Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Legends: Arceus review - Een fantastische evolutie

Hisui is de toekomst.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Pokémon Legends: Arceus is een blauwdruk voor de toekomst van Pokémon dankzij geüpdatete gameplaysystemen en ware vrijheid.

Voor de Pokémon Legends: Arceus review ging Sander met een stapel zelfgemaakte Pokéballs de wijde wereld in.

De 'mainline' Pokémon-games volgen al jarenlang een in steen gehouwen stramien, waardoor de games enorm op elkaar lijken. Die formule gaat echter flink op de schop dankzij Pokémon Legends: Arceus. Volgens The Pokémon Company vertegenwoordigt de game 'een nieuwe benadering van de gamereeks', en daar is zeker niets van gelogen. Pokémon Legends: Arceus is een frisse wind die nog lang mag blijven waaien.

Cover image for YouTube videoPOKEMON LEGENDS ARCEUS - een EVOLUTIE voor de games?!

Pokémon Legends: Arceus biedt vrijheid zoals we die tot nu toe nog niet gezien hebben in een Pokémon-game. De camera is altijd vrij te besturen, zoals in de Wild Area van Pokémon Sword en Shield. Je kunt bovendien haast overal gaan en staan. Verschillende 'mounts' die je doorheen de game verzamelt, maken nog meer nieuwe plekken bereikbaar, waardoor je voortdurend naar oude gebieden terugkeert om die verder te verkennen. Een map met markeerfunctie maakt de ervaring compleet. Deze systemen zorgen ervoor dat je makkelijk urenlang door een gebied wandelt om de meest zeldzame Pokémon en nieuwe mysteries te ontdekken.

Die vrijheid zet door in hoe je Pokémon benadert en vangt. Er zijn volgzame, schichtige en agressieve Pokémon, die elk een andere aanpak vereisen. Voor schichtige Pokémon moet je voorzichtig door het gras sluipen en ze met wat eten lokken voordat je ze kunt benaderen, de volgzame zijn vrijwel zonder hulpmiddelen te vangen en de agressieve willen meteen vechten als ze je zien. Vanuit het hoge gras of op een heuvel een nietsvermoedende Pokémon vangen, verveelt simpelweg niet. Natuurlijk kun je elke Pokémon ook traditiegetrouw aanvallen en ze vangen wanneer hun HP laag is. Het feit dat je eindelijk keuze hebt in hoe je Pokémon vangt, maakt de game over de hele linie meer gevarieerd en zorgt dat je logischer omgaat met de grote diversiteit aan monsters. Het zijn broodnodige aanpassingen voor de conservatieve reeks.

Pokémon Legends: Arceus review - Om vrolijk van te worden.

Een belangrijk doel in Pokémon Legends: Arceus is het voltooien van 's werelds eerste Pokédex. Daarvoor moet je per Pokémon taken voltooien, om het 'research rank' van elk monster naar level 10 te krijgen. Afhankelijk van het type Pokémon stijgt het rang sneller als je specifieke taken voltooit. Voor een Bidoof volstaat het om er zoveel mogelijk te vangen, maar voor een Luxio zie je het liefst bepaalde moves tijdens gevechten. Toch is het voltooien van de Pokédex geen beangstigende taak. Door simpelweg de game op jouw manier te spelen, verdien je al snel de benodigde punten, waarmee je bovendien nieuwe gebieden vrijspeelt. Bovendien zorgen Outbreak-evenementen ervoor dat je in één klap talloze Pokémon van een bepaald type kunt vangen. Het voltooien van de Pokédex lijkt ogenschijnlijk een hoge berg, maar door de slimme verweving in de gameplay is die eenvoudig te beklimmen.

De vrijheid komt wel met een prijs, namelijk de graphics van de game. De 'draw distance' is enorm kort en hoewel je belangrijke objecten altijd ziet, gaan juist weelderige details zoals uitgestrekte graspartijen en schaduwen al na een paar meter verloren. Zelfs sommige Pokémon verliezen detail op een relatief korte afstand, inclusief animaties van lager detail. Daar krijg je echter wel een acceptabele framerate voor terug, die over het algemeen stabiel blijft. Uiteindelijk staan de concessies de spelervaring niet in de weg, maar het kale uiterlijk is verre van perfect.

De moeilijkheidsgraad van een Pokémon-game is door de jaren heen een hekel punt geworden voor veteranen van de serie. Ook hier kan de 'EXP share' die puristen hekelen niet uitgeschakeld worden Ook kon ik geregeld Pokémon van ongeveer 15 levels hoger zonder veel kleerscheuren verslaan. Pokémon Legends: Arceus biedt echter vanaf de start van de game optionele uitdagingen die aanzienlijk pittiger zijn. Zo zijn er Alpha Pokémon, extra grote monsters met een hoog level die je op tactische wijze moet bevechten. Daarnaast kom je in 'space-time distortions' zeldzame en krachtige Pokémon tegen, die vaak met drie tegelijk een gevecht met je aangaan. Bovendien zijn Strong en Agile Style moves een interessante tactische toevoeging. Die toevoegingen zijn absoluut de moeite waard voor iedereen die een uitdaging wil, maar staan progressie niet in de weg.

Pokémon Legends: Arceus review - Vechten met Pokémon blijft een centraal punt.

Naast het bovenstaande is nu ook voor het eerst jouw personage een mogelijk doelwit voor agressieve Pokémon, wat extra uitdaging met zich meebrengt. Als je niet uitkijkt, kun je zomaar het doelwit worden van een Hyper Beam, Hypnosis of Stun Spore, met alle gevolgen van dien. Wanneer je bewusteloos wordt geslagen, verlies je je buidel met een aantal items en het is bijzonder vervelend wanneer daar zeldzame evolutie-items of EXP Candies in zaten. De multiplayerconnectiviteit biedt echter uitkomst, aangezien verloren buidels door andere spelers gevonden kunnen worden. Vind je zelf een buidel, stuur je die terug naar de andere speler en krijg je Merit Points, die je dan weer inlevert voor zeldzame items. Het is een simpel maar vernuftig en vooral belonend systeem dat veel oplevert voor weinig moeite.

Pokémon Legends: Arceus is bovendien een meer gestroomlijnde Pokémon game, aangezien je minder wordt onderbroken door talloze menu's. Zo kun je zelf kiezen wanneer een Pokémon evolueert. Je kunt te allen tijde de moves van een Pokémon aanpassen, zonder dat je na combat door prompts wordt onderbroken. Tijdens combat zijn Pokémon te switchen zonder naar een submenu te gaan, en kun je eenvoudiger direct een Pokéball gooien. Daarnaast zijn Effort Values nu duidelijk te zien en te upgraden, zodat je in een oogwenk weet welke van je gevangen Eevee de sterkste is. Ook hier biedt Pokémon Legends: Arceus nieuwe gameplay-ideeën die meer dan welkom zijn in de overkoepelende serie.

De nieuwe benadering van Pokémon Legends: Arceus is een schot in de roos. De vrijheid en quality-of-life toevoegingen beloven veel voor de toekomst van de serie, verschillende Pokémon komen door hun types veel beter uit de verf, en de optionele uitdagingen zijn ideaal om je tanden in te zetten. Ook al zijn er flinke concessies gemaakt op grafisch vlak, toch gooit Pokémon Legends: Arceus hoge ogen als de meest creatieve en moderne Pokémon game in jaren.

Voor de Pokémon Legends: Arceus review speelde Sander op de Nintendo Switch. Pokémon Legends: Arceus is vanaf 28 januari verkrijgbaar.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article

Pokémon Legends: Arceus

Video Game

Related topics
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties