Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Let's Go: Pokémon vangen, catch combo en catch bonus uitgelegd

De nieuwe vang-mechanic van Pokémon Let's Go is complexer dan je denkt.

Pokémon vangen in Let's Go klinkt als een van de simpelste zaken, maar eigenlijk zit een hoop diepgang van de game hierin verborgen.

Op deze pagina vertellen we je hoe je het meest efficiënt Pokémon kan vangen - soms is het namelijk wat onhandig zijn - en leggen we je uit wat Catch Bonuses en Catch Combos precies zijn.

Pokémon Let's Go vangen uitgelegd - Hoe Pokémon het beste vangen

Zoals je misschien al weet, werkt het vangen in Pokémon Go niet op dezelfde manier als in de andere games uit de hoofdreeks. Het werkt juist vergelijkbaar met (en zelfs bijna identiek aan) Pokémon Go voor smartphones. Voor Go-spelers handig om te weten: er zitten geen curveballs in Let's Go.

Pokémon vangen in Let's Go uitgelegd

De makkelijkste manier om het uit te leggen is dat je een Poké Ball met de juiste timing en nauwkeurigheid gooit, zodat deze de Pokémon raakt binnen de gekleurde cirkel - die telkens kleiner wordt. Dit doe je in de vangfase, die start zodra je tegen een Pokémon in het wild aanloopt.

Je ziet dat de cirkel verschillende kleuren kan hebben: groen, geel, oranje en rood. Daaraan kun je zien hoe groot is dat je de Pokémon succesvol vangt. Met een groene cirkel heb je de grootste kans op succes, en met rood is de vangkans het kleinst.

Kans op Pokémon vangen vergroten

De startkleur van de ring verschilt per Pokémon-soort en hangt ook af van het level van dezelfde types Pokémon. Een Meowth van level 1 heeft bijvoorbeeld een groene cirkel omdat deze heel makkelijk te vangen is. Hetzelfde geldt niet voor een Meowth van level 50. De kleur van de cirkel is donkerder omdat deze lastiger te vangen is. Sterkere en zeldzame Pokémon starten vrijwel altijd met een rode cirkel. Denk dan aan Legendary Pokémon..


Meer weten over Pokémon Let's Go Pikachu en Eevee? Check dan zeker onze Pokémon Let's Go gids met tips en tricks om de ultieme Pokémon-meester te worden. We vertellen hoe je het originele starters trio Charmander, Squirtle en Bulbasaur vangt in Let's Go en zelfs hoe je met de Mystery Box Meltan en Melmetal in Pokémon Let's Go vangt. Algemenere info over Pokémon vangen en catch combos in Let's Go hebben we uiteraard ook.

Oh, en wist je trouwens dat ook Mew in Pokémon Let's Go zit?


De kleur van de cirkel geeft dus globaal aan hoe groot je vangkans is per type Pokémon en per level. Maar gelukkig zijn er verschillende manieren om je vangkans te vegroten::

  1. Gebruik betere Poké Balls - er zijn vier soorten Poké Balls in Let's Go: de standaard Poké Balls, gevolgd door de Great Balls, Ultra Balls en de Master Ball, waar er maar eentje van is. Hoe beter de kwaliteit van je ballen, hoe groter de kans dat je een Pokémon vangt. Je ziet dit ook terug aan de kleur van de vangcirkel, die meekleurt terwijl je door je Poké Balls scrolt. Die Meowth met een hoog level waar we het eerder over hadden, start dan misschien wel met een gele ring in plaats van met een rode zodra je Poké Balls inwisselt voor Ultra Balls.
  2. Gebruik een berry - Er zijn drie soorten berries, en twee daarvan (Nanab Berries en Razz Berries) helpen je bij het vangen van Pokémon. Nanab Berries zorgen ervoor dat Pokémon niet meer kunnen bewegen én dat de vangcirkel langzamer slinkt. Zo is het dus makkelijker om je Poké Ball raak te gooien. Razz Berries zorgen er voor dat de kans op een vangst sowieso hoger is dan normaal. De kleur van de cirkel kan daardoor dus lichter worden, net als met betere Poké Balls. Berries zelf hebben verschillende kwaliteitssoorten: normale berries, zilveren berries en gouden berries. Die laatsten zijn alleen wel moeilijk te vinden. Wil je ze vinden, check dan onze walkthrough.
  3. Beter gooien - Hoe beter je gooit, hoe hoger de kans dat je een Pokémon daadwerkelijk vangt. 'Nice' geeft je een hogere kans dan normaal, 'Great' is beter dan Nice en 'Excellent' is de beste kans van allemaal. Hoe kleiner de cirkel is zodra de bal raakt, hoe hoger je eindigt in deze segmenten. Wil je dus een Excellent-worp uitvoeren, wacht dan tot de binnenste cirkel zo klein mogelijk is. Het onder de knie krijgen van Great- en Excellent-worpen gaan je zeker helpen bij het vangen van de lastigste Pokémon!

Beter mikken voor een hogere kans op Great en Excellent worpen

Beter mikken is dus essentieel. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben we wat tips voor je.

Belangrijk om bij stil te staan is het moment waarop je 'Get Ready' kunt selecteren aan de start van een gevecht. Dit zorgt er namelijk voor dat de huidige positie van je joy-con als middelpunt wordt gezien. Dit geldt ook voor de Pokéball Plus accessoire of de console zelf in handheld mode.

Met andere woorden, zodra je op Get Ready klinkt en je de Joy-Con naar rechts beweegt voor je gooit, dan komt de bal aan de rechterkant van het scherm tevoorschijn. Je bent namelijk naar rechts van het middelpunt bewogen.

Let er dus op hoe je voor de tv zit voordat je gooit. Mocht je het niet zeker weten, dan kun je altijd op B drukken om terug te keren naar het hoofdmenu en jezelf opnieuw te positioneren.

Daarnaast is je timing erg belangrijk. In docked mode zul je merken dat je bal over het algemeen wel in het midden van de cirkel terecht komt. Wat lastig is, is precies weten wanneer de cirkel klein genoeg is om te gooien. En dan heb je ook nog te maken met Pokémon die niet stilzitten!

We merkten dat je iets eerder moet gooien dan je wellicht van Pokémon Go gewend bent, vooral in de docked modus. De bal wordt namelijk pas echt gegooid aan het einde van je worp. In de praktijk betekent dit dat je het beste kunt gooien op het moment dat de cirkel net niet halverwege zijn middelpunt is. Vaak krijg je dan een Excellent.

Speel je portable, dan zijn de analoge sticks je beste vrienden. Je hoeft namelijk niet de console zelf precies te richten als je niet wil. Motion controls staan altijd aan, maar richten werkt ook gewoon met de linkerstick. De afstand en kracht van je worp is afhankelijk van hoe hoog of laag je mikt.

Pokémon Let's Go catch bonus - Catch bonus krijgen en wat het betekent

Er zijn verschillende catch bonus-soorten in Pokémon Let's Go, die je extra experience (XP) geven als je gevechten op een bepaalde manier afhandelt.

We weten nog niet precies hoe hoog de bonussen op het gebied van XP en items bijvoorbeeld zijn, maar we weten wel al welke soorten 'multipliers' er zijn en wat je er aan hebt:

  • Nieuwe Pokémon - Je krijgt meer XP wanneer je een Pokémon voor de eerste keer vangt.
  • Nice, Great, of Excellent worpen - Hoe beter je worp, hoe hoger je bonux XP is. Bij een normale worp krijg je niets extra's, bij Excellent juist het meest.
  • Technique Bonus - Dit krijg je automatisch als je gooit met een Joy-Con of Poké Ball Plus in docked mode. Voor zover we weten werkt het daarbuiten niet.
  • First throw - Deze bonus XP krijg je zodra je een Pokémon gelijk bij de eerste worp vangt.
  • Size Bonus - Hoe groter de Pokémon, hoe hoger de XP. Je kunt dit zien aan de rode (groot) of blauwe (blauwe) aura rond de wilde Pokémon.
  • Combo Bonus - In Let's Go loont het de moeite om dezelfde Pokémon telkens achter elkaar te vangen, ook als je ze niet in je team gaat gebruiken. Vang je bijvoorbeeld drie Pidgeys op een rij, dan start de Combo bonus-multiplier. Vang telkens meer van dezelfde soort om een telkens hogere bonus te krijgen.

Meer weten over Pokémon Let's Go Pikachu en Eevee? Check dan zeker onze Pokémon Let's Go gids met tips en tricks om de ultieme Pokémon-meester te worden. We vertellen hoe je het originele starters trio Charmander, Squirtle en Bulbasaur vangt in Let's Go en zelfs hoe je met de Mystery Box Meltan en Melmetal in Pokémon Let's Go vangt. Algemenere info over Pokémon vangen en catch combos in Let's Go hebben we uiteraard ook.

Oh, en wist je trouwens dat ook Mew in Pokémon Let's Go zit?


Catch Combo's en Catch Combo Pokémon uitgelegd

Nog een laatste techniek om op te letten in Pokémon Let's Go zijn de zogenaamde Catch Combo's.

Zoals je hierboven ook al las, hangt je Catch Combo af van hoe vaak je dezelfde Pokémon achter elkaar vangt. Dus stel je voor: je vangt vijf Geodudes, dan heb je een 5 X Catch Combo.

Catch Combo's zorgen ervoor dat je meer XP krijgt, maar daar stopt het niet bij. Bij hogere Catch Combo's heb je ook een hogere kans op extra bonussen. Zo komt het vaker voor dat zeldzame Pokémon tevoorschijn komen uit het hoge gras, of kom je misschien zelfs wel een Shiny-versie tegen van de Pokémon die je telkens opnieuw vangt.

Hoeveel je van een bepaalde Pokémon moet vangen om deze gebeurtenissen te triggeren, is nog niet precies bekend. Uit onze ervaring blijkt dat zeldzame Pokémon bij een Catch Combo van 12 X tevoorschijn komen, of rond de 10 X als je ook een Lure gebruikt.

Shinies laten zich veel minder makkelijk spotten. Wat we weten is dat de kans op het vinden van een Shiny zonder Catch Combo net zo klein is als in de andere games. Een kans van 1 op de 4096 dus. In Pokémon Go is deze kans 1 op de 400. Hoeveel effect Catch Combo's precies hebben op de kans op een Shiny Pokémon, is nog niet bekend.

Voor zeldzame Pokémon zijn precieze cijfers ook nog niet te geven. We weten dat de kans heel klein is zonder enige Combo, en dat deze kans telkens groter wordt. Maar het blijft een kansspel, dus je kunt nooit een bepaald nummer er op plakken waarbij de Pokémon die je wilt altijd opduiken..

Hoe het ook zij, dezelfde Pokémon op rij vangen is een belangrijk onderdeel van de game. Althans, als je ook de zeldzame Pokémon wilt vangen. Houd rekening met een Catch Combo van rond de 12 of 13 keer. En daarna maar hopen op die Shiny!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.
Related topics
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties