Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Sun en Moon - Alles wat we weten

Aloha!

Lees nu ook onze Pokémon Sun en Moon review en Pokémon Sun en Moon tips!

Door de Pokémon GO-gekte zijn er ongetwijfeld nieuwe Pokémon-fans bij gekomen. Of misschien ben je al bekend met de Pokémon-franchise en ben je benieuwd naar de toekomstplannen van de games. Na de remakes van Ruby en Sapphire komt de ontwikkelaar Game Freak met een nieuwe generatie Pokémon games. Pokémon Sun en Moon zijn een zonnig avontuur vol met nieuwe Pokémon, puzzels en uitdagingen. We zetten alle info voor je op een rijtje.

Setting

Pokémon Sun en Moon spelen zich af in de Alola-regio. Die regio bestaat uit vier natuurlijke eilanden en een artificieel eiland middenin een tropische oceaan. Alola is een toeristische locatie waar Pokémon en mensen nauw met elkaar samen leven. Volgens de designer Shigeru Ohmori hebben de eilanden veel levenskracht en verscheidene vormen van leven. De naam is een samensmelting van het Hawaiiaanse woord voor leven en de traditionele groet aloha. Alola is dan ook grotendeels gebaseerd op Hawaii. Zo vind je op de eilanden tiki-fakkels en andere tropische invloeden.

Het verhaal van Sun en Moon begint tijdens een festival, als je tegen de trainer Hau vecht. Tijdens het festival krijg je een Starter Pokémon van de Kahuna Hala. Er wordt gezegd dat de Kahuna de sterkste trainer van het eiland is. Er is ook een nieuwe Pokémon Professor, genaamd Kukui. Ook maakt een familielid van Professor Oak zijn opwachting.

Daarnaast wordt gezegd dat de twee legendarische Pokémon Solgaleo en Lunala afgezanten zijn van de zon en maan. Game Freak belooft dat die twee Pokémon een belangrijke rol in het verhaal hebben. Een andere belangrijk onderdeel van Pokémon zijn de criminele organisaties, zoals Team Rocket, Team Aqua en Magma, Team Galactic, Team Plasma en Team Flare. In Pokémon Sun and Moon wordt die rol ingevuld door Team Skull. Vooralsnog is nog niet duidelijk wat het doel van Team Skull is.

Starter Pokémon

Zoals gewoonlijk zijn er drie Starter Pokémon waar je als aspirant trainer uit kunt kiezen. Rowlet is een gevederde Grass- en Flying-type Pokémon. Volgens Game Freak besluipt Rowlet geruisloos zijn prooi om vervolgens genadeloos met krachtige trappen toe te slaan. Ook kan hij zijn tegenstander van een afstand aan te vallen met vlijmscherpe bladeren. Rowlet kent vanaf het begin de aanval Leafage.

Litten is een katachtige Fire-type Pokémon. Zijn vacht is bedekt met olie en daardoor ontzettend vlambaar. Door het wassen ontstaan er haarballen die hij als brandstof gebruikt om zijn tegenstander met vuurballen te bestoken. Litten kent vanaf het begin de aanval Ember.

Popplio is de derde Starter Pokémon en traditiegetrouw een Water-type Pokémon. De zeeleeuw beweegt als een vis in het water, maar maakt op het land eveneens handig gebruik van zijn acrobatische kwaliteiten. Hij heeft de unieke vaardigheid om van water ballonnen te maken. Popplio kent vanaf het begin de aanval Water Gun.

Gameplay

De gevechten werken nog altijd zoals in voorgaande Pokémon-games. Eveneens maken de double en triple battles hun wederkeer. In een gevecht kies je uit een van je zes Pokémon en val je de tegenstander in turn based gevechten aan. Daarbij heb je de keuze uit vier verschillende aanvallen. De Pokémon-games maken tijdens gebruik van een steen-papier-schaar-principe. Er zijn namelijk achttien verschillende types Pokémon, zoals Fire, Water, Grass enzovoort. Een aanval van het Fire-type is sterk tegen een Grass-Pokémon, terwijl een aanval van het Grass-type weer sterk is tegen een Water-Pokémon.

Door te vechten krijgen je Pokémon ervaringspunten, waardoor ze in kracht toenemen. Dat doe je door trainers op te zoeken of in het gras naar wilde Pokémon te jagen. Tijdens het levelen speel je onder andere nieuwe aanvallen vrij en krijg je de keuze om een van de bestaande aanvallen door een betere te vervangen.

Het is nog altijd de bedoeling dat je alle Pokémon vangt. Dat doe je door wilde Pokémon te verzwakken en vervolgens met een Pokéball te vangen. Elk eiland heeft andere Pokémon, waardoor het interessant is om elk hoekje te verkennen. Traditiegetrouw zijn er exclusieve Pokémon in Sun en in Moon. Als je alle Pokémon wilt hebben, moet je met andere spelers ruilen. Het is vooralsnog niet bekend hoeveel Pokémon er in Generatie 7 zitten.

In tegenstelling tot voorgaande games lijkt het erop dat je geen badges in Pokémon gyms verzamelt. In plaats daarvan moet je de Island Challenges voltooien. Dat is een ritueel waarin je diverse opdrachten moet afronden, zodat je de sterkste trainer wordt.

Die uitdagingen bestaan niet alleen uit Pokémon-gevechten, maar ook uit het verzamelen van voorwerpen of het testen van je kennis. Aan het einde van een opdracht vecht je tegen een Totem Pokémon, die groter en krachtiger is dan zijn soortgenoten. De laatste opdracht op een eiland staat bekend als de Grand Trial, waarin je het op moet nemen tegen de Island Kahuna. Na het voltooien van de Grand Trial heb je jezelf bewezen en mag je afreizen naar een ander eiland.

Poké Rides

Een andere nieuwe toevoeging zijn Poké Rides. Daarmee kun je de diensten van bepaalde Pokémon verkrijgen, zodat je bepaalde locaties kunt bezoeken. De Pokémon maken niet deel uit van je team, maar zijn te allen tijde op te roepen. Momenteel zijn er zes Poké Rides bekendgemaakt. Met Charizard vlieg je, met Lapras zwem je, met Mudsdale loop je op rotsachtig terrein, met Sharpedo zwem je sneller en spring je boven het water, met Stoutland ga je op zoek naar verstopte voorwerpen en met Tauros ram je door rotsblokken.

Alola Forms

Door de andere leefomstandigheden in Alola hebben diverse Pokémon uit eerdere generaties zich op een unieke wijze aangepast. De Pokémon zijn niet alleen qua uiterlijk drastisch veranderd, maar ook hun type en aanvallen wijken af van hun normale vorm. Momenteel zijn alleen de Alola Forms van Rattata, Raticate, Raichu, Sandshrew, Sandslash, Vulpix, Ninetales, Meowth, Exeggutor en Marowak bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk hoe de Alola-vormen precies werken.

Alola Pokémon Type Vaardigheid
Sandshrew Ice / Steel Snow Cloak
Sandslash Ice / Steel Snow Cloak
Vulpix Ice Snow Cloak
Ninetales Ice / Fairy Snow Cloak
Meowth Dark Pickup / Technician
Exeggutor Grass / Dragon Frisk
Marowak Fire / Ghost Cursed Body / Lightning Rod
Raichu Electric / Psychic Surge Surfer
Rattata Dark / Normal Gluttony / Hustle
Raticate Dark / Normal Gluttony / Hustle

Z-Moves

Z-Moves zijn nieuwe krachtige aanvallen, die maar één keer per gevecht gebruikt kunnen worden. Om een Z-Move uit te voeren heb je twee voorwerpen nodig, namelijk een Z-Ring en een Z-Crystal. De trainer draagt de Z-Ring, waarin een specifieke Z-Crystal zit. De desbetreffende Pokémon draagt dezelfde type Z-Crystal, waardoor de Z-Move beschikbaar is. Voor alle achttien Pokémon typen zijn er Z-Moves, waardoor alle Pokémon toegang hebben tot de nieuwe aanvallen.

Hyper Training

De wijze waarop je IV-training toepast, wordt gemakkelijker door de toevoeging van Hyper Training. In Pokémon Sun en Moon ruil je Bottle Caps in bij Mr. Hyper om de verschillende statistieken van je Pokémon te verbeteren. Je Pokémon moet dan al wel level 100 zijn. Voorheen moest je tig Pokémon doorfokken om de juiste Pokémon met de juiste stats te krijgen. IV-training richt zich op HP, Attack, Defense, Speed, Special Attack en Special Defense.

Battle Royal

Battle Royal is een nieuw multiplayer-onderdeel in Pokémon Sun en Moon. In de nieuwe gamemodus nemen vier verschillende spelers het tegen elkaar op. In totaal strijd je met drie gekozen Pokémon in een arena tegen de Pokémon van de tegenstanders. Elke trainer laat één voor één zijn Pokémon het speelveld betreden. Wanneer je al tegen een bepaalde Pokémon hebt gevochten, wordt er op het onderste scherm getoond welke aanvallen Super Effective zijn. In principe werkt een Battle Royal als een normaal gevecht, behalve dat je in één keer tegen drie verschillende trainers vecht. Een Battle Royal is voorbij zodra alle Pokémon van een trainer zijn verslagen. Vervolgens wordt de winnaar gekozen op basis van het aantal verslagen Pokémon en het aantal Pokémon dat hij of zij nog overheeft.

Pokémon Snap

Het ziet er eveneens naar uit dat Pokémon Sun en Moon inspiratie halen uit de spin-off game Pokémon Snap. De games hebben namelijk een fotomodus, waarmee je op bepaalde locaties vanuit first person foto's van Pokémon foto's maakt. Je wordt net zoals bij Pokémon Snap beoordeeld op de kwaliteit van je foto. Het is vooralsnog onduidelijk of je de foto's met iedereen kunt delen, maar het lijkt erop dat je je foto's wel kunt uploaden.

Pokébank

Een belangrijke toevoeging aan Pokémon X en Y wordt ook bij Sun en Moon geïmplementeerd. De Pokébank app maakt het ruilen van Pokémon uit Red, Blue, Yellow, X en Y mogelijk. Daardoor is het mogelijk om een team te maken dat geheel uit Kanto-Pokémon bestaat. De functies van de Pokébank zijn echter niet aanwezig wanneer Sun en Moon uitkomen. Die functionaliteit wordt pas in een latere update toegevoegd.

Releasedatum en Fan Editions

Pokémon Sun en Moon komen uit op 23 november 2016. Naast de gewone uitgave is er ook een Fan Edition.

Pokémon Sun Fan Edition

  • Game
  • Steelbook

Pokémon Moon Fan Edition

  • Game
  • Steelbook

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Pokémon Sun and Moon

Video Game

Related topics
Over de auteur
Marcel de Jong avatar

Marcel de Jong

Avonturier

Marcel maakt zich helemaal druk om dingen die er niet toe doen. Hij droomt nog dagelijks over een bestaan als avonturier, maar beklimt alleen de pen. Het liefste wil hij van alles weten over motorolie, media en de andere kant van de wereld.

Reacties