Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Sun en Moon - Alle locaties van TMs (Technical Machines)

Verzamel alle moves.

Technical Machines of TMs spelen in elke Pokémon-game een grote rol, dus ook in Pokémon Sun en Moon. Deze collectibles gebruik je om je Pokémon nieuwe moves te leren.

Soms kun je zelfs een TM gebruiken om je Pokémon een move of aanval te leren die hij van nature niet kan leren. Hierdoor kun je de Technical Machines gebruiken om Pokémon verrassende nieuwe richtingen uit te sturen of ze tegen bepaalde types super effectief te maken.

Een grote verandering in recente Pokémon-games is dat TMs permanent werken. In de oudere games kon je ze maar een keer gebruiken, maar als je ze nu eenmaal bemachtigd kun je ze oneindig keren blijven toepassen.

Maar voor dan moet je ze eerst wel weten te vinden natuurlijk. Daarom hebben we de locaties van alle TMs op een rijtje gezet. Gebruik de zoekfunctie (CTRL+F) om de Technical Machine voor een bepaalde move sneller te vinden.

Deze gids is nog volop in opbouw, dus kom geregeld terug tot we alle 100 Technical Machines hebben gevonden.


Meer Pokémon Sun en Moon tips:

Pokémon Sun en Moon - Starters: Rowlet, Litten of Popplio kiezen?

Pokémon Sun en Moon - Evoluties: zo evolueren alle Pokémon

Pokémon Sun en Moon - QR Codes voor alle Pokémon

Pokémon Sun en Moon - Zygarde Cell en Core locaties

Pokémon Sun en Moon - Exclusieve Pokémon en andere verschillen tussen beide versies

Pokémon Sun en Moon - Evolution Items: Fire, Water, Leaf, Thunder Stone en meer

Pokémon Sun en Moon - SOS Battles: Shiny en zeldzame Pokémon vangen

Pokémon Sun en Moon tips en tricks voor beginners en experts


Pokémon Sun & Moon - Locaties van alle 100 TMs en hun moves

TM01 - Work Up
Deze TM vind je in Hau'oli City en krijg je cadeau als onderdeel van het verhaal. Je krijgt het wanneer je alle trainers op de Trainer School hebt verslagen.

TM02 - Dragon Claw
Deze TM vind je op Poni Island in the Vast Poni Canyon. Zoek in de grot aan de rechterkant naar een klein gat in de rotsen. Daar vind je de Poké Ball met de TM.

TM03 - Psyshock
Deze TM vind je op Ula'ula Island in het Lake of the Sunne-gebied vlakbij Route 16. Ga naar het meer. Ga naar het noorden, vervolgens de ruïnes in en verken daar de omgeving. De TM zit in de hoek.

TM04 - Calm Mind
Deze TM vind je op Poni Island in de Seafolk Village. Daar is het in het Pokémon Centre voor 10.000 Pokédollars te koop.

TM05 - Roar
Roar vind je op Melemele Island's Kala'e Bay. Eenmaal bij de baai aangekomen, ga je op het strand zo ver zuidwaarts naar de kliffen. Daar wacht de TM op je.

TM06 - Toxic
Toxic vind je in Aether's Paradise. Verken het havengebied en je komt de TM vanzelf tegen.

TM07 - Hail
Hail vind je in Akala Island's Battle Royal Dome. Het duurt wel even voordat je daar terecht kunt. Bij de Dome vind je een Pokemon Centre, waar je de TM voor 50.000 Pokédollars kunt aanschaffen.

TM08 - Bulk Up
Bulk Up vind je in Akala Island's Konikoni City. Ga daar naar het Pokemon Centre en dan direct naar de store. De TM kost 10.000 Pokédollars.

TM09 - Venoshock
Ook Venoshock vind je in Akala Island's Konikoni City. Ga wederom naar het Pokemon Centre en dan direct naar de store. De TM kost 10.000 Pokédollars.

TM10 - Hidden Power
Deze TM is interessant omdat de effecten verborgen zijn en sterk afhangen van de Pokémon die het gebruikt. Om de TM te vinden moet je de Hidden Power checker vinden. Ze is te vinden in de Pokémon Daycare op de Paniola Ranch op Akala Island. Ze is het meisje links en ze geeft je de TM zodra je met haar spreekt.

TM11 - Sunny Day
Deze TM vind je in de Battle Royal Dome van Akala Osland. Er is een Pokémon Center bij de Dome - daar kun je Sunny Day kopen voor 50.000 Pokédollars

TM12 - Taunt
Op Route 13 van Ula'Ula Island's zie je enkele caravans in een leeg gebied met een klein meertje in het midden. In een van de caravans geeft een lid van Team Skull je de TM.

TM13 - Ice Beam
Deze TM vind je pas laat in de game terwijl je Mount Lanakila op Ula'ula Island verkent.

TM14 - Blizzard
Deze TM vind je op Poni Island in de Seafolk Village Pokémon Center. Ga naar de winkel daar en je koopt Blizzard voor 30.000 Pokédollars.

TM15 - Hyper Beam
Deze TM vind je op Poni Island in de Seafolk Village Pokémon Center. Ga naar de winkel daar en je koopt Hyper Beam voor 50.000 Pokédollars.

TM16 - Light Screen
Light Screen is nog zo'n TM waarvan we momenteel enkel weten dat je hem moet kopen. Je kan deze vinden in het Pokemon Center van Akala Island's Heahea City. Het kost 10.000 Pokédollars.

TM17 - Protect
Protect is een ongelooflijk handige move in competitieve Pokemon-gevechten en is dus een must-have onder de TM's. Je kunt deze kopen in het Pokémon Center in Akala Island's Heahea City tegen 10.000 Pokédollars.

TM18 - Rain Dance
Net zoals Sunny Day kan Rain Dance gekocht worden in de Battle Royal Dome van Akala Island. Het verhaal stuurt je vanzelf die richting op. Er is een Pokemon Centre vlakbij de Dome. Daar is deze TM te koop voor maar liefst 50.000 Pokédollars.

TM19 - Roost
Roost is een typische move voor vliegende Pokémon. Je vindt de TM in het Pokémon Center in Malie City op Ula'ula Island, rechts bij de oceaan. Het kost 10.000 Pokédollars.

TM20 - Safeguard
Deze TM kun je enkel kopen in het Pokémon Centre in Heahea City op Alkala Island. Het kost 10.000 Pokédollars.

TM21 - Frustration
Ook deze TM is te vinden in Malie City op Ula'ula Island. Ga naar de Malasada-winkel, links van het Pokémon Center en het park. Binnen is er een Oranguru. Praat ermee om de TM te krijgen.

TM22 - Solar Beam
Solar Beam vind je op het allerlaatste eiland: Poni Island in het Seafolk Village Pokemon Center. Ga naar de winkel en voor 10.000 Pokédollars koop je deze TM.

TM23 - Smack Down
Smack Down vind je in het Pokemon Center in Malie City op Ula'ula Island, vlakbij de oceaan voor 10.000 Pokédollars.

TM24 - Thunderbolt
Thunderbolt vind je in de Poni Plains op Poni Island. Onmiddellijk links bij de ingang is er een steil stuk. Ga naar boven en naar links; op het einde vind je Thunderbolt.

TM25 - Thunder
Thunder is te vinden op Poni Island in Seafolk Village in het Pokémon Center voor 30.000 Pokédollars.

TM26 - Earthquake
Earthquake vind je in de Resolution Cave on Poni Island. Het zit verstopt achter de rotsen in de grot. Gebruik Tauros om ze te verpulveren. De grot kun je overigens alleen bereiken als je Champion van Alola bent.

TM27 - Return
Return vind je in Malie City on Ula'ula Island. Net zoals TM21 moet je naar de Malasada shop. Die vind je aan de linkerkant van het Pokemon Centre en park. Daar heb je een Oranguru, de sterke gorilla-Pokemon. Praat ertegen en je krijgt de TM.

TM28 - Leech Life
Leech Life vind je op Akala Island's Route 9. Zoek rechtsonder het eiland naar een doodlopend pad. De TM ligt daar voor het grijpen.

TM29 - Psychic
Psychic krijg je als onderdeel van het verhaal. Wanneer je Aether's Paradise voor de eerste keer bezoekt, geeft Wicke je het als een geschenk.

TM30 - Shadow Ball
Je vindt deze TM op Route 14 up Ula'ula Island. Ten zuidwesten van de vervallen supermarkt is water waarop je kunt surfen. Roep Lapras en ga helemaal naar het zuidwesten. Je vindt de TM in een vervallen gebouw op het eiland.

TM31 - Brick Break
Deze TM vind je op Melemele Island. Ga naar Verdant Cavern, de plaats van je eerste Trial. Je vindt Brick Break in de eerste kamer van de grot.

TM32 - Double Team
TM 32 kun je in Konikoni City op Akala Island kopen. Ga naar het Pokémon Center en koop het in de winkel tegen 10.000 Pokédollars.

TM33 - Reflect
Ga naar het Pokémon Centre in Heahea City op Akala Island. Je kunt er de TM tegen 10.000 Pokédollars kopen.

TM34 - Sludge Wave
Sludge Wave vind je in het Pokémon Center van Seafolk Village op Poni Island. Koop de TM in de winkel tegen 10.000 Pokédollars.

TM35 - Flamethrower
De TM voor deze ouwe getrouwe vind je op het Ancient Poni Path op Poni Island. Zoek een klein gat onder een omgevallen boom links van een trainer. Druk op A om door het gat te kruipen en raap de TM op.

TM36 - Sludge Bomb
Je vindt Sludge Bomb in Po Town op Ula'ula Island. De TM ligt in een van de kamers van het landhuis.

TM37 - Sandstorm
De TM voor Sandstorm kun je op Akala Island kopen. Ga naar het Pokémon Center bij de Battle Royal Dome. De winkelier verkoopt de TM tegen 50.000 Pokédollars.

TM38 - Fire Blast
Je vindt Fire Blast op Poni Island. Ga naar het Pokémon Center in Seafolk Village en koop er de TM tegen 30.000 Pokédollars.

TM39 - Rock Tomb
Rock Tomb ligt op Route 7 op Akala Island. De TM ligt er open en bloot naast een plaats waar je je Pokéfinder kunt gebruiken.

TM40 - Aerial Ace
Deze TM wordt verkocht in het Pokémon Center van Malie City op Ula'ula Island. Je telt er 10.000 Pokédollars voor neer.

TM41 - Torment
Route 5 op Akala Island is waar je voor deze TM moet zijn. Je vindt de Pokéball met Torment in een inham op een plateau.

TM42 - Facade
Je koopt deze TM voor 10.000 Pokédollars in het Pokémon Center van Malie City op Ula'ula Island.

TM43 - Flame Charge
Je vindt Flame Charge op Route 8 op Akala Island. Je krijgt het cadeau van Colress, een personage dat je daar ontmoet.

TM44 - Rest
Rest vind je in de Thrifty Megamart on Akala Island. Praat met de Hypno en je krijgt de TM cadeau.

TM45 - Attract
Je vindt Attract in het grote hotel bij het Hano Grand Resort op Akala Island. Spreek met de Machamp naast de twee meisjes in de lobby en je krijgt de TM na een amusante scène.

TM46 - Thief
Je vindt deze TM in Verdant Cavern op Melemele Island. Het is de locatie waar je eerste Trial plaatsvond. Je moet de grot door naar de plaats waar je tegen de Totem Pokémon vocht. Zorg dat Tauros beschikbaar is, want je hebt hem nodig om de rotsen te breken.

TM47 - Low Sweep
Low Sweep is een handige aanval met een venijnig neveneffect. Je vindt de TM voor die aanval in het Pokémon Center van Konikoni City op Akala Island. Het kost 10.000 Pokédollars.

TM48 - Round
Ga naar Hau'oli City op Melemele Island en ga het Shopping District binnen. Linksboven vind je een man met een Grimer. Doe wat hij vraagt en hij beloont je met de TM.

TM49 - Echoed Voice
Deze TM vind je ook in Hau'oli City op Melemele Island. Er zijn veel tuintjes in de stad, waar je wilde Pokémon kunt vinden. De TM ligt in de tuin vlak bij de Marina.

TM50 - Overheat
Je moet eerst Champion worden voordat je deze TM kunt vinden. Als dat geregeld is, ga je naar het Ancient Poni Path op Poni Island. Ga verder naar Poni Meadow, waar je de TM voor Overheat vindt.

TM51 - Steel Wing
Deze TM koop je in het Pokémon Center van Malie City op Ula'ula Island. Het kost 10.000 Pokédollars.

TM52 - Focus Blast
Focus Blast is te koop in het Pokémon Center van Seafolk Village op Poni Island. Het kost je 30.000 Pokédollars.

TM53 - Energy Ball
Vlak bij Route 5 vind je Lush Jungle - de plaats waar de Grass Trial plaatsvindt. De eerste keer dat je er komt, wordt een stuk van de jungle versperd door een groot rotsblok. Keer terug eens je Machamp met je Poké Rider kunt oproepen. Duw de steen uit de weg, ga de kleine grot door en raap de TM op.

TM54 - False Swipe
Professor Kukui geeft je deze handige TM als deel van het verhaal. TM55 - Scald
Je vindt Scald vroeg in de game. Ga naar Route 5 en je vindt de TM in het gras rechts van een van de poelen.

TM56 - Fling
Ga naar het Hau'oli Cemetery naast Route 2 op Melemele Island. Daar zie je een vrouw die door een Machamp gedragen wordt. Spreek met haar en ze geef je de TM cadeau.

TM57 - Charge Beam
Je vindt Charge Beam op Route 5 op Akala Island. Je ziet het duidelijk tussen de poelen liggen, maar je moet een kleine omweg nemen om er te raken.

TM58 - Sky Drop
Aan het rechtse einde van Route 8 op Akala Island staat een trainer die alleen met je wilt vechten als je alle andere trainers in de buurt hebt verslagen. Doe dat, en versla hem dan. Hij geeft je de TM voor Sky Drop als beloning.

TM59 - Brutal Swing
Ook deze TM vind je op Route 5. Je ziet het op een verhoog liggen, maar je moet alweer een omweg nemen om de Pokéball met Brutal Swing te bereiken.

TM60 - Quash
Je vindt Quash op de Poni Plains op Poni Island. In het zuiden van een gebied staat een trainer die alleen met je wilt vechten als je alle andere trainers in de buurt hebt verslagen. Doe dat en versla hem doen. Hij beloont je met de TM.

TM61 - Will-O-Wisp
De TM voor deze superhandige aanval vind je in Diglett's Tunnel op Akala Island. Gebruik Machamp om het rotsblok in het westen van de tunnel uit de weg te duwen en ga naar buiten. Als je buiten bent, zie je de TM liggen.

TM62 - Acrobatics
Je vindt de TM voor Acrobatics in de laatste kamer van Ten Carat Hill op Melemele Island.

TM63 - Embargo
Een personage met een Magnemite in de Geothermal Power Plant op Ula'ula Island geeft je deze TM cadeau.

TM64 - Explosion
Je vindt deze TM op Melemele Island, maar je kunt er pas later in de game aan. Verken de kust rond de vulkaan met je Sharpedo Poké Ride. Breek de rotsblokken om een ingang in de vulkaan te vinden. In de grot vind je een Pokéball met Explosion.

