjes om het ijs te breken - want zo kennen we Tretton, de lolbroek - begon hij met te bevestigen dat Sony nog altijd de PS2 blijft ondersteunen - wat niet van iedere consolefabrikant gezegd kan worden -, gezien het nog altijd één van de meest verkochte consoles ter wereld is.

Na enkele verkoopscijfers van de PlayStation 3 aangehaald te hebben, maakte Tretton snel de overstap naar hetgeen voor de consumenten het belangrijkst is: games! Kort werd InFamous, de superheld-sandboxgame van Sucker Punch, even vernoemd gezien de game enkele weken voor de show zijn release kende. Tretton maakte vervolgens de verwijzing naar een andere studio die een game exclusief voor de PS3 heeft gemaakt, namelijk Naughty Dog.

Evan Wells, co-president van Naughty Dog, mocht podium bestijgen en liet het publiek meegenieten van hun nieuwste game: Uncharted 2: Among Thieves. De zaal mocht meegenieten van idyllische vistas, een adembenemende actiescènes en natuurlijk de sarcastische Natan Drake.

Onmiddellijk daarna kwam Andy Beaudoin van Zipper Interactive ten tonele om voor het allereerst, live, gameplay te tonen van hun shooter MAG. Klinkt vrij gewoontjes, maar als je bedenkt dat deze live beelden bestonden uit 256 mensen die allemaal op het zelfde moment een oorlogje aan het uitvechten waren, kon je niet anders dan onder de indruk zijn. Nadat enkele bunkers overgenomen waren tijdens de online oorlog op het MAG slagveld, zette Tretton de show verder. Nu was het de beurt om wat aandacht te besteden aan de handheld van Sony, de PSP. Na enkele opkomende titels voor de PSP voor te stellen, zoals Dissidia: Final Fantasy, LocoRoco 2 en Assassins Creed: Bloodlines, maakte Tretton DE grootste aankondiging van E3 2009: Sony werkte samen met Disney aan een roze PSP met de Hannah Montana ritme game - sarcasm overflow -.

Daarna maakte Tretton plaats voor Kaz Hirai, President en CEO van SCEI. Hij mocht waarschijnlijk het slechts bewaarde geheim van de geschiedenis van E3 voorstellen: de PSP Go. Na wat specificaties over de nieuwe versie van de handheld, kondigde Kaz samen met Kazunouri Yamauchi van Polyphony Digital aan dat een PSP versie van Gran Turismo is de maak was.

Vervolgens was het de beurt aan Hideo Kojima die, na de bekendmaking van Metal Gear: Rising tijdens de Microsoft conferentie, nog een nieuwe game in de reeks mocht aankondigen. Het MG-project voor de PSP kreeg onmiddellijk de naam Metal Gear Solid: Peace Walker, waarop het publiek vervolgens getrakteerd werd op een trailer van de game. Nadat de aanwezigen nog maar net bekomen waren van de beelden van Big Boss's volgende missie, mocht Tretton de aankondiging maken dat ook de Resident Evil serie haar overstap zou maken naar het PSP platform, alsook andere games als LittleBigPlanet, SOCOM: Fireteam Bravo 3, Motorstorm: Arctic Edge, Hannah Montana (joepie) en veel meer.

Na een kort filmpje van alle games die op PSP zouden uitkomen, zette Tretton de show verder met de aankondiging dat de PSN Store zou aangevuld worden met een heleboel PS1 klassiekers, waarvan Final Fantasy VII de eerste zou zijn. PSN Home werd ook nog wat gepromoot, om dan over te gaan naar een video waarin alle games die in de nabije toekomst op de PS3 zouden uitkomen, getoond werden. Uncharted 2, Final Fantasy XIII, MAG, Batman: Arkham Asylum, Brütal Legend, Tekken 6, Heavy Rain, Fat Princess, Ratchet & Clank: A Crack in Time, God of War III… om er maar enkele te noemen.

Toen het filmpje voorbij was en het publiek weer op adem kon komen, verscheen het Rockstar logo op het gigantische beeldscherm achter Tretton. Hij kondigde aan dat de studio een exclusieve game voor de PS3 aan het ontwikkelen was, genaamd Agent. De game, gebaseerd op de jaren '70, zou gaan over spionage en geheime militaire opdrachten, maar geen verdere informatie werd vrijgegeven.

De demo van God of War III tijdens de E3-persconferentie van Sony deed ons gezicht letterlijk smelten.

Patrice Desilets en Sebastien Puel van Ubisoft kwamen vervolgens hun spectaculaire game Assassin's Creed II tonen, om opgevolgd te worden door een trailer van Final Fantasy XIII en de aankondiging dat de MMO Final Fantasy XIV exclusief voor Sony's console zou uitkomen in 2010.

Nu was het de beurt om de PS3 Move voor te stellen. Na een krachtige en indrukwekkende demonstratie door Anton Mikhailov en Richard Marks van de Move mogelijkheden en zijn submillimeter accuraatheid, kregen William Ho en James Grieve van United Front het podium om hun nieuwe kartgame ModNation Racers voor te stellen. Dit zou de volgende game worden in een community driver content games à la LittleBigPlanet.

Vervolgens werd een trailer getoond van The Last Guardian, de nieuwe game van Team ICO, die bij menig journalisten in de zaal het hart deed smelten, enkel om opgevolgd te worden door een trailer van Gran Turismo 5 - voor het zevende jaar op rij - van Polyphony Digital. En om de show met een knal af te sluiten kwam Stig Asmussen van Sony Santa Monica Studio nog enkele minuten gameplay tonen van hun AAA-game, God of War III.

Zoals je wel kunt zien, de Sony 2009 E3 show zat boordevol games, niet elk voor de PS3, maar ook voor de PSP. Niet zo spectaculair als de show van concurrent Microsoft, maar al zeker van eenzelfde entertainment waarde.