Skip to main content

Pré3 - Sega

Wat heeft Sega zoal in petto voor de E3 2010?

41.000 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2009, samen afkomstig uit 78 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 216 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een prachtige editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2009 konden maken? In de aanloop naar de E3 2010 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie vanaf 14 juni te vertellen, wanneer het grootste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferentie, en Eurogamer België in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag voorspellen we of Sega zichzelf zal kunnen overtreffen op de E3 2010.

Sega E3 2009

Misschien wel dé knapste boothbabe ban de hele E3 in 2009: een levensechte Bayonetta!

Sega is en blijft een grootheid binnen de gamesindustrie, maar kampt al jaren met imagoproblemen. Zo af en toe brengt het bedrijf een pareltje op de markt, maar ze blijven vooral hangen in middelmatigheid. De E3 van 2009 was helaas geen uitzondering. Gelukkig konden toch enkele titels ons verbazen. Laat ons eens kijken wat er allemaal op het menu stond.

  • Alien vs. Predator (Xbox 360, PS3, PC)
  • Alpha Protocol (Xbox 360, PS3, PC)
  • Bayonetta (Xbox 360, PS3)
  • Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii, DS)
  • Planet 51 (Xbox 360, PS3, Wii, DS)
  • Sonic & SEGA All-stars Racing (Xbox 360, PS3, Wii, DS)
  • The Conduit (Wii)
  • Vancouver 2010 (Xbox 360, PS3, PC)

Sega zorgde niet echt voor verrassingen met een line-up die vooraf bijna volledig was aangekondigd. Alleen met Sonic & SEGA All-stars Racing was er op dat moment nog niet veel informatie vrijgegeven.

Bayonetta is ongetwijfeld de topper die alle andere titels uit deze line-up ver achter zich liet. Onze Jasper beloonde de game dan ook met een welverdiende perfecte score. De heks met het uiterlijk van een ware babe was dan ook zeer populair bij de talloze aanwezige persjongens. Er was echter ook nog een tweede mogelijke topper aanwezig die nu pas in de winkelrekken komt, zijnde Apha Protocol. Het is rond die titel echter nog wachten tot er voldoende reviews aanwezig zijn, maar vergeet zeker niet die van onze hoofdredacteur Philip te lezen.

De mascotte Sonic was zoals altijd zeer aanwezig, maar voor de verandering was er eens geen stand alone te bewonderen (of af te kraken). Zoals eerder gezegd was Sonic & SEGA All-star Racing de enige echte verrassing bij de stand van Sega. Een amusante titel, maar nu ook niet meer dan een variant op het populaire en beter ontwikkelde Mario Kart. Met de winterspelen in aantocht waren er ook twee titels waarvan het officiële Vancouver 2010 weliswaar realistischer was, maar nooit op kon tegen de concurrentie van Mario & Sonic at the Olympic Winter Games. De middelmaat bleef echter de standaard met Alien vs. Predator, The Conduit en Planet 51 (een game voor kinderen).

Wat er vooral ontbrak waren titels die zelf ontwikkeld werden door Sega. Onder die noemer vielen namelijk slechts twee titels. Er was niet eens een persconferentie die naam waardig, want er werd geen enkele hype gecreëerd. Ok, een hype creëren is niet altijd een goede strategie, maar je had echt het gevoel dat er toch iets meer te doen viel dan wat Sega naar voren bracht. Verder ontbrak ook alle informatie over Aliens: Colonial Marines en de Europese versie van Yakuza 3, die uiteindelijk gelukkig helemaal top bleek te zijn.

Sega E3 2010

Voorlopig blijft Vanquish nog grotendeels een mysterieuze titel, maar daar zal op de E3 2010 verandering in komen.

Wat zal Sega presenteren op de E3 2010? Het is ontegensprekelijk dat Sonic weer volop in de schijnwerpers zal staan. Niettegenstaande zijn er maar vier titels officieel aangekondigd, zijnde de 2.5D terugkeer van Sonic, een tweede deel voor The Conduit, het gloednieuwe Vanquish van Platinum Games (Bayonetta) en een nieuwe titel binnen de Total War reeks, zijnde Shogun 2.

Het was al een hardnekkig gerucht en is nu waarheid, er komt een nieuwe Total War aan. De reeks keert terug naar de roots met Shogun 2: Total War. Maar de echte uitblinker wordt ongetwijfeld Sonic 4. De blauwe egel keert terug naar de 2D-vorm en hoopt zo de gloriedagen van weleer te benaderen. Verder is er fps-actie (of tps-actie) met The Conduit 2 en Vanquish.

Maar wat zegt de geruchtenmolen? Met de Olympische Spelen 2012 in aantocht werkt Creative Assembly ongetwijfeld aan een game hier rond, of de studio zal er alvast aan beginnen. Hopelijk wordt Yakuza dit jaar niet over het hoofd gezien en komt er een aankondiging omtrent de Europese release van Yakuza 4 en Yakuza voor de PSP. Als je echt pure speculatie wilt, waarom geen nieuwe Bayonetta aankondigen, of hoe zit het nog met Aliens: Colonial Marines? Eén ding lijkt wel zeker: de Football Manager-franchise zal waarschijnlijk nooit naar de consoles komen, zo liet Sega weten.

Artwork afkomstig uit Shogun 2: Total War, een titel waar menig RTS-fan nu al natte dromen van krijgt.

De meeste gamers zullen wel uitkijken naar het uitgebreide aanbod aan games voor Natal en Move, waar diverse uitgevers mee willen uitpakken. Bij Sega is dit dus niet anders. CEO van Sega Europe en America Mike Hayes is zeer positief over deze technologie: "Er zal alleszins een werkende demo zijn waar ons team hard aan gewerkt heeft. De technologie is zeer dankbaar voor ons als ontwerpers en biedt uitgebreide mogelijkheden." Het kan wel zijn dat Sega zich hierdoor minder op de hardcore gamers gaat richten. Eén van de projecten zou Sonic Free Riders zijn, die waarschijnlijk in downloadable vorm op de markt komt. Deze game zou in de lijn liggen van andere Sonic-racegames.

Het wordt moeilijk te voorspelen of 2010 beter zal worden dan de editie in 2009. Wel merk je duidelijk dat Sega er niet in slaagt om een grote hype op voorhand te creëren. Maar tenzij Sega met een echt grote verrassing komt lijkt 2010 wederom geen topjaar te worden.

Voorspelling: E3 2009 > E3 2010 voor Sega

Read this next