TM65 - Shadow Claw
Deze TM koop je in het Pökémon Center van Konikoni City op Akala Island. Het kost je 10.000 Pokédollars.

TM66 - Payback
Ga naar het Pokémon Center in Malie City op Ula'ula Island. Je kunt er de TM tegen 10.000 Pokédollars kopen.

TM67 - Smart Strike
Deze TM vind je in Lush Jungle op Akala Island. Professor Kukui geeft je 'm cadeau eens je de Trial hebt doorstaan.

TM68 - Giga Impact
Ga naar het Pokémon Center van Seafolk Village op Poni Island en koop de TM er tegen 50.000 Pokédollars.

TM69 - Rock Polish
Deze TM is te koop in het Pokémon Center van Malie City op Ula'ula Island. Het kost je 10.000 Pokédollars.

TM70 - Aurora Veil
Deze TM vind je in het Pokémon Center van Heahea City op Akala Island. De winkelier verkoopt het tegen 30.000 Pokédollars.

TM71 - Stone Edge
Stone Edge vind je in het Pokémon Center van Seafolk Village op Poni Island. Je kunt het er tegen 30.000 Pokédollars kopen.

TM72 - Volt Switch
Je vindt de TM voor Volt Switch op de bergachtige Route 10 op Ula'ula Island. Je moet het pad verlaten en door het hoge gras lopen om de Pokéball te vinden.

TM73 - Thunder Wave
De TM voor de handige aanval Thunder Wave vind je op Route 7 op Akala Island. Ga naar de kustlijn en roep Lapras op om over het water te surfen. Ga via de noordkant aan wal op het kleine eiland in het oosten. De TM ligt op het eiland.

TM74 - Gyro Ball
Deze TM vind je op Route 11 op Ula'ula Island. De route is in twee paden verdeeld, en tussen die twee paden staan een bomen. De Pokéball met Gyro Ball in ligt tussen die planten.

TM75 - Swords Dance
Het Pokémon Center van Malie City op Ula'ula Island verkoopt deze TM. Swords Dance kost je 10.000 Pokédollars.

TM76 - Fly
De Charizard Poké Ride heeft het ooit zo belangrijke Fly van een HM tot een TM gedegradeerd. Toch is het nog steeds een goede aanval. Je krijgt de TM voor Fly van een meisje in de bibliotheek van Malie City.

TM77 - Psych Up
Deze TM krijg je als je je vaardigheid als trainer bewijst. Ga naar Route 12 op Ula'ula Island en versla er alle trainers. Daag dan de laatste trainer uit en versla hem. Hij geeft je Psych Up als beloning.

TM78 - Bulldoze
Bulldoze kun je in het Pokémon Center van Malie City op Ula'ula Island kopen. De TM kost je 10.000 Pokédollars.

TM79 - Frost Breath
Je vindt deze TM op het Ancient Poni Path op Poni Island. De Pokéball met Frost Breath ligt vlak achter een muur, naast een strook gras. Je moet via het strand rondgaan om bij de TM te raken.

TM80 - Rock Slide
Je vindt deze TM in het zeegebied naast Melemele Island. Je moet met Sharpedo een paar rotsblokken breken om bij de Pokéball met Rock Slide te raken.

TM81 - X-Scissor
Je vindt X-Scissor op Route 16 op Ula'ula Island. Rechts van het Pokémon Center is een klein gebouw met de TM naast. Kruip door een gat aan de rechterkant van het gebouw om bij de TM te raken.

TM82 - Dragon Tail
De winkelier in het Pokémon Center van Konikoni City op Akala Island verkoopt deze TM. Dragon Tail kost je 10.000 Pokédollars.

TM83 - Infestation
Dit is de eerste TM die je in Pokémon Sun en Moon ziet. De Pokéball ligt namelijk op Route 3 op Melemele Island. Je kunt er wel pas bij als je Tauros hebt, dus keer zeker terug.

TM84 - Poison Jab
Ga naar Route 17 op Ula'ula Island. Rechts van de ingang naar Po Town is een kleine heuvel met vergeeld gras op. Ga daar naar boven - je vindt de TM aan het linkse eind van het bergachtige gebied.

TM85 - Dream Eater
Deze TM vind je in Haina Desert, vlak naast Route 13 op Ula'ula Island. De woestijn is een puzzel à l Lost Woods in The Legend of Zelda. Om de Pokéball met Dream Eater te bereiken, ga je omhoog, rechts, omhoog, rechts, links en ten slotte naar beneden.

TM86 - Grass Knot
Deze TM vind je in Lush Jungle op Akala Island. Zoek naar een grasveld met een verdachte kale plek in. Je vindt er een klein gat in de muur. Kruip door het gat en je vindt de TM.

TM87 - Swagger
Deze TM krijg je cadeau van Guzma's moeder. Je vindt hun huis op Route 2 op Melemele Island.

TM88 - Sleep Talk
Je vindt de TM op Route 6 op Akala Island. Er ligt wat gras aan de linkerkant. Volg het gras tot je op een verborgen pad stuit, dat je naar de Pokéball met Sleep Talk leidt.

TM89 - U-Turn
Deze TM moet je kopen. Ga naar het Pokémon Center van Malie City op Ula'ula Island. Het wordt er verkocht voor 10.000 Pokédollars.

TM90 - Substitute
Professor Kukui geeft je deze TM als je Champion van Alola bent. Het is mogelijk dat hij je eerst een Lucky Egg geeft, dus ga nog eens naar buiten en ga weer naar binnen om er zeker van te zijn dat je Substitute krijgt.

TM91 - Flash Cannon
Ga naar Seafolk Village op Poni Island om deze TM te vinden. Ga binnen in de lange zilveren boot aan de rechterkant van het drijvende dorp. Je kunt via een andere deur weer naar buiten gaan. Je vindt Flash Cannon daar.

TM92 - Trick Room
Trick Room vind je in het Hano Grand Hotel Resort op Akala Island. Je moet wel eerst Champion van Alola zijn. Praat met Kahili en ze geeft je de TM cadeau.

TM93 - Wild Charge
De TM ligt op Route 15 op Ula'ula Island. De Pokéball met Wild Charge ligt op de heuvel in het midden van het water.

TM94 - Surf
Surf is nog zo'n HM die door het Poké Ride systeem tot een TM is gedegradeerd. Het is gelukkig nog steeds een goede aanval. Je vindt de TM op de Poni Breaker Coast op Poni Island. Versla de twee vrouwen in badpak langs de kustlijn en ze geven je Surf als beloning.

TM95 - Snarl
Je krijgt Snarl op Route 10 op Ula'ula Island. Versla alle trainers, daag de sterke trainer bovenaan het pad naast het Pokémon Center uit, versla hem en je krijgt de TM.

TM96 - Nature Power
Ga naar Route 5 op Akala Island om deze TM te vinden. Je moet alweer alle trainers verslaan om het dan tegen de sterkste trainer van de route op te nemen. Leer hem een lesje, en Nature Power is van jou.

TM97 - Dark Pulse
Je vindt Dark Pulse langs de Poni Coast op Poni Island. Je moet een vertakking in het pad volgen om bij de TM te raken.

TM98 - Waterfall
Waterfall - nog een ex-HM - krijg je van dezelfde trainers die je Surf geven. Daag de twee zwemsters aan de kustlijn uit, versla ze en ze geven je Waterfall cadeau.

TM99 - Dazzling Gleam
Dazzling Gleam is in de Vast Poni Canyon op Poni Island verborgen. Zoek naar een klein gat waar je door kunt kruipen. Doe dat, en je komt vanzelf bij de TM.

TM100 - Confide
De laatste TM van Pokémon Sun en Moon vind je op het eerste eiland - Melemele Island. Ga naar Hau'oli Cemetery en volg het pad naar rechts. De Pokéball met Confide ligt net aan de rand van het kerkhof.

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties