Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Sun en Moon tips en tricks voor beginners en experts

Alles wat je over de nieuwe Pokémon-game moet weten.

Pokémon wordt dit jaar 20 en Pokémon Sun en Moon is een goede gelegenheid om te vieren. Deze nieuwe Pokémon-game blijft trouw aan de succesvolle formule, maar durft ook te vernieuwen. Om alles te begrijpen kan iedereen dus best enkele handige Pokémon Sun en Moon tips gebruiken.

Hoewel dat de game in het begin je hand iets te veel vasthoudt, gaat alles na enkele uren wijd open met collectibles, geheime plaatsen en zelfs obscure features. Om alles in Pokémon Sun en Moon te begrijpen en te vinden, hebben we de volgende gidsen geschreven:

Cover image for YouTube videoPokémon Sun en Moon - 5 dingen die je moet weten

Pokémon Sun en Moon tips en alle collectibles

Voor je naar de winkel rent, moet je natuurlijk weten welke versie je moet kopen. Zowel Sun als Moon hebben exclusieve Pokémon zoals Solgaleo en Lunala, de iconen die op de verpakking prijken. Het is een belangrijk om een weloverwogen keuze te maken voor je je geld uitgeeft, lees dus zeker onderstaande pagina.

Pokémon Sun en Moon - Exclusieve Pokémon en andere verschillen tussen beide versies

Aan het begin van Pokémon Sun en Moon moet je meteen een belangrijke keuze maken: welke wordt je eerste Pokémon? De uilt Rowlet, kat Litten of zeehond Popplio? We zetten alle voor- en nadelen op een rij, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt maken.

Pokémon Sun en Moon - Starters: Rowlet, Litten of Popplio kiezen?

Pokémon evolueren, altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. In Pokémon Sun en Moon zijn er echter verschillende vereisten om te evolueren. Om alles overzichtelijk te houden hebben we alle verschillende Pokémon en hun evoluties op een rij gezet.

Pokémon Sun en Moon - Evoluties: zo evolueren alle Pokémon

Sommige Pokémon hebben echter speciale items nodig om te kunnen evolueren. De bekendste is natuurlijk Eevee, maar in Pokémon Sun and Moon is de lijst met Pokémon met special noden flink uitgebreid. Daarom hebben we dus een handig overzicht van alle evolutie items gemaakt.

Pokémon Sun en Moon - Evolution Items: Fire, Water, Leaf, Thunder Stone en meer

Geen zin om eindeloos naar die Pokémon locaties te zoeken? Goed nieuws: in Pokémon Sun en Moon kun je met QR Codes snel een bepaalde Pokémon vinden. We hebben op de volgende pagina de QR Codes van alle Pokémon verzameld. En we leggen uit hoe je de QR Scanner gebruikt.

Pokémon Sun en Moon - QR Codes voor alle Pokémon

Één van de collectibles die je kunt verzamelen zijn de Zygarde Cells en Cores. Sommige zijn goed verscholen, daarom hebben we alle locaties al op voorhand voor je gevonden.

Pokémon Sun en Moon - Zygarde Cell en Core locaties

Wist je dat er een manier was om je Pokémon moves te geven die ze van nature niet kunnen leren? Dat doe je door Technical Machines of TMs te verzamelen. In Pokémon Sun en Moon kun je er zo 100 verschillende verzamelen. Op onderstaande pagina vind je alle locaties netjes uitgelegd.

Pokémon Sun en Moon - Alle locaties van TMs (Technical Machines)

Een nieuwe feature in Pokémon Sun en Moon zijn de SOS Battles. In deze gevechten kan een Pokémon de hulp inroepen van nabije andere Pokémon. Maar er bestaan echter trucjes om deze SOS Battles in je voordeel te gebruiken om shiny en zeldzame Pokémon te vangen. Hoe je dit doet leggen in de onderstaande gids uit.

Pokémon Sun en Moon - SOS Battles: Shiny en zeldzame Pokémon vangen

Pokémon Sun en Moon - 8 tips voor elke Pokémaster

Pokémon Sun en Moon zijn eindelijk uit. Deze nieuwe Pokémon-games brengen een mooie hulde aan de twintigste verjaardag van de serie. In onze Pokémon Sun en Moon review lees je dat de game de typische Pokémon-formule opnieuw uitvindt.

Dus, waar moet je beginnen? Want ondanks hun vriendelijke uiterlijk zijn Pokémon Sun en Moon in de kern diepgaande Japanse RPGs. Alleen al het gevechtssysteem zit boordevol strategie, cijfers en statistieken. Om alles wat begrijpbaarder te maken, hebben we de volgende handige Pokémon Sun en Moon tips op een rij gezet.

 • Kies je starter Pokémon zorgvuldig, maar stress niet te veel

  Pokémon-games dwingen je om aan het begin van je avontuur meteen een belangrijke beslissing te maken: welke Pokémon moet je precies als starter kiezen? Je hebt de vurige kat Litten, de gestrikte uil Rowlet of Popplio, de schattige zeehond die op het internet gepest wordt. Ze zijn alle drie met elkaar vergelijkbaar, maar hebben toch hun eigen sterktes en zwaktes.

  Een uitgebreide analyse lees je in ons artikel: Pokémon Sun en Moon - Starters: Rowlet, Litten of Popplio kiezen? Maar om het simpel samen te vatten: Litten doet uiteindelijk bergen fysieke schade, Popplio moet het hebben van speciale moves en Rowlet wordt aan het einde een goede all-rounder. Ze zijn dus alle drie een waardige keuze.

  En daarom is ons laatste advies in verband met de starters om niet te erg om de keuze te stressen. In Alola kun je honderden Pokémon vangen, dus de kans bestaat dat je starter al na enkele uurtjes vervangen wordt. Bovendien kun je altijd nog via online trading de andere starters krijgen. Doe dus wat opzoekingswerk, maar laat je niet door de keuze verlammen.

 • Level je team gelijkmatig op en met de juiste strategie

  Je Pokémon-team bevat maximaal zes Pokémon, dus we raden aan om zo snel mogelijk extra Pokémon te vangen. Zelfs enkele zwakkere exemplaren zijn aanvankelijk een goede toevoeging aan je team. Denk goed na over de samenstelling en de verschillende types in je team, zodat je op elke situatie en vijanden van verschillende types voorbereid bent.

  Al vrij vroeg in de game krijg je het EXP Share-item als beloning. Dat item zorgt ervoor dat alle zes Pokémon in je team EXP krijgen, zelfs als ze niet aan het gevecht hebben deelgenomen. Wij raden aan om dit item altijd aan te laten staan. Als je specifieke Pokémon meer EXP wilt geven, start dan het gevecht met hem en wissel hem meteen. Pokémon krijgen immers bonus EXP als ze aan het gevecht hebben deelgenomen.

  Vecht met alle trainers die je in de wereld vindt. Als je wilde Pokémon wilt farmen, neem het dan op tegen Pokémon van een hoog genoeg level. Verspil geen tijd aan zwakkelingen.

 • Verhoog de text speed en bespaar tijd

  Goed, we begrijpen dat Pokémon ook populair is bij kinderen, maar soms gaat de game toch best traag vooruit. Veel te traag zelfs.

  Het eerste wat je moet doen wanneer je Sun en Moon begint te spelen is dus de snelheid van de tekst verhogen. Ga naar de optiemenu (druk op X en kies dan Options). Zet text speed op Fast. Je zult het je niet beklagen.

  Vind je dat nog altijd te traag? Overweeg dan om de battle animations uit te schakelen, hoewel dat je dan enkele coole animaties mist. Handig als je alle aanvallen al duizend keer hebt gezien.

 • Kies je moves zorgvuldig en negeer de niet-offensieve opties niet

  Elke Pokémon die je vangt kan tot maximaal vier moves hebben. Daarnaast kun je ze er nog een heleboel nieuwe leren. Het maximale aantal moves per Pokémon blijft echter vier, dus je moet enkele moeilijke beslissingen maken.

  Niet elke move die je op hogere levels krijgt, past in je specifieke strategie of werkt in sommige gevallen andere moves zelfs tegen. Wees dus voorzichtig wanneer je Pokémon een nieuwe move leert. Let steeds op de aanvalswaarde en de nauwkeurigheid en vergeet zeker niet eventuele speciale effecten te dubbelchecken.

  Ook erg belangrijk: hoewel het belangrijk is om op offensieve moves te focussen, kunnen defensieve moves ook erg nuttig zijn. Moves die je tegen een aanval beschermen, je buffen of de tegenstander debuffen kunnen in de juiste situatie erg krachtig zijn. Ga dus voor een evenwichtige strategie!

 • Gebruik Refresh, Beans en Malasada

  Naast de statistieken die belangrijk zijn in gevechten, mag je ook het welzijn van je Pokémon niet uit het hoog verliezen. Let dus steeds op hun Affection, Fullness en Enjoyment.

  Die statistieken hebben een aanzienlijke invloed op de single player modus van Pokémon Sun en Moon. Pokémon met een grotere affectie zijn beter in bepaalde dingen, bijvoorbeeld een fatale aanval overleven in een gevecht. Sommige Pokémon willen zelfs alleen maar evolueren als ze gelukkig zijn.

  Verwaarloos die statistieken dus niet! Verwen de Pokémon die deel uitmaken van je vast team. Gebruik de Refresh-optie in het menu om met ze te spelen en voer ze Poké Beans en Malasada. Die laatste vind je in Malasada-restaurants in de meeste steden.

 • Gebruik de QR Code Scanner om zeldzame Pokémon te vinden

  Als je de QR Scanner na een tijdje vrijspeelt, kun je dat gebruiken om zeldzame Pokémon te vinden. Je vindt de QR Scanner-knop het tweede menuscherm.

  Elke QR-code die je scant, geeft je Pokédex data over waar je die specifieke Pokémon in Alola kunt vinden. Dit is op zich al erg handig, maar je kunt dat systeem ook gebruiken om Pokémon te vangen die niet van nature in Alola leven.

  Ga naar ons artikel dat specifiek aan de QR codes is gewijd: Pokémon Sun en Moon - QR Codes voor alle Pokémon. Telkens als je tien codes scant, kun je een speciale scan van het hele eiland doen. Die scan toont een zeldzame Pokémon die je binnen het uur moet vangen. Je kunt elke dag maximaal tien codes scannen. Haal dus dagelijks alles uit deze unieke feature.

 • Breng wat tijd door in Festival Plaza

  Festival Plaza is een feature die je makkelijk mist. Op het moment dat die beschikbaar wordt, ben je hoogstwaarschijnlijk nog niet bereid om je met multiplayer bezig te houden. Toch is Festival Plaza zeker een bezoekje waard.

  Om te beginnen draait Festival Plaza niet alleen om multiplayer. Er zijn weliswaar activiteiten die je online kunt doen maar er zijn ook genoeg dingen om op je eentje te klaren. De activiteiten geven je Festival Coins die je aan items voor je main quest kunt uitgeven. Of je gebruikt ze om deel te nemen aan een loterij.

  Festival Plaza is dus de ideale bestemming als je even wilt uitblazen. Zelfs als je geen tijd in multiplayer wilt investeren.

 • Verken alle plaatsen, ook die waar je al geweest bent

  Op het eerste gezicht lijken Pokémon Sun en Moon erg lineair. Omdat het ook een kindvriendelijke ervaring moet blijven, geeft de game steeds heel goed aan waar je naartoe moet gaan. De game toont zelfs een handige objective marker op het onderste scherm.

  Dit wil echter niet zeggen dat je die aanwijzingen slaafs moet volgen. Als je de omgevingen wat in je eentje verkent, stuit je al snel op verborgen plaatsen met nieuwe trainers en Pokémon om te vangen. Bovendien liggen overal verborgen items zoals de 100 TMs, en Zygarde Cells en Cores. De locaties van deze items vind je trouwens in onze gidsen: Pokémon Sun en Moon - Zygarde Cell en Core locaties en Pokémon Sun en Moon - Alle locaties van TMs (Technical Machines).

  Vele optionele gebieden zullen afgesloten zijn als je ze voor de eerste keer tegenkomt, omdat je nog niet het juiste item hebt. Een steen die je niet stuk kunt slaan, een rots die je niet opzij kunt duwen of water waar je niet door kunt zwemmen. Hoe verder je in de game komt, hoe meer Ride Pager Pokémon je krijgt. Die laten je toe om eerdere hindernissen te overwinnen. Keer dus af en toe eens terug naar plaatsen waar je al geweest bent om nieuwe gebieden te verkennen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Pokémon Sun and Moon

Video Game

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties