Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Release, setting en alles wat we weten

UPDATE: Release en legendaries bekend.

Pokémon is een franchise die maar geen stoom verliest. Na het succes van Pokémon GO, de Pokémon Let's Go-spin-offs en de Pokémon: Detective Pikachu-film moeten Pokémon Sword and Pokémon Shield het stokje overnemen. Oftewel, het is tijd voor Generation 8. Hier lees je alles wat we weten.

Inhoud

Pokémon Sword and Pokémon Shield release

De release van Pokémon Sword and Pokémon Shield is op 15 november. De game lanceert dan wereldwijd, exclusief voor de Nintendo Switch. Het zijn daarmee de eerste officiële 'mainline' Pokémon-games voor een console. Iedere versie heeft vermoedelijk opnieuw enkele unieke Pokémon, zodat je wordt gestimuleerd om te ruilen met vrienden.

Of je kiest voor de Pokémon Sword en Shield Double Pack. Die bevat beide games en kost evenveel als je beide los zou kopen, maar heeft daarnaast een gouden steelbook-doosje als extra. Hier passen beide cartridges in.

Pokémon Sword and Pokémon Shield setting en Wild Area

Pokémon Sword and Pokémon Shield nemen je mee op reis naar Galar, een fictieve regio die wel wat van het Verenigd Koninkrijk wegheeft. Denk hierbij aan kleurrijke heuvelachtige landschappen, sfeervolle bossen en industriële gebieden. Ook zijn er in de trailer grote meren, heuvelfiguren, besneeuwde bergtoppen en met kerstverlichting versierde grotten te zien.

Hoewel de games geen open world hebben, bestaat er dit keer wel zoiets als de Wild Area. Dit is een soort hub die de verschillende routes, stadjes en dorpjes met elkaar verbindt. In dit open gebied kun je de camera vrij bedienen en zie je wilde Pokémon gewoon rondlopen/vliegen/zwemmen. Welke je tegenkomt, is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden en de tijd van de dag.

Overdag kom je er dus andere Pokémon tegen dan 's nachts, net zoals in de voorgaande games. Je kunt in de Wild Area ook vissen en 'surfen', of Berries uit bomen schudden. Op verschillende plaatsen zie je rode lichtstralen, die geven aan dat je er een Max Raid Battle kunt starten. Lees hierover later meer in het multiplayer-gedeelte van dit artikel.

Bekijk op YouTube

Pokémon Sword and Pokémon Shield starters

Bij een nieuwe generatie horen ook drie nieuwe starters. Grookey, Scorbunny en Sobble zijn de drie starters van Pokémon Sword and Pokémon Shield.

Grookey is de starter van het Grass-type en heeft veel weg van een primaat. Met zijn groene lijf, bruine staart en oren en oranje snuit en ledematen is Grookey dan ook een opmerkelijke verschijning. Boven op zijn hoofd heeft de Pokémon een haarstijl die bestaat uit twee bladeren en een stok waarmee Grookey tegen objecten slaat.

Scorbunny is de Fire-starter en lijkt op een konijn. Vanwege zijn vurige aard bevat zijn uiterlijk veel oranje en gele tinten. Ook heeft de Pokémon lange ledematen en grote voortanden. Uit de trailer werd al duidelijk dat Scorbunny van rennen houdt.

Sobble is van het Water-type en is mogelijk gebaseerd op een kameleon. Door zijn blauwe lijf valt hij in het water bijna niet op, al heeft de Pokémon wel een opvallend gele vin boven op zijn hoofd. In de trailer is te zien dat Sobble zichzelf in het water kan camoufleren.

Pokémon Sword and Pokémon Shield - nieuwe Pokémon en Legendaries

Een nieuwe generatie brengt ook altijd nieuwe Pokémon met zich mee. Hoeveel dit er precies zijn, is nog niet bekend. Maar Nintendo heeft er alvast een handjevol voorgesteld. De twee legendarische Pokémon lopen voorop en prijken als vanouds op de cover: Zacian (Sword) en Zamazenta (Shield). Opvallend is dat Zacian een zwaard vast heeft, terwijl Pokémon normaliter niet met traditionele wapens vechten. De kraag van Zamazenta neemt de vorm aan van een schild.

Een van de meest voorkomende Pokémon in Galar is Wooloo, een schaap van het Normal-type. Daarnaast is Gossifleur een Grass-type die evolueert in Eldegoss. Corviknight is een imponerende vogel van het type Flying en Steel. Deze Pokémon heeft dan ook de move Fly, wat fast travel mogelijk maakt. Drednaw valt dan weer op doordat zijn type zowel Rock als Water is, twee elementen die normaliter juist tegenover elkaar staan.

Buiten de nieuwe Pokémon zie je ook een hoop bekende gezichten terug. Denk dan uiteraard aan Pikachu, maar in trailers zien we ook Butterfree, Steelix, Gyarados, Snorlax en vele anderen de revue passeren.

Pokémon Sword and Pokémon Shield Legendaries - Een voorproefje van de nieuwste generatie.

Pokémon Sword and Pokémon Shield gameplay - Dynamax en Gyms

Volgens ontwikkelaar GameFreak keert de franchise terug naar de traditionele gameplay van de oudere hoofdgames. In tegenstelling tot Pokémon Let's Go Pikachu! and Pokémon Let's Go Eevee! zijn gevechten tegen wilde Pokémon dus weer wat tactischer. Random encounters zijn in die zin terug dat je Pokémon buiten de Wild Area om niet kunt zien, maar je kunt wel om ze heen lopen. In het gras en in grotten worden ze uitgebeeld door een uitroepteken. Loop er tegenaan om het gevecht te beginnen.

Ook de Gyms zoals je ze kent zijn terug van weggeweest. Geen Island Trials of andere vormen van uitdagingen. Back to the roots. Maar dat betekent niet dat er niets nieuws te beleven valt. En zo komen we bij het Dynamax-systeem, dat de Mega-evoluties uit X/Y en de Z-Moves uit Sun/Moon opvolgt als extra strategische.

Zodra je de Dynamax Band in handen hebt, kun je een Pokémon eenmalig per gevecht 'dynamaxen'. Ze worden dan een enorme versie van zichzelf en daar horen ook krachtigere moves bij. Na drie aanvallen keert je Pokémon terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Time de transformatie dus goed. Gym-gevechten vinden dit keer plaats in grote stadions, die genoeg ruimte bieden om twee uit-de-kluiten-gewassen Pokémon tegen elkaar te laten vechten.

Bekijk op YouTube

Pokémon Sword and Pokémon Shield multiplayer - Max Raid Battles en Pokémon Home

Pokémon Sword en Pokémon Shield introduceren Max Raid Battles. Je neemt het dan met drie anderen op tegen een Dynamax-versie van een bepaalde Pokémon, in online multiplayer of offline. Houd er rekening mee dat je voor het online gedeelte een Nintendo Switch Online-abonnement nodig hebt. Krijg je een team niet vol met menselijke spelers, dan word je bijgestaan door NPC-trainers. Sommige Pokémon zijn alleen te vangen tijdens Max Raid Battles en niet daarbuiten. Locaties voor dit soort gevechten worden aangegeven door rode lichtstralen in de Wild Area.

Voorts werkt The Pokémon Company aan Pokémon Home, een nieuwe cloudopslagdienst waar je al je Pokémon op kwijt kunt. Ongeacht in welke game je ze vangt. Zo is er ondersteuning met de Pokémon Bank, Pokémon Go, en de Let's Go-games. Die kun je vervolgens overhevelen naar Sword en Shield. Andersom werkt dit overigens niet. Je kunt dus bijvoorbeeld niet een Pokémon uit Sword en Shield overzetten naar Pokémon Go.

Pokémon Sword and Pokémon Shield - Met Pokémon Home heb je altijd beschikking over je favoriete Pokémon.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Pokémon Sword and Shield

Video Game

Related topics
Over de auteur
Marcel de Jong avatar

Marcel de Jong

Avonturier

Marcel maakt zich helemaal druk om dingen die er niet toe doen. Hij droomt nog dagelijks over een bestaan als avonturier, maar beklimt alleen de pen. Het liefste wil hij van alles weten over motorolie, media en de andere kant van de wereld.
Reacties