Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Go Evolueren en Power Up: alles over evoluties en special items, hun drop rates en wanneer je je Pokémon moet evolueren of Power Up gebruiken

Zo krijg je de sterkste Pokémon

Pokémon evolueren en Powering up in Pokémon Go is een manier om nieuwe Pokémon te ontdekken en ze sterk genoeg maken om Gyms aan te vallen en te verdedigen.

Voor wie geen ervaring heeft met Pokémon evoluties kan het een verbazend ingewikkeld en intimiderend proces zijn, daarom zullen we je het proces stap voor stap uitleggen hoe Pokémon evoluties werken en waar je op moet letten. Daarna praten we over wanneer je een Pokémon best evolueert en wanneer je best de Power Up functie gebruikt.

Omdat Pokémon Go onder de moterkap een complexe game is, is evolueren en Power Up gebruiken meer dan zomaar de Pokémon met de hoogste CP nemen en er al je Stardust en Candy aan geven. Zoals je hieronder zult zien, moet je soms Power Up gebruiken, soms evolueren, soms beide en soms doe je eigenlijk best helemaal niets.

Op deze pagina:

Hoe Pokémon evolueren en Power Up gebruiken

Beslissen om Pokémon te evolueren en Power Up te gebruiken, vereist dat je weet hoe Stardust en Candy werken. Stardust is een item dat je krijgt voor elke Pokémon die je vangt, dat je nodig hebt om Pokémon in Gyms te zetten en om ze te levellen. Candy is een item dat aan specifieke Pokémon gelinkt is, zoals Pikachu Candy, Pidgey Candy, enzovoort.

Op deze pagina's hebben we meer tips over Candy in Pokémon Go en Stardust in Pokémon Go.

Samengevat: hoe meer Pokémon van hetzelfde type dat je vangt, hoe meer Candy je krijgt om de Pokémon van dat type om Power Up te gebruiken en die Pokémon te evolueren. Daarom is het bijvoorbeeld de moeite om veel zwakke Pidgeys te vangen want zo geraak je sneller bij die Pidgeot evolutie. Vergeet niet dat je de in-game radar kunt gebruiken om Pokémon te volgen en ook de locaties van Pokémon soorten kunt afleiden aan de hand van de omgeving in de echte wereld.

Special Items gebruiken om Pokémon te evolueren en wat zijn de Special Item drop rates

Je hebt Candy nodig om Pokémon te evolueren, maar dat is niet altijd het enige. Sinds de Gen 2 update heb je voor sommige Pokémon ook een zogenaamd Special Item nodig om ze te doen evolueren.

Deze Special Items voor evoluties krijg je van een Daily Bonus Streak van 7 dagen, PokéStops te bezoeken of in Gifts:

Deze Special Items voor evoluties krijg je enkel als beloning voor Research Breakthrough quests na zeven dagen:

Wat je moet weten over Power Up in Pokémon Go

Er zijn verschillende belangrijke dingen die je in je achterhoofd moet houden als je Power Up wil gebruiken op een Pokémon:

 • Power Up gebruiken verhoogt de CP van die Pokémon, maar de CP van een Pokémon is enkel een indicatie van hoe sterk de Pokémon op dit moment is, en houdt geen rekening met het potentieel van de Pokémon. Een Pokémon kan gewoon hoger CP hebben omdat deze een hoger Level heeft.
 • Daarom is het de Pokémon met het hoogste potentieel CP waar je Power Up wil gebruiken, en niet perse de Pokémon die op dit moment de hoogste CP heeft.
 • Het potentieel van een Pokémon wordt aangeduid door zogenaamde IV's. Dat zijn verborgen stats die willekeurig worden toegewezen aan elke Pokémon die je vangt. Je kan enkel IV's kennen door het te berekenen met een IV calculator zoals deze.
 • De witte balk boven een Pokémon duidt aan hoe dicht bij zijn maximum Level die Pokémon is. Power Up gebruiken duwt de witte balk verder door het level van de Pokémon te verhogen. Een level van de Pokémon is maximum 1.5 Levels boven je huidige Trainer Level. Als je Trainer Level stijgt, kunnen je Pokémon dus ook weer sterker worden.
 • Aangezien Stardust en Candy steeds duurder worden naarmate het level van een Pokémon stijgt, zal je snel ontdekken dat het ontzettend duur is om Power Up te gebruiken om een Pokémon van een laag CP naar zijn maximum kracht te brengen.
 • Sinds april 2020 is het mogelijk om meerdere Pokémon levels in één keer te stijgen in plaats van level per level. Dit spaart veel tijd uit, maar het betekent ook dat er veel Stardust en Candy in één keer zullen verdwijnen uit je zakken. Dus zorg dat je zeker bent dat je ze op die Pokémon wil gebruiken!

Wat je moet weten over Evolueren in Pokémon Go

Net zoals met Power Up, zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet weten over het evolueren van je Pokémon.

 • Pokémon evolueren is één van de voornaamste manieren om snel XP te krijgen om snel te levellen. Als je dus een extra Lucky Egg hebt, wil je misschien liever wachten met evolueren, vooral met Pidgey, Caterpie en Weedle.
 • Algemeen gesproken wil je evolueren vermijden als je de game nog niet lang speelt, behalve als je die Lucky Egg strategy gebruikt. Je kan niet vechten in gyms tot je Level 5 bent, en het is niet realistisch om een Pokémon te hebben die echt een gym kan verslaan als je nog niet level 10-15 bent. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om die eerste gym te verslaan, is het beter om te wachten. Je vangt toch sterkere Pokémon naarmate je Trainer Level stijgt.
 • De IV's van een Pokémon, de stats die het potentieel van een Pokémon aanduiden, veranderen niet, ook niet als de Pokémon evolueert.
 • De moves van een Pokémon worden willekeurig gekozen als deze evolueert, en je kan ze niet veranderen.
 • Je evolueert een Pokémon best in één keer volledig tot het einde. Dus bijvoorbeeld een Geodude in één trek naar Graveler en meteen door naar Golem. In de tijd dat je 100 Candy voor je Pokémon opnieuw verzamelt hebt, is de kans groot dat, omdat je Trainer Level gestegen is, je dezelfde Pokémon vangt maar in een hoger Level. Als je alles in één keer doet bespaar je jezelf tijd en de Stardust die een Power Up zou vereisen om een Pokémon van een laag level te versterken naar een level van de Pokémon die je nu tegenkomt.

Wat is het beste moment om Pokémon te evolueren en Power Up te gebruiken?

We hebben een flowchart gemaakt, die hopelijk het nogal ingewikkelde beslissingsproces wat eenvoudiger voor je maakt. Alle informatie je nodig hebt hebben we hier ook, zoals een IV calculator, uitleg over CP en IV's, en een lijst van de beste Pokémon in Pokémon Go, als je het nodig hebt. Maar hier hebben we een schematisch overzicht gemaakt van alle regels:

Je gebruikt Power Up op je Pokémon best als:

 • Je moet bepalen wat het potentieel is van een Pokémon met een IV calculator. Neem een kijkje naar onze gids over CP's en IV's voor meer informatie daarover, maar om kort te zijn, raden we aan om nooit meer dan één keer Stardust en Candy aan een Pokémon te geven, behalve wanneer je echt veel te veel van beide hebt OF
 • Je al weet welke Pokémon goede IV's heeft, je deze al geëvolueerd hebt, en deze geëvolueerde Pokémon heeft goede moves OF
 • Je al weet welke Pokémon goede IV's heeft, goede moves heeft (hier is een overzicht van de beste Pokémon Go Moves, en geen evoluties meer heeft; OF
 • Dat hele gedoe met IV's boeit je niet zo, of je denkt dat je geen andere Pokémon van dezelfde soort meer zult vinden in een lange tijd waardoor je het prima vindt om Stardust en Candy te spenderen aan een iets zwakkere Pokémon.

Het Pokémon Go Ultra Unlock Part 1: Time event is hier. Wist je al dat je er nu ook Pokémon Go Trading bestaat, waarmee je Pokémon met vrienden kunt ruilen? Of heb je nog meer Pokémon Go tips en tricks nodig? Zoals de nieuwe Pokémon Go Research Quests om de Pokémon Go Mew te vangen. Weet je alles al over Pokémon Go Raids en Pokémon Go Gyms? Denk er ook steeds aan dat je Pokémon Go Eggs kunt uitbroeden, of een Pokémon Go Map kunt gebruiken om de Pokémon Go Legendary Pokémon en Pokémon Go Gen 3 Pokémon van alle verschillende Pokémon Go Types te vangen.


Je moet je Pokémon evolueren als:

 • Je weet dat de Pokémon sterke IV's heeft, want deze zullen niet veranderen na de evolutie EN
 • De Pokémon heeft geen erg lage CP, want als je nog maar een laag Trainer Level hebt, zal je waarschijnlijk relatief snel een sterkere Pokémon tegenkomen naarmate je Trainer Level stijgt

Je moet geen Power Up op je Pokémon gebruiken als:

 • Deze middelmatige of lage IV's heeft, want deze gaan niet veranderen na de evolutie
 • De Pokémon nog moet evolueren, want een Pokémon evolueren verandert de moves van die Pokémon en je weet nooit hoe goed of slecht ze zullen zijn.
 • De Pokémon heeft heel lage CP, want zelfs als deze heel goede IV's heeft, zal Power Up gebruiken heel snel heel duur worden. De kans is groot dat je uiteindelijk een Pokémon zal vinden die even goede IV's heeft maar ook een hoger CP heeft. En dan zal je spijt hebben dat je zoveel Candy en Stardust verspild hebt.

Je moet je Pokémon niet evolueren als:

 • Deze lage IV's heeft en je het belangrijk vindt hoe sterk ze zijn tijdens gevechten.
 • Deze volledig geëvolueerd is maar slechte moves heeft, ook al zijn de IV's goed. Ook je moves hebben een grote impact op de sterkte van de Pokémon tijdens gevechten, dus houdt daar rekening mee als je dat belangrijk vindt.
 • De Pokémon heel lage CP heeft (misschien omdat je nog maar een laag Trainer Level hebt), ook al heb je goede IV's, want de kans is groot dat je uiteindelijk een Pokémon vindt met dezelfde IV's maar met een hogere CP.

Uiteindelijk komt het erop neer dat de beslissing om Pokémon te evolueren en Power Up te gebruiken afhangt van wat je wil bereiken. Voor verzamelaars is het vrij eenvoudig: je evolueert de Pokémon die heel zeldzaam zijn. Maar voor wie het meest wil halen uit hun Pokémon tijdens gevechten, is het dus beduidend minder simpel.

Wil je meer weten? Start dan eens bij onze Pokémon Go tips en tricks - de grote gids voor meer tips.

Read this next