Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Scarlet en Violet preview - Evolueert naar een grote, open wereld

Hands-on bij The Pokémon Company in Londen.

Pokémon Scarlet en Violet introduceren de negende generatie Pokémon en een nieuwe ervaring. In de Paldea-regio, die op Spanje en Portugal is gebaseerd, stap je namelijk voor de eerste keer in een Pokémon-game in een echte open wereld. Ik mocht op het kantoor van The Pokémon Company International in Londen langsgaan om alvast anderhalf uur de Paldea-regio te betreden. In de preview lees je hoe Pokémon Scarlet en Pokémon Violet wel heel dichtbij de openwerelddroom van iedere speler lijken te komen.

Pokémon Scarlet en Violet zijn de eerste games die zich volledig in een open wereld afspelen. Tijdens de hands-on preview begin ik ongeveer drie uur ver in de game en mag ik Paldea ontdekken. Daar valt het meteen op dat er overal Pokéballs verstopt liggen waarin voorwerpen als potions zitten. De wereld is rijkelijk gevuld met nieuwe en terugkerende Pokémon, maar het lijkt erop dat er geen random encounters in hoog gras meer aanwezig zijn. Een andere verandering is dat gevechten met trainers nu optioneel zijn. In het menu bevindt zich een kaart waarop veel activiteiten - zowel het hoofdverhaal als zijmissies - te vinden zijn. De game bevat vooralsnog alle ingrediënten om jezelf in de zoektocht naar nieuwe Pokémon en activiteiten te verliezen.

Cover image for YouTube videoPokémon Scarlet & Violet Preview - Wij speelden ze al!

Het hoofdverhaal is opgedeeld in drie verschillende paden. Victory Road brengt je langs de acht gyms om de kampioenentitel te claimen. Tijdens mijn sessie ga ik aan de slag met de Grass-type gym van Brassius. Die gym is een mix van klassieke gyms en de trials uit Sun en Moon. Alvorens het eindgevecht begint, krijg ik echter de opdracht om verstoppertje met Pokémon te spelen op de locatie van de gym. Nadat ik alle tien de Pokémon gevonden heb, moet ik ze terugbrengen naar het verzamelpunt. Het eindgevecht zelf is niet erg uitdagend door de hogere levels van mijn Pokémon, wat doet vermoeden dat er geen levelschaling aanwezig is. De mix tussen trials en klassieke gyms zorgt daarentegen wel voor de nodige afwisseling en een unieke twist.

Naast het Victory Road-pad heb je ook het Path of Legends waarin je op zoek gaat naar een genezend kruid. Dat kruid wordt bewaakt door sterke titanen-Pokémon waartegen je moet vechten. Op dit pad doe je onderzoek naar verschillende elementen van de Paldea-regio. Het derde en laatste pad van het hoofdverhaal is de Starfall Street. Dat pad draait rond de rivaliserende bende ‘Team Star’. Dat team bestaat uit rebelse studenten die op dezelfde school als jijzelf zitten. Wanneer je rivaliserende studenten een lesje hebt geleerd, neem je het op tegen Squad-bazen die elk een andere specialisatie hebben.

Over de activiteiten na het uitspelen van het hoofdverhaal is nog weinig bekend. Een populaire bezigheid is het zoeken naar shiny Pokémon. Die zoektocht vergt in iedere game een andere methode. Tijdens de sessie is het mij gelukt om als tweede persoon ooit een shiny Pokémon te vangen in Pokémon Scarlet. Daardoor kan ik bevestigen dat een shiny Pokémon in de wereld te zien is met zijn shiny kleuren. Wanneer een shiny Pokémon in de wereld aanwezig is, zie je in de verte een kleine straal met sterretjes. Wat de precieze methode is om in de Paldea regio de kansen op een shiny te verhogen, is nog niet duidelijk.

Iedere generatie introduceert een nieuw element om gevechten te vernieuwen, en dat zijn ditmaal de Tera-typen. Tijdens gevechten kunnen Pokémon terastallizen en een ander uiterlijk aannemen. Door het terastallizen neemt de Pokémon zijn Tera-type aan in plaats van zijn standaard type, wat het tij in een gevecht kan doen keren. Tera-Pokémon kun je bijvoorbeeld vangen tijdens een raid battle. Doorheen de hele wereld vind je grote kristallen waar je (met vrienden) een raid kunt starten. Tijdens een raid kan de vijandige Tera-type Pokémon een schild oproepen. Wanneer dat gebeurt, kun je alleen schade toebrengen wanneer je eigen Pokémon ook geterastallized is. Als het lukt om de Pokémon uit te schakelen, krijg je veel beloningen en de kans om die Pokémon te vangen. Die beloningen gebruik je bijvoorbeeld om Technical Machines (TM‘s) te craften in het menu. Daarmee leer je je Pokémon nieuwe vaardigheden aan.

Cover image for YouTube videoNieuwe gameplaybeelden van Pokémon Scarlet en Pokémon Violet (Nintendo Switch)

Na alle gevechten is het soms nodig om tot rust te komen. Dat kan alleen of online met vrienden met de nieuwe picknickfunctie. Wanneer je je picknicktafel hebt neergezet, komen je Pokémon uit hun Pokéballs en kun je ze aaien, verzorgen en voederen. Ook kun je aan tafel sandwiches maken. Na het kiezen van een sandwichrecept moet je die met je vrienden zo goed en lekker mogelijk bereiden zonder ingrediënten van de tafel te laten vallen. Dat voelt als een Mario Party-achtige minigame die je bovendien bonussen geeft. Zo kun je onder meer de kans op het ontdekken van bepaalde types Pokémon verhogen. Als de game erin slaagt om de bonuseffecten van de picknick nuttig te maken is dat een vermakelijke toevoeging die voor de nodige afwisseling in de open wereld zorgt.

Naast de games zelf worden er weer een aantal randzaken rondom Pokémon uitgebracht. Daarvoor is een handig artikel opgezet met alles wat we weten over Pokémon Scarlet en Violet release.

Na een voorzichtige overgang naar openwereldgameplay in de vorige twee Pokémon-games lijken Pokémon Scarlet en Violet een moedige stap naar een volledige open wereld te zetten. De vrijheid in het verhaal, uitgestrekte landschappen en vele zij-activiteiten voor zowel single- als multiplayer lijken vooralsnog garant te staan voor tientallen uren vermaak. De droom die veel Pokémon-fans hebben om een grote, open game te spelen, ligt daarmee binnen handbereik. It’s a whole new sort of world we live in!

Pokémon Scarlet en Pokémon Violet zijn vanaf 18 november 2022 beschikbaar op de Switch.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Pokemon Scarlet and Violet

Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Menno Burgers avatar

Menno Burgers

Redacteur

Menno begon op zijn zesde met gamen en heeft het nooit meer losgelaten. Tegenwoordig is hij vaak te vinden in Sea of Thieves waar je hem van verre al aan ziet komen, oppassen geblazen dus!

Reacties