Skip to main content

Pré3 - Microsoft

E3 2010 = Micro"soft"?

41.000 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2009, samen afkomstig uit 78 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 216 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een prachtige editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2009 konden maken? In de aanloop naar de E3 2010 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie vanaf 14 juni te vertellen, wanneer het grootste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferentie, en Eurogamer België in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag voorspellen we of Microsoft zichzelf zal kunnen overtreffen op de E3 2010.

Microsoft E3 2009

Waarschijnlijk één van de drie hoogtepunten van de E3 beurs uit 2009 was de persconferentie van Microsoft (met de andere twee zijnde de Sony conferentie en de terugkeer van de alom beheerde boothbabes). De computergigant haar show was er eentje van non-stop actie, die journalisten uit alle contreien van de hele wereld vast kluisterde aan hun zetel en hen geen moment ademruimte gunde.

Dus even kort samenvatten, de spectaculaire line up van games & hardware waar de wereld mocht van genieten tijdens de Microsoft E3 2009 conferentie was:

 • Beatles: Rock Band
 • Tony Hawk: Ride
 • Call of Duty: Modern Warfare 2
 • Final Fantasy XIII
 • Left 4 Dead 2
 • Crackdown 2
 • Splinter Cell: Conviction
 • Forza Motorsport 3
 • Halo: ODST
 • Halo Reach
 • Metal Gear: Rising
 • Project Natal
 • Milo

De sfeer werd al onmiddellijk gezet toen The Beatles leden Paul McCartney en Ringo Starr Hamonix's nieuwste game The Beatles: Rock Band kwamen voorstellen. Nadat beide rocklegendes het podium verlaten hadden, maakte een andere legende al zijn opwachting.

De resterende Beatles waren ook van de partij op de persconferentie van Microsoft vorig jaar, al leek het alsof beide heren niet goed wisten wat ze daar nou eigenlijk moesten komen doen.

Het was de beurt aan skateboarder Tony Hawk, om het nieuwste deel in de naar hem genoemde skateboardgamereeks aan te kondigen. Ook had hij een speciaal ontwikkelde controller bij zich, die de spelers de indruk moest geven dat ze echt op een skateboard voor de TV stonden terwijl ze Tony Hawk: Ride speelden.

Tony was nog maar goed en wel van het podium verdwenen en het publiek mocht alweer nieuwe gasten verwelkomen. Jason West en Vince Zampella, nu wel door iedereen gekend door de schandalen tussen hen en uitgever Activision, kwamen de nieuwste telg in de Call of Duty reeks live voorstellen. Op groot scherm zag de wereld de eerste beelden van het allereerste level van Call of Duty: Modern Warfare 2. Na dit alles werd nog aangekondigd dat de Xbox 360 community als allereerst zouden kunnen genieten van de later uitkomende mappacks voor de game.

Toen volgde waarschijnlijk één van de grootste aankondigen van E3 2009. Yoshinore Kitase en Motmomu Toriyama van Square Enix beklommen het podium en lieten de massa journalisten weten dat Final Fantasy XIII zou verschijnen op de Xbox 360. Chaos brak los, de wereldeconomie kwam tot een halt, IJslandse vulkanen barsten uit en fanboys overal ter wereld werden compleet gek *lichte overdrijving*. De anders exclusief op de PS3 verschijnende gamereeks had eindelijk de overgang gemaakt naar de console van Microsoft.

Vervolgens kregen we de eerste trailers te zien van Valve's Left for Dead 2 en Crackdown 2 van studio Realtime Worlds. Enkele ogenblikken later kwamen Alex Parizeau en Maxime Béland van Ubisoft Montreal het podium op met een demo van Splinter Cell: Conviction. Direct hierna was het de beurt aan Remedy Entertainment om hun game, Alan Wake, voor te stellen met een demo.

Nadat Alan Wake's demo op een cliffhanger was geëindigd, weerklonk plots het oh zo zalige gebrul van een V8 motor. Vice president van Microsoft John Schappert, die de show presenteerde, kwam met de aankondiging dat Forza Motorsport 3 later het jaar in de winkelrekken zou verschijnen. Daarna werd het publiek getrakteerd op een ingame filmpje van de game waarin de Audi R8 de absolute hoofdrol speelde.

Molyneux bracht ons een revolutionaire demo van Milo voor Project Natal mee die - laten we eerlijk zijn - ook best eng was.

Nadat de virtuele bolides uit de Forza game het podium al lang in hun achteruitkijkspiegel gelaten hadden, was het de beurt aan één van de belangrijkste games voor de Xbox. Ontwikkelaar Bungie toonde beelden van Halo: ODST, een spin off op Halo 3. Joe Staten van Bungie kwam hierna op podium en plaagde het publiek met een korte trailer van de volgende Halo game, Halo: Reach. Ook kondigde hij onmiddellijk aan dat Reach een beta zou krijgen in het voorjaar van 2010, die nu ongeveer alweer afgelopen is.

Volgende gast was niemand minder dan Hideo Kojima. Hij bracht de verrassende boodschap dat ook Konami een nieuw ontluikende liefde gevonden had voor de Xbox 360 en dat het nieuwste deel in de Metal Gear reeks, Metal Gear Rising, ook richting Xbox 360 kwam.

De show liep bijna op haar einde, en niemand minder dan Steven Spielberg mocht de laatste aankondiging brengen. Voor het eerst toonde Microsoft hun motion capture technologie, die de bijnaam Natal kreeg. De technologie stelde gamers in staat games te spelen door enkel gebruik te maken van hun lichaamsbewegingen. En nu had Tony Hawk nog een speciale controller gemaakt voor zijn game… Arme knul. Na heel wat korte demo's waarin mensen spastisch met hun armen stonden te zwaaien, werd de show afgesloten door de niemand minder dan de heer Peter Molyneux, die laaiend enthousiast over de Natal technologie de aankondiging maakte dat Lionhead studio aan het werk was aan een game waarin je met een acht jarig jongetje praat, helemaal interactief met de Natal camera. Ah Peter, jij visionair. Enkel jij kunt zo revolutionair kijken naar hoe mensen met games in interactie treden *licht sarcastische ondertoon*