Skip to main content

Pokémon Sun en Moon review

Dag en nacht verschil.

Eurogamer.nl - Essentieel badge
Een onvergetelijke reis voor zowel nieuwkomers als veteranen. Pokémon Sun en Moon zijn de kroon op twintig jaar Pokémon.

Vanaf vandaag is Pokémon Sun en Moon beschikbaar. Om dit te vieren delen we nog een keer Bert zijn positieve review van 17 november.

Pokémon staat niet meteen bekend als de meest innovatieve reeks. Sinds Pokémon Red en Blue is de basis van de games bijna onveranderd gebleven, en twintig jaar na hun eerste avonturen in Kanto hadden heel wat Pokémon-fans het trucje dan ook wel door. Het was hoog tijd dat Game Freak iets deed om de afhakende oude garde te behouden, maar nog steeds aantrekkelijk te zijn voor nieuwe fans. En daar is de ontwikkelaar met Pokémon Sun en Moon glansrijk in geslaagd.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Sun en Moon zijn zonder twijfel de meest baanbrekende games in de Pokémon-reeks. Dat hebben ze aan twee dingen te danken: vernieuwing en stroomlijning. Game Freak heeft de roestige formule uiteengevezen, de oude onderdelen opgepoetst, nieuwe elementen toegevoegd en alles opnieuw gemonteerd. Het resultaat zijn twee games die zowel nieuwe spelers als Pokémon-fossielen met open armen ontvangen.

Bekijk op YouTube

Sun en Moon schudden het traditionele verloop van een Pokémon-game volledig door elkaar. De nieuwe regio Alola heeft het niet zo begrepen op Gyms, Gym Leaders en Badges. In plaats daarvan neem je deel aan zogenaamde Trials. Dat zijn uitdagingen met uiteenlopende doelstellingen zoals ingrediënten verzamelen of quizvragen oplossen. Dat klinkt niet bijzonder spannend, maar elke Trial is in de praktijk op een frisse en unieke manier uitgewerkt, en maakt je al nieuwsgierig naar de volgende.

Aan het einde van elke Trial neem je het tegen een Totem Pokémon op. Dat is een uit de kluiten gewassen versie van een gewone Pokémon, die een pak krachtiger is en bovendien nog eens andere Pokémon kan oproepen om hem te helpen. Die twee-tegen-één-gevechten stellen je tactiek meer op de proef dan je van een Pokémon-game gewend bent. De tijd van zuchtend naar de volgende gym hossen om die met twee vingers in de neus op te rollen, vergeet je meteen.

Bekijk op YouTube

Als je zo'n Trial tot een goed einde hebt gebracht, krijg je een Z-Crystal, waarmee je een van de nieuwe Z-Moves vrijspeelt. Je kunt die nog het beste vergelijken met Mega Evolutions voor aanvallen. Eén keer per gevecht verander je een gewone aanval in een allesvernietigende aanval. Zo krijgt de oude formule een nieuwe laag strategie, die zeker in online gevechten gesmaakt wordt. De animaties van de Z-Moves zien er trouwens indrukwekkend uit, maar na een paar keer heb je het wel gezien en zit je tevergeefs op de A-knop te rammen om de animatie over te slaan.

Pokémon Sun en Moon voegen daarnaast een aantal 'quality of life'-vernieuwingen toe om de ervaring te stroomlijnen. Zo toont het onderste scherm van je Nintendo 3DS voortdurend een plattegrond. Met één simpele klik daarop krijg je een kaart te zien van het eiland waarop je je bevindt. Gedaan met af te vragen waar je nu in godsnaam bent en in je rugzak naar die onhandige Town Map te vissen. Ook kun je nu tijdens gevechten opvragen welke effecten op de strijdende Pokémon van kracht zijn. Zeker voor nieuwkomers zijn die toevoegingen handig, maar het is ook een welkome verbetering voor veteranen.

De beste en veel te lang uitgebleven vernieuwing is het afschaffen van de beruchte HM's. In Pokémon Sun en Moon krijg je een zogenaamde Ride Pager in de plaats. Met dat handige toestelletje roep je Pokémon op om je te vervoeren. Zo brengt Lapras je naar de andere oever van een rivier en vlieg je met Charizard van het ene Alola-eiland naar het andere. Een meer, rotsblok, waterval en onnozel boompje tussen punt A en B laten eindelijk geen koud zweet meer over je rug lopen.

Die Ride Pokémon vervullen tegelijk de rol van traditionele voorwerpen zoals de Bicycle en Itemfinder. Zo zoef je op de rug van de hond-Pokémon Stoutland over de Alolaanse landschappen, en laat je de viervoeter met een druk op de B-knop naar verborgen voorwerpen snuffelen. Het Ride Pokémon-systeem voelt zo vlot en natuurlijk dat je na een tijdje niet meer zonder kunt.

De Alola-regio zelf is ook de meest bruisende die Game Freak al gecreëerd heeft. Je vindt er grasvelden, vulkanen, meren, jungles en besneeuwde bergtoppen. Die verschillende omgevingen bieden een uiteenlopende waaier aan beschikbare Pokémon, waardoor er geen gebrek is aan potentiële kemphanen voor je team. Als je een nieuwe Pokémon gevangen hebt, kun je trouwens meteen zijn statistieken opvragen en hem zelfs aan je team toevoegen. Dat bespaart je alweer een paar tripjes naar het dichtstbijzijnde Pokémon Center.

Alola's natuur is niet alleen gevarieerd, maar ziet er bovendien ook nog eens heel erg goed uit. Pokémon Sun en Moon halen alles uit de hardware van de Nintendo 3DS om de mooiste Pokémon-games tot op heden te zijn. Die medaille heeft wel een keerzijde: om de kracht van de handheld optimaal te benutten, is de 3D-functie is zo goed als uitgeschakeld. Dat is op zich geen ramp, aangezien de 3D tijdens gevechten in Pokémon X, Y, Omega Ruby en Alpha Sapphire weinig meerwaarde biedt en zelfs voor lag zorgt. Maar het wringt toch dat een van de kernelementen van de Nintendo 3DS gewoonweg aan de kant wordt geschoven.

Daarnaast komen Sun en Moon heel traag op gang. Het volledige eerste eiland is een drie à vier uur durende tutorial die je stevig bij het handje houdt. Dat is enigszins begrijpelijk, aangezien de games voor nieuwkomers toegankelijk willen zijn. Maar als je al sinds de gloriedagen van Charizard en Blastoise met Pokémon aan de slag bent, kun je de uitleg over hoe je Pokémon moet vangen wel missen als kiespijn. Als je even doorbijt, staat je echter een schitterend avontuur te wachten.

Game Freak heeft eindelijk de Pokéballen gekregen om de succesvolle, maar hopeloos verroeste Pokémon-formule aan te pakken. De vele vernieuwingen en gestroomlijnde elementen tillen de games naar het hoogste niveau. Of je nu voor de zoveelste keer je koffers pakt, of voor de eerste keer met een onzeker hart naar Alola op reis gaat, het is een avontuur om nooit te vergeten. Pokémon Sun en Moon zijn zonder twijfel de kroon op twintig jaar Pokémon.

Pokémon Sun en Moon zijn nu beschikbaar op de Nintendo 3DS en 2DS.

Read this next