Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Scarlet en Violet release, verschillen, nieuwe Pokémon en alles wat we nog meer weten.

We gaan naar Spanje!

Een grote verrassing is het niet, maar er is wel degelijk een nieuwe mainline Pokémon-game aangekondigd voor de Nintendo Switch: Pokémon Scarlet en Violet. Nog voor het einde van dit jaar verschijnen twee gloednieuwe Pokémon-avonturen, met nieuwe Pokémon, nieuwe trainers, en natuurlijk een volledig nieuw gebied om te verkennen.

Ondertussen kennen we het patroon van de Pokémon-games al een beetje. Ontwikkelaar Game Freak zorgt er steeds voor dat er spannende nieuwe features en mechanics verwerkt zitten in nieuwe Pokémon, maar verwijdert er bij elke game ook steeds weer een aantal. Denk maar aan een dag/nacht-cyclus, de Battle Tower, Mega Pokémon, Z-Moves en ga zo maar voort.

Welke nieuwe features mogen we verwachten in Pokémon Scarlet en Violet? Game Freak perst de lippen momenteel nog op elkaar, maar de gloednieuwe multiplayer is wel al uit de doeken gedaan. Ook zijn er al een aantal nieuwe Pokémon getoond en hebben we ook al wat beelden gekregen van de gloednieuwe regio die je mag verkennen. We zetten alles even op een rijtje.

Op deze pagina:

Pokémon Scarlet en Violet release - Wanneer kan je de nieuwe Pokémon kopen?

The Pokémon Company en ontwikkelaar Game Freak hebben via een trailer bekend gemaakt dat de Pokémon Scarlet en Violet release op 18 november 2022 valt, en dit exclusief voor de Nintendo Switch.

Vanaf die dag zal je Pokémon Scarlet en Violet in de winkel vinden voor een richtprijs van 59,99 euro. Je kan nu ook al een pre-order plaatsen voor de game via verschillende winkels, waaronder ook Nintendo's eigen eShop op de Nintendo Switch. Als je Pokémon Scarlet of Pokémon Violet digitaal koopt, moet je alvast 10 GB vrij hebben op je Nintendo Switch SD-kaart.

Het zou natuurlijk geen Pokémon release zijn moesten er geen twee versies uitgebracht worden. Je kan Pokémon Scarlet en Pokémon Violet natuurlijk apart kopen en de ontbrekende Pokémon ruilen met vrienden die de andere versie kopen.

De echte diehard fans kunnen ook de Pokémon Scarlet en Violet Double Pack kopen. Dit is een pakket met beide versies van de game dat naar verwachting een prijs van ongeveer 100 euro zal hebben. Als je van plan bent om in elk geval beide versies te kopen, spaar je zo dus wat geld uit.

Pokémon Scarlet en Violet map - Een open world versie van Spanje

Pokémon Scarlet en Violet speelt zich af in een regio die sterk geïnspireerd is door Spanje. Het is de derde keer dat een Pokémon-game zich afspeelt in een Pokémon-versie van Europa, na Frankrijk en Groot-Brittanië.

De map waar Pokémon Scarlet en Violet zich in afspeelt is sterk geïnspireerd door Spanje.

Let wel op, Game Freak heeft nog niet officieel bekend gemaakt dat het om Spanje gaat. Maar de beelden die reeds vrijgegeven zijn, maken het ontzettend duidelijk. Het landschap lijkt ontegensprekelijk op dit Zuid-Europese land en in steden zijn gebouwen te zien die we herkennen. Zo zien we in de eerste trailer een enorme kerk met een Pokéball op de piek die wel erg op de Sagrada Familia van Barcelona lijkt. Op een bepaald moment zien we ook Pikachu op een plein dat iedereen die al in Barcelona is geweest zal herkennen als het Placa de Cataluña. We zien ook windmolens uit de Consuegra-regio. Dat zijn dezelfde windmolens waar Don Quixote tegen vecht in het bekende boek.

Daarnaast zijn de namen van de starter Pokémon (Sprigatito en Fuecoco in het bijzonder) duidelijk Spaans.

We mogen er dus vrij zeker van zijn dat Pokémon Scarlet en Violet zich afspeelt in een door Spanje-geïnspireerde regio. We gaan dit gebied ook vrij mogen verkennen, want de games spelen zich af in een open world. Pokémon Scarlet en Violet gaan dus nog een stap verder dan Pokémon Legends Arceus en Pokémon Sword en Shield waar spelers nog enigszins beperkt werden door afgesloten gebieden.

Pokémon Scarlet en Violet zou in tegenstelling tot die games zich afspelen in één enorm gebied zonder grenzen waarin steden en grasvelden naadloos overgaan. Net zoals in Pokémon Legends Arceus zal je ook alle Pokémon kunnen zien rondlopen in de wereld.

Pokémon Scarlet en Violet verschillen - wat verschilt er tussen de twee versies?

Zoals hierboven vermeldt, en zoals we intussen gewend zijn van Pokémon, verschijnen er twee versies van deze nieuwe Pokémon-games. Je hebt Pokémon Scarlet en Pokémon Violet. Er zijn altijd kleine verschillen tussen beide versies, met in het bijzonder de Pokémon die je kan vangen. Altijd zijn er een aantal Pokémon exclusief aan een versie van een Pokémon-game, om aan te moedigen dat je samen werkt met een vriend of vriendin die een andere versie gekocht heeft. Zo is de enige manier om je Pokémon-collectie te vervolledigen door Pokémon te ruilen.

In het verleden zijn er ook nog andere verschillen geweest. Zo is het al gebeurd dat er andere Gym-leaders zijn, of zelfs totaal andere gebieden.

Een volledige bevestigde lijst van verschillen tussen Pokémon Scarlet en Pokémon Violet is er nog niet. Wel mogen we er zeker van zijn dat er verschillende Pokémon te vangen zullen zijn.

Afhankelijk van of je Pokémon Scarlet of Pokémon Violet koopt, heb je een ander uniform aan en help je een andere professor.

Wat we wel al weten, is dat de professor die je ontmoet aan het begin van Pokémon Scarlet en Violet zal verschillen afhankelijk van welke versie je gekocht hebt. In Pokémon Scarlet helpen spelers Professor Sada met haar onderzoek naar Pokémon, terwijl dit in Pokémon Violet professor Turo is. In welke mate dat in de praktijk verschil zal maken is nog niet bekend, maar we zijn in elk geval fan van hun character designs.

Ook het design van jouw eigen personagee zal verschillen per versie. Je uniform verandert afhankelijk van welke versie je speelt. Aangezien het uniform ook sterk lijkt op een schooluniform, zou het wel eens kunnen dat je, afhankelijk van of je nu Scarlet of Violet speelt, start als leerling in een andere school. Dat zou meteen ook verklaren waarom je een andere professor helpt.

Pokémon Scarlet en Violet Pokémon lijst - Welke Pokémon zijn reeds bevestigd?

Er is nog geen volledige lijst van Pokémon die je zal kunnen vangen in Pokémon Scarlet en Violet. Wel heeft Game Freak al een aantal gloednieuwe Pokémon getoond uit Pokémon Scarlet en Violet.

Deze nieuwe Pokémon zijn reeds bevestigd voor Pokémon Scarlet en Pokémon Violet:

 • Sprigatito
 • Fuecoco
 • Quaxly
 • Pawmi
 • Lechonk
 • Smoliv
Sprigatito, Fuecoco en Quaxley zijn de drie nieuwe Star Pokémon in Pokémon Scarlet en Pokémon Violet.

Sprigatito, Fuecoco en Quaxly zijn de drie nieuwe Starter Pokémon. Dat zijn de Pokémon waar je in het begin van de game uit mag kiezen. We hebben een apart artikel geschreven met uitgebreide informatie over deze nieuwe Water, Fire, en Grass Pokémon.

We maakten voor het eerst kennis met Pawmi, Lechonk en Smoliv tijdens een trailer voor Pokémon Scarlet en Violet. Ze maken deel uit het van Pokémon-team van Nemona, de vrolijke en energieke trainer die je tijdens je nieuwe Pokémon-avontuur regelmatig zal helpen.

Pawmi

Pawmi is een Electric Pokémon. Hij wekt electriciteit op door over zijn wangen te wrijven en ontlaadt de opgewekte energie vervolgens via zijn voorpoten.

Pawmi heeft een vacht die niet enkel uitstekend tegen de kou beschermd maar ook dient als opslagplaats voor overtollige electriciteit. Wanneer Pawmi zich ongemakkelijk of nerveus voelt, begint deze Pokémon als reflex meteen over zijn wangen te wrijven.

 • Categorie: Mouse Pokémon
 • Type: Electric
 • Lengte: 0,3 m
 • Gewicht: 2,5 kg
 • Ability: Static / Natural Cure

Lechonk

Lechonk is een Grass Pokémon en heeft misschien wel de beste naam voor een Pokémon die we ooit gehoord hebben. Voor dit varkentje zijn enkel de lekkerst ruikende grassoorten en de rijpste bessen goed genoeg. Om die te vinden gebruikt hij zijn uitstekende reukzin. Omdat Lechonk zo'n goede eetgewoonten heeft, verspreidt hij steeds een kruidengeur waar Bug Pokémon een hekel aan hebben.

Wanneer Lechonk opgeschrikt wordt door een tegenstander, durft hij al eens te panikeren. Dan stormt hij voorwaarts en kan je hem nog maar moeilijk tegenhouden. Lechonk lijkt op het eerste zicht ook een molligerd maar in feite is deze Pokémon net enorm gespierd.

 • Categorie: Hog Pokémon
 • Type: Normal
 • Lengte: 0,5 m
 • Gewicht: 10,2 kg
 • Ability: Aroma Veil / Gluttony

Smoliv

Er komt olie uit het hoofd van Smoliv, maar deze smaakt zo bitter dat je er best niet van eet. Wanneer deze Pokémon opgeschrikt wordt, vuurt Smoliv deze olie af op z'n tegenstander om deze af te remmen en zich uit de voeten te maken.

De olie die Smoliv maakt, wordt in de vrucht op z'n hoofd opgeslagen en wordt gemaakt door middel van fotosynthese. Dankzij deze voorraad kan een Smoliv maar liefst een week lang zonder eten en drinken. Zijn dagen spendeert Smoliv het liefst door te zonnebaden. Je komt hem dan ook vooral tegen in droge, zonnige gebieden.

 • Categorie: Olive Pokémon
 • Type: Grass / Normal
 • Lengte: 0,3 m
 • Gewicht: 6,5 kg
 • Ability: Early Bird

Pokémon Scarlet en Violet Legendary Pokémon - Welke Pokémon staan op de doos?

Sinds de tweede generatie Pokémon sieren er twee Legendary Pokémon op de verpakkingen van de games, en dat is niet anders bij Pokémon Scarlet en Violet.

Koraidon is de Legendary Pokémon die op de doos staat van Pokémon Scarlet. Op de doos van Pokémon Violet vinden we de Legendary Pokémon Miraidon.

Koraidon en Miraidon zijn de Legendary Pokémon uit Pokémon Scarlet en Violet.

Welke type Pokémon Koraidon en Miraidon zijn weten we nog niet. Dankzij hun namen weten we wel al meer over de functie die ze bekleden als Legendary Pokémon. 'Mirai' betekent namelijk 'toekomst' in het Japans, en 'Korai' verwijst naar het verre verleden. Het ziet er dus naar uit dat Miraidon en Koraidon een sterke link hebben met de vooruitgang van tijd.

Deze theorie wordt verder onderbouwd door de character designs van de twee professors Sada en Turo. Sada heeft onder haar labojas een holbewoner-look, terwijl Turo een futuristisch pak aan heeft.

Pokémon Scarlet en Violet multiplayer - Kan je de nieuwe Pokémon in multiplayer spelen?

Ontwikkelaar Game Freak maakte met de tweede trailer van Pokémon Scarlet en Violet bekend dat je de game in co-op multiplayer zal kunnen spelen met wel vier spelers tegelijkertijd. Het is voor het eerst dat je met zoveel spelers tegelijk een wereld kunt verkennen in een Pokémon-game.

Wat je specifiek allemaal zal kunnen doen in multiplayer is nog niet duidelijk. Standaard features zoals Pokémon ruilen en battles doen tegen elkaar zijn al bevestigd, alsook dat je je co-op partners zal kunnen zien rondlopen in de wereld van Pokémon Scarlet en Violet. Maar wat de co-op multiplayer verder nog toevoegt aan de games, op die info moeten we nog even wachten.

Over de auteur

Redactie avatar

Redactie

Redactielid

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties