Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Scarlet en Violet release, verschillen, nieuwe Pokémon en alles wat we nog meer weten

Update: Legendarische vervoersmiddelen, Paldean Pokémon en Terastallizing.

Een grote verrassing is het niet, maar er is wel degelijk een nieuwe mainline Pokémon-game aangekondigd voor de Nintendo Switch: Pokémon Scarlet en Violet. Nog voor het einde van dit jaar verschijnen twee gloednieuwe Pokémon-avonturen: met nieuwe Pokémon, nieuwe trainers, en natuurlijk een volledig nieuw gebied om te verkennen.

Ondertussen kennen we het patroon van de Pokémon-games al een beetje. Ontwikkelaar Game Freak zorgt er steeds voor dat er spannende nieuwe features en mechanics verwerkt zitten in nieuwe Pokémon, maar verwijdert er bij elke game ook steeds weer een aantal. Denk maar aan een dag-nachtcyclus, de Battle Tower, Mega Pokémon, Z-Moves en ga zo maar voort.

Welke nieuwe features mogen we verwachten in Pokémon Scarlet en Violet? Game Freak perst de lippen momenteel nog op elkaar, maar de gloednieuwe multiplayer is wel al uit de doeken gedaan. Ook zijn er al een aantal nieuwe Pokémon getoond en hebben we al wat beelden gekregen van de gloednieuwe regio die je mag verkennen. We zetten alles even op een rijtje.

Op deze pagina:

Cover image for YouTube videoPokémon Scarlet & Violet Preview - De Nieuwe Pokémon Van 2022

Pokémon Scarlet en Violet release - Wanneer kan je de nieuwe Pokémon kopen?

The Pokémon Company en ontwikkelaar Game Freak hebben via een trailer bekend gemaakt dat de Pokémon Scarlet en Violet release op 18 november 2022 valt, en dit exclusief voor de Nintendo Switch.

Vanaf die dag zal je Pokémon Scarlet en Violet in de winkel vinden voor een richtprijs van 59,99 euro. Je kan nu ook al een pre-order plaatsen voor de game via verschillende winkels, waaronder ook Nintendo's eigen eShop op de Nintendo Switch. Als je Pokémon Scarlet of Pokémon Violet digitaal koopt, moet je alvast 10 GB vrij hebben op je Nintendo Switch SD-kaart.

Spelers die beide games in de eerste maanden na de release kopen, krijgen tot 28 februari 2023 de kans om een Flying Pikachu te ontgrendelen via de Mystery Gift-functie. Die functie is pas beschikbaar nadat je de game ongeveer 1 à 1,5 uur hebt gespeeld.

Het zou natuurlijk geen Pokémon release zijn moesten er geen twee versies uitgebracht worden. Je kan Pokémon Scarlet en Pokémon Violet natuurlijk apart kopen en de ontbrekende Pokémon ruilen met vrienden die de andere versie kopen.

De echte diehard fans kunnen ook de Pokémon Scarlet en Violet Double Pack kopen. Dit is een pakket met beide versies van de game dat naar verwachting een prijs van ongeveer 100 euro zal hebben. Als je van plan bent om in elk geval beide versies te kopen, spaar je zo dus wat geld uit.

Pokémon Scarlet en Violet map - Een open world versie van Spanje

Pokémon Scarlet en Violet speelt zich af in de Paldea-regio die sterk geïnspireerd is door Spanje. Het is na Frankrijk en Groot-Britannië al de derde keer dat een Pokémon-game zich afspeelt in een Pokémon-versie van Europa.

De map waar Pokémon Scarlet en Violet zich in afspeelt is sterk geïnspireerd door Spanje.

Let wel op: Game Freak heeft nog niet officieel bekendgemaakt dat het om Spanje gaat. Maar de beelden die reeds vrijgegeven zijn, maken het ontzettend duidelijk. Het landschap lijkt ontegensprekelijk op dit Zuid-Europese land en in steden zijn gebouwen te zien die we herkennen.

Zo zien we in de eerste trailer een enorme kerk met een Pokéball op de piek die wel erg op de Sagrada Familia van Barcelona lijkt. Op een bepaald moment zien we ook Pikachu op een plein dat iedereen die al in Barcelona is geweest, zal herkennen als het Placa de Cataluña. We zien ook windmolens uit de Consuegra-regio. Dat zijn dezelfde windmolens waarmee Don Quixote vecht in het bekende boek.

Daarnaast zijn de namen van de starter Pokémon (Sprigatito en Fuecoco in het bijzonder) duidelijk Spaans.

We mogen er dus vrij zeker van zijn dat Pokémon Scarlet en Violet zich afspeelt in een door Spanje geïnspireerde regio. We gaan dit gebied ook vrij mogen verkennen, want de games spelen zich af in een open world. Pokémon Scarlet en Violet gaan dus nog een stap verder dan Pokémon Legends Arceus en Pokémon Sword en Shield. In die games werden spelers nog enigszins beperkt door afgesloten gebieden.

Pokémon Scarlet en Violet speelt zich in tegenstelling tot die games af in één enorm gebied zonder grenzen, waarin steden en grasvelden naadloos overgaan. Net zoals in Pokémon Legends Arceus zal je ook alle Pokémon kunnen zien rondlopen in de wereld.

Cover image for YouTube video

Pokémon Scarlet en Violet verschillen - wat verschilt er tussen de twee versies?

Zoals hierboven vermeld, en zoals we intussen gewend zijn van Pokémon, verschijnen er twee versies van deze nieuwe Pokémon-games. Je hebt Pokémon Scarlet en Pokémon Violet. Er zijn altijd kleine verschillen tussen beide versies, met in het bijzonder de Pokémon die je kan vangen. Altijd zijn er een aantal Pokémon exclusief in één versie van een Pokémon-game, om aan te moedigen dat je samenwerkt met een vriend of vriendin die een andere versie gekocht heeft. Zo is de enige manier om je Pokémon-collectie te vervolledigen door Pokémon te ruilen.

In het verleden zijn er nog andere verschillen geweest. Zo is het al gebeurd dat er andere Gym-leaders of zelfs totaal andere gebieden zijn.

Een volledige bevestigde lijst van verschillen tussen Pokémon Scarlet en Pokémon Violet is er nog niet. Wel mogen we er zeker van zijn dat er verschillende Pokémon te vangen zullen zijn.

Afhankelijk van of je Pokémon Scarlet of Pokémon Violet koopt, heb je een ander uniform aan en help je een andere professor.

Wat we wel al weten, is dat de professor die je aan het begin van Pokémon Scarlet en Violet ontmoet, verschilt afhankelijk van welke versie je gekocht hebt. In Pokémon Scarlet helpen spelers Professor Sada met haar onderzoek naar Pokémon, terwijl dit in Pokémon Violet professor Turo is. In welke mate dat in de praktijk verschil zal maken is nog niet bekend, maar we zijn in elk geval fan van hun character designs.

Ook het design van jouw eigen personage zal verschillen per versie. Je uniform verandert namelijk afhankelijk van welke versie je speelt. Aangezien het uniform ook sterk lijkt op een schooluniform, zou het wel eens kunnen dat je, afhankelijk van of je nu Scarlet of Violet speelt, start als leerling in een andere school. Dat zou meteen ook verklaren waarom je een andere professor helpt.

Pokémon Scarlet en Violet Pokémon lijst - Welke Pokémon zijn reeds bevestigd?

Er is nog geen volledige lijst van Pokémon die je zal kunnen vangen in Pokémon Scarlet en Violet. Wel heeft Game Freak al een aantal gloednieuwe Pokémon getoond uit Pokémon Scarlet en Violet.

Deze nieuwe Pokémon zijn reeds bevestigd voor Pokémon Scarlet en Pokémon Violet:

 • Sprigatito
 • Fuecoco
 • Quaxly
 • Pawmi
 • Lechonk
 • Smoliv
 • Cetitan
 • Fidough
 • Cyclizar
 • Grafaiai
Sprigatito, Fuecoco en Quaxley zijn de drie nieuwe Star Pokémon in Pokémon Scarlet en Pokémon Violet.

Sprigatito, Fuecoco en Quaxly zijn de drie nieuwe Starter Pokémon. Dat zijn de Pokémon die je in het begin van de game als keus krijgt voorgeschoteld. We hebben een apart artikel geschreven met uitgebreide informatie over deze nieuwe Water, Fire, en Grass Pokémon.

We maakten voor het eerst kennis met Pawmi, Lechonk en Smoliv tijdens een trailer voor Pokémon Scarlet en Violet. Ze maken deel uit het van Pokémon-team van Nemona, de vrolijke en energieke trainer die je tijdens je nieuwe Pokémon-avontuur regelmatig zal helpen.

Pawmi

Pawmi is een Electric Pokémon. Hij wekt elektriciteit op door over zijn wangen te wrijven en ontlaadt de opgewekte energie vervolgens via zijn voorpoten.

Pawmi heeft een vacht die niet enkel uitstekend tegen de kou beschermd maar ook dient als opslagplaats voor overtollige elektriciteit. Wanneer Pawmi zich ongemakkelijk of nerveus voelt, begint deze Pokémon als reflex meteen over zijn wangen te wrijven.

 • Categorie: Mouse Pokémon
 • Type: Electric
 • Lengte: 0,3 m
 • Gewicht: 2,5 kg
 • Ability: Static / Natural Cure

Lechonk

Lechonk is een Grass Pokémon en heeft misschien wel de beste naam voor een Pokémon die we ooit gehoord hebben. Voor dit varkentje zijn enkel de lekkerst ruikende grassoorten en de rijpste bessen goed genoeg. Om die te vinden gebruikt hij zijn uitstekende reukzin. Omdat Lechonk zo'n goede eetgewoonten heeft, verspreidt hij steeds een kruidengeur waaraan Bug Pokémon een hekel hebben.

Wanneer Lechonk opgeschrikt wordt door een tegenstander, durft hij al eens te panikeren. Dan stormt hij voorwaarts en kan je hem nog maar moeilijk tegenhouden. Lechonk lijkt op het eerste zicht ook een molligerd maar in feite is deze Pokémon net enorm gespierd.

 • Categorie: Hog Pokémon
 • Type: Normal
 • Lengte: 0,5 m
 • Gewicht: 10,2 kg
 • Ability: Aroma Veil / Gluttony

Smoliv

Er komt olie uit het hoofd van Smoliv, maar deze smaakt zo bitter dat je er best niet van eet. Wanneer deze Pokémon opgeschrikt wordt, vuurt Smoliv de olie af op z'n tegenstander om deze af te remmen en zich uit de voeten te maken.

De olie die Smoliv maakt, wordt in de vrucht op z'n hoofd opgeslagen en wordt gemaakt door middel van fotosynthese. Dankzij deze voorraad kan een Smoliv maar liefst een week lang zonder eten en drinken. Zijn dagen spendeert Smoliv het liefst door te zonnebaden. Je komt hem dan ook vooral tegen in droge, zonnige gebieden.

 • Categorie: Olive Pokémon
 • Type: Grass / Normal
 • Lengte: 0,3 m
 • Gewicht: 6,5 kg
 • Ability: Early Bird

Cetitan

Cetitan heeft sterke spieren nodig om zijn immense lichaam te kunnen ondersteunen en erg krachtige fysieke aanvallen te kunnen doen met zijn lichaam. Deze Pokémon trekken rond in besneeuwde gebieden en worden beschermd door een dikke vetlaag.

Hij heeft in totaal vijf harde hoorns en met de hoorn op zijn bovenkaak kan hij Ice-energie verzamelen. Dankzij dat laatste bereikt de omgevingstemperatuur het vriespunt bevriest het gebied rondom hem.

 • Categorie: - Terra Whale Pokémon
 • Type: - Ice
 • Lengte: - 4,95 m
 • Gewicht: - 699.98 kg
 • Ability: - Thick Fat / Slush Rush

Fidough

 • Categorie: - Puppy Pokémon
 • Type: - Fairy
 • Lengte: - 0,3 m
 • Gewicht: - 10,88 kg
 • Ability: - Own Tempo

De vochtige en gladde huid van Fidough is erg elastisch, maar is tegelijkertijd ook stevig en zacht. Wanneer deze Pokémon opgewonden raken, intimideren ze hun tegenstanders door hun lichaam op te pompen zodat ze groter lijken.

Fidough gebruikt de gist in zijn adem om dingen in zijn omgeving te fermenteren. Die gist komt van pas bij het koken. Door dat laatste wordt hij al heel lang beschermd door de mens.

Cyclizar

 • Categorie: - Mount Pokémon
 • Type: - Dragon / Normal
 • Lengte: - 1,6 meter
 • Gewicht: - 63 kg
 • Ability: - Shed Skin

Cyclizar woont sinds de Oudheid bij mensen in huis en wordt vaak gebruikt om op te rijden. Overigens vindt hij dat helemaal niet erg, omdat de lichaamswarmte van zijn rijder hem warm houdt.

Clyclizar kan ook de nieuwe move Shed Tail gebruiken. In ruil voor wat HP maakt hij een dubbelganger voor zichzelf om een aanval op te vangen vooraleer hij ingewisseld wordt voor een andere Pokémon in je party.

Cyclizar lijkt ook verdacht veel op de legendarische Pokémon Koraidon en Miraidon...

Grafaiai

 • Categorie: Toxic Monkey Pokémon
 • Type: - Poison / Normal
 • Lengte: - 0,71 meter
 • Gewicht: - 27,2 kg
 • Ability: - Unburden / Poison Touch

Grafaiai is een humeurige Pokémon en heeft een kieskeurig karakter. Daarom leeft hij niet in groep maar zwerft hij als een eenzaat rond. Hij vecht voortdurend met andere Pokémon om zijn territorium.

Hij is een nachtdier. Wanneer de zon ondergaat begint hij patronen op bomen te schilderen met zijn handen. Hij gebruikt hierbij zijn giftig speeksel als verf.

Dat speeksel geeft een zoete geur af die Bug Pokémon aantrekt en ze vervolgens verlamt als ze het aanraken. Vlak voor zonsopgang stopt Grafaiai met schilderen en gaat hij zijn verlamde prooi verzamelen.

De kleur van Grafaiai's speeksel is afhankelijk van wat hij gegeten heeft. Naast verven doordrenkt hij zijn klauwen er ook mee vooraleer hij tegenstanders krabt. Soms bespuwt hij ze zelfs!

Wanneer deze Pokémon zich bedreigd voelt, wordt zijn gif geconcentreerder en dodelijker. Zo kan hij een vijand tot wel drie dagen verlammen.

Geen aapje om zonder handschoenen aan te pakken!

Pokémon Scarlet en Violet Legendary Pokémon - Welke Pokémon staan op de doos?

Sinds de tweede generatie Pokémon sieren er twee Legendary Pokémon op de verpakkingen van de games, en dat is niet anders bij Pokémon Scarlet en Violet.

Koraidon is de Legendary Pokémon die op de doos staat van Pokémon Scarlet. Op de doos van Pokémon Violet vinden we de Legendary Pokémon Miraidon.

Koraidon en Miraidon zijn de Legendary Pokémon uit Pokémon Scarlet en Violet.

Welke type Pokémon Koraidon en Miraidon zijn weten we nog niet. Dankzij hun namen weten we wel al meer over de functie die ze bekleden als Legendary Pokémon. 'Mirai' betekent namelijk 'toekomst' in het Japans, en 'Korai' verwijst naar het verre verleden. Het ziet er dus naar uit dat Miraidon en Koraidon een sterke link hebben met de loop der tijd.

Deze theorie wordt verder onderbouwd door de character designs van de twee professors Sada en Turo. Sada heeft onder haar labojas een holbewoner-look, terwijl Turo een futuristisch pak aanheeft.

Ondanks dat er maar weinig bekend is over het type van beide Pokémon, weten we dat ze allebei vrij vroeg in de game beschikbaar zijn als transportmiddel. Momenteel zijn er in totaal verschillende waarop je deze legendarische vervoersmiddelen kunt gebruiken - bij de versie van Koraidon heten die vormen 'Build' en Miradion heten ze 'Mode':

 • Sprinting Build of Drive Mode - zorgt ervoor dat je met grote snelheid Paldea kunt doorkruisen.
 • Swimming Build of Aquatic Mode - daarmee kun je op alle wateropvlakken varen.
 • Gliding Build of Glide Mode - vlieg door de lucht op de rug van deze legende!

Wat je moet doen om deze soort vervoersmiddelen te ontgrendelen, is momenteel niet bekendgemaakt.

Pokémon Scarlet en Violet Paldean Pokémon - Wat zijn deze nieuwe vormen en welke Pokémon krijgen er een?

Net zoals bij Sword en Shield en Arceus zorgt een nieuwe regio ook voor unieke regionale vormen. Ook in deze game is dat zo en mogen spelers zich verwachten aan Paldean Pokémon. Alle regionale varianten van Paldea zien er net iets anders uit en hebben een ander type dan het origineel.

Tot dusver weten we dat Wooper een Paldean-vorm krijgt waardoor hij een bruin lichaam en paarswitte kieuwen krijgt. Daardoor wisselt hij zijn Water-type in voor een Poison-type, maar is hij nog steeds deels een Ground-type.

Paldean Wooper

Naast een ander uiterlijk en type heeft elke Paldean Pokémon zijn eigen specifieke lore. Paldean Wooper leefden vroeger bijvoorbeeld onder water, maar sinds ze een gevecht om hun territorium verloren leven ze op stukken land. Omdat ze niet mogen opdrogen, hebben ze op hun lichaam een giftige bruine film aangebracht.

Als deze nieuwe vormen op dezelfde manier werken als hun Galarian-tegenhangers van Gen 8, dan zullen bepaalde Paldean-vormen enkel te vangen zijn in Scarlet of Violet en zal je dus met andere spelers moeten samenwerken als je ze allemaal wil vangen. Omdat dit alles nog niet officieel is bevestigd, is het moeilijk om te zeggen of dit vermoeden klopt.

Reeds bevestigde Paldean Pokémon:

Nummer Paldean PokémonType
OnbekendWooperPoison / Ground

Pokémon Scarlet en Violet Terastallizing - Wat houden deze mysterieuze transformaties precies in?

Naast nieuwe vormen zorgen Scarlet en Violet ook voor de introductie van "Terastallisen". Dankzij deze transformatie veranderen ze in een levende kristal, krijgen ze gedurende het gehele gevecht een diamanten kroon en gaat de aanvalskracht van hun moves omhoog waardoor ze meer damage doen bij hun tegenstanders.

Bepaalde getransformeerde Pokémon krijgen ook een andere Type of Tera-type toegewezen als ze veranderen. Er zijn in totaal 18 verschillende Tera-types. Met deze nieuwe vormen krijgen trainers de kans om hun Pokémon-team verder te specialiseren zodat ze competitief sterker worden.

Voorbeelden van Terastilised Pokémon die een andere type krijgen als ze veranderen, zijn Pikachu, die een Flying Pokémon wordt; Eevee, die zonder te evolueren een Water of Grass Eevee wordt; en Drifblim, die in zijn kristallen vorm dan weer een Fire-type wordt.

Net zoals bij Mega Evolutions, Dyna- en Gigantamax kun je Pokémon enkel laten Terastallizen als je in het bezit bent van een speciaal voorwerp. In dit geval is dat een Tera Orb, oftewel een speciale Poké Ball, die gebruikmaakt van Terastal Energy. Telkens je een Pokémon laat transformeren is deze energie op en moet je het herladen door kristallen met Terastal Energy aan te raken of door naar een Pokémon Center te gaan.

Pokémon Scarlet en Violet multiplayer - Kan je de nieuwe Pokémon in multiplayer spelen?

Ontwikkelaar Game Freak maakte met de tweede trailer van Pokémon Scarlet en Violet bekend dat je de game in co-op multiplayer zal kunnen spelen met wel vier spelers tegelijkertijd. Het is voor het eerst dat je met zoveel spelers tegelijk een wereld kunt verkennen in een Pokémon-game.

Wie zich wilt wagen aan deze coöperatieve mode, heeft daarvoor een Poké Portal en de nieuwe Union Circle voor nodig. Doe je dat, dan krijg je naast standaardfeatures zoals Pokémon ruilen en Battles toegang tot de nieuwe Tera Raid Battles. Om zo'n gevecht te starten, moet je een speciaal gekleurd kristal aanraken in de open wereld.

In een Tera Raid Battle moet je binnen een bepaalde tijdslimiet het alleen of met je vrienden tegen een wilde Terastallized Pokémon opnemen. Wie die Pokémon verslaat, kan deze nadien ook vangen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Pokemon Scarlet and Violet

Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties