Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Go PokéStop nominaties: zo maak je zelf PokeStops en welke vereisten zijn er

Alles wat je moet weten over zelf PokéStops toevoegen aan Pokémon Go.

Sinds de zomer van 2019 kunnen spelers nu nieuwe PokéStops nomineren om aan Pokémon Go toe te voegen.

Dat geeft spelers de kans om meer PokéStops in hun nabije omgeving te krijgen, vooral handig voor de spelers die in buitengebieden wonen, of in de buurt van grote wandelpaden.

Als je een speciale locatie of een bijzonder gebouw in de buurt hebt waarvan je weet dat het een geweldige PokéStop zou zijn dan, mits het aan de voorwaarden van Niantic voldoet, zou het zomaar onderdeel van het spel kunnen worden. Spelers krijgen dan nieuwe en interessante gebieden om te ontdekken en kunnen gebruik maken van alle items die je van PokéStops krijgt.

Als je de richtlijnen voor een nominatie goed volgt heb je meer kans dat jouw suggestie wordt geaccepteerd, en loop je ook niet het risico dat je je tijd verspilt. Vulkanen zijn bijvoorbeeld geen toegestane optie, al kunnen we ons niet voorstellen waarom dat zou zijn.

De nominatie wordt vervolgens in Niantic Wayfarer beoordeeld, de nieuwe dienst die voor meerdere Niantic games werkt, waar spelers nieuwe locaties kunnen toevoegen.

Op deze pagina:

Waarom zijn de PokéStop nominaties momenteel offline?

Als je recentelijk hebt geprobeerd om een Pokéstop te nomineren en je kunt de optie niet in de Settings vinden, ben je niet de enige.

Aan het begin van augustus 2021 heeft Niantic de mogelijkheid om PokéStops tijdelijk opgeschort in verband met onderhoud.

Terwijl we dit schrijven (19 augustus) is de functie nog steeds niet bschikbaar. Volgens de officiële known issues website, is er een probleem dat de game crasht op Android 11 toestellen, en daarom is de functie “tijdelijk uitgeschakeld” voor alle gebruikers tot er een oplossing is voor dit probleem.

Hopelijk is de PokéStop die je nomineert niet ergens op vakantie, en dat je weg bent voordat de functie weer online komt...

Wie kan een PokéStop in Pokémon Go nomineren?

Je moet tenminste Trainer Level 38 in Pokémon Go zijn als je nieuwe PokéStop locaties wilt nomineren. Deze functie is ook niet beschikbaar voor diegene met een kinderaccount.

Je hebt een vast aantal nominaties per dag, dus doe goed je research en voldoe aan de criteria zodat jouw nominaties zo volledig mogelijk zijn.

Hoe je een PokéStop nominatie indient in Pokémon Go

Hier is elke stap voor het nomineren van PokéStops als je toegang hebt:

1) Start het nominatieproces

Je vindt Player Nominations in de Settings van Pokémon Go.

Zodra je de perfecte plek voor een PokéStop hebt, is het tijd om het nominatieproces te starten.

Dat doe je door het hoofdmenu in de Pokémon Go app te openen, dan naar Settings te gaan en op de optie voor New PokéStop onder Player Nominations te tikken.

Hier vind je ook Nomination Guidelines, hoeveel nominaties je kunt maken en hoe lang het duurt voordat jouw aantal nominatiepogingen weer is gereset.

Onthoudt: je moet wel op de locatie van de PokéStop zijn om de nominatie te doen!

2) De locatie van de nominaties instellen

Plaats de oranje pin op de locatie van je nominatie.

Als je op New PokéStop drukt opent zich een kaart. Jouw nominatie wordt gemarkeerd met een oranje PokéStop pin, en eventuele bestaande PokéStops met een blauwe pin.

Versleep de oranje PokéStop pin naar de meest accurate locatie voor jouw nominatie. Zorg ervoor dat jouw keuze niet te dicht bij bestaande PokéStops komt te staan, anders komt hij niet in aanmerking.

Als je meer informatie wilt over wat Niantic als een goede PokéStop beschouwt, kun je naar het volgende hoofdstuk van deze gids gaan of dit artikel van Niantic lezen over wat een high-quality PokéStops inhoudt.

Zodra hij perfect gepositioneerd is, tik je op Confirm.

3) maak een foto van je nominatie

Voorkom dat er mensen op je foto staan.

Nu moet je een heldere foto maken.

Probeer de foto zo scherp mogelijk te maken, met jouw nominatie in het midden van de foto. Door foto's van lage kwaliteit in te zenden loop je het risico dat je nominatie niet langer in aanmerking komt.

Zorg ervoor dat er geen foto's, lichaamsdelen, levende dieren of auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen in je foto staan, anders wordt deze afgewezen.

Je moet de foto ook zelf gemaakt hebben want anders, jawel, komt hij niet in aanmerking.

4) Neem een foto van de omgeving voor contekst

Tijd voor nog een foto!

Deze keer moet je een foto van de omgeving rondom je PokéStop maken. Dat is nodig om te bepalen of de locatie makkelijk te benaderen en vooral veilig is. Je kunt dus geen PokéStop op een klif plaatsen.

Deze foto wordt niet voor de PokéStop gebruikt en wordt alleen gezien door degene die jouw nominatie evalueren.

Probeer zoveel van de omgeving als mogelijk te fotograferen.

5) Verzin een titel en een omschrijving voor je nominatie

Probeer een unieke omschrijving te schrijven.

Nu moet je een titel en omschrijving invoeren voor bij je nominatie.

Voor de titel schrijf je idealiter de officiële naam van de locatie of het object dat je nomineert. Als die er niet is, probeer dan zo creatief en informatief mogelijk te zijn.

Voor de omschrijving, probeer te bedenken wat andere spelers interessant zouden vinden aan deze locatie. Dat kan van alles zijn, zoals de oorsprong van de locatie of een kleine anekdote. Plaats vooral geen verwijzingen naar Pokémon Go, geen HTML code en geen URL.

Titels en omschrijvingen mogen in elke taal worden aangeleverd, maar de officiële taal van het land waar je je in bevindt heeft de voorkeur.

6) Een preview van je nominatie bekijken

Hier kun je de foto's die je van je nominatie hebt gemaakt nogmaals bekijken, alsook de titel en de omschrijving die je hebt ingevoerd.

Dit is je laatste kans om nog wijzigingen aan je nominatie door te voeren, dus zorg er voor dat alles klopt!

7) Je nominatie indienen

Er is nog één laatste stap voordat je je PokéStop nominatie kunt indienen: uitleggen waarom jouw nominatie het verdient om een PokéStop te zijn.

Dit is je kans om uit te leggen waarom jij vindt dat dit een uitstekende plek is om een PokéStop te plaatsen. Is het gebied bijzonder? Heeft het misschien historische waarde? Is het een fijne plek om even te gaan zitten?

Het is aan jou, maar probeer je nominatie een beetje op te hemelen zodat je meer kans hebt dat jouw nominatie wordt goedgekeurd.

Deze informatie wordt alleen gezien door degene die jouw nominatie evalueren en zal nooit in de game verschijnen.

Zodra je hebt uitgelegd wat jouw PokéStop zo uniek maakt, is het tijd om op Submit te drukken en je nominatie af te ronden.

Vind een speciale plek in jouw omgeving om de volgende PokéStop te worden.

Wat gebeurt er als je een PokéStop nomination in Pokémon Go indient?

Je krijgt een bevestigingsmailtje zodra je je PokéStop nominatie hebt ingediend.

Je nominatie wordt dan bekeken door een group juryleden die door Niantic zijn aangesteld. Dat was oorspronkelijk een team binnen Niantic maar is nu de officiële Niantic Wayfarer community die helpt met het verwerken van aanmeldingen.

Volg de richtlijnen om de kans dat jouw PokéStop wordt gekozen, te vergroten.

Niantic geeft geen garantie op wanneer je te horen krijgt of je nominatie succesvol is of niet. Afhankelijk van hoeveel er beoordeeld moet worden alsook de hoeveelheid nominaties die binnenkomen kan het een aantal weken of zelfs maanden duren.

Als jouw nominatie is goedgekeurd krijg je een email met felicitaties. Hou er wel rekening mee dat jouw nominatie niet per sé in Pokémon Go verschijnt. Het zou zomaar kunnen dat hij in andere Niantic games wordt toegevoegd, zoals Ingress en Harry Potter Wizards Unite.

In onze ervaring moesten we ongeveer twee weken op een reactie wachten. In geval van een afkeuring hebben we soms niet eens bericht gehad maar, het zou kunnen dat onze nominatie met een soortgelijke PokéStop nominatie van een andere speler samengevoegd is.

Het is zelfs mogelijk dat jouw nominatie een Gym wordt, of dat een bestaande PokéStop in een Gym veranderd. De nominerende speler en de juryleden die de nominaties beoordelen hebben hier geen invloed op. Het wordt namelijk automatisch gedaan gebaseerd op het aantal PokéStops in de buurt, om ervoor te zorgen dat het allemaal een beetje gelijk verdeeld is.

Hoe dan ook, het is gaaf om te weten dat je zelf de game kunt uitbreiden en nieuwe interessante locaties aan andere spelers kunt introduceren. Nu maar duimen dat je nominatie is goedgekeurd!

Het Pokémon Go Ultra Unlock Part 1: Time event is hier. Wist je al dat je er nu ook Pokémon Go Trading bestaat, waarmee je Pokémon met vrienden kunt ruilen? Of heb je nog meer Pokémon Go tips en tricks nodig? Zoals de nieuwe Pokémon Go Research Quests om de Pokémon Go Mew te vangen. Weet je alles al over Pokémon Go Raids en Pokémon Go Gyms? Denk er ook steeds aan dat je Pokémon Go Eggs kunt uitbroeden, of een Pokémon Go Map kunt gebruiken om de Pokémon Go Legendary Pokémon en Pokémon Go Gen 3 Pokémon van alle verschillende Pokémon Go Types te vangen.

Wat maakt een PokéStop nominatie goed?

Ninatic definieert een high-quality PokéStop nomination als een plek die 'trainers helpt om de community te ontdekken en ervan te genieten'.

Dat is een behoorlijk breed begrip maar, in het kort, denk aan belangrijke locaties, zoals een plaque of een bord, of iets van historische of plaatselijke waarde. Denk er ook aan dat wat je nomineert permanent aanwezig moet zijn. Tijdelijke evenementen of borden zijn dus niet toegestaan.

De volgende locaties komen in aanmerking:

 • De locatie heeft historische of leerzame waarde
  • Een locatie of object met een interessant verhaal
  • Leerzame borden
  • Gebouwen of objecten met historische of culturele betekenis
 • Een uniek kunstwerk, architectuur of relevant gebouw
  • Evenementenlocaties die kunst tentoonstellen, zoals een theater of museum
  • Gebouwen die door beroemde architecten zijn ontworpen
  • Gebouwen die beroemd zijn vanwege hun ontwerp
  • Permanent geplaatste publieke kunstwerken, zoals standbeelden, muurschilderingen, schilderijen, beeldhouwwerken, lichtinstallaties en dergelijke
 • Een populaire plek voor de plaatselijke gemeenschap
  • Toeristische trekpleisters die de lokale cultuur van een stad of locatie vertegenwoordigen
  • Moeilijk te vinden toeristische trekpleisters, iets waar alleen de inwoners vanaf weten
  • Een populaire plek waar mensen samenkomen, zoals een bekend café of een klein park
  • Een populaire plek waar je echt geweest moet zijn, zoals een bekende winkel of een uniek museum.
 • Openbaar toegankelijke parken
  • Niet parkbankjes of picknicktafels.
 • Openbare bibliotheken
  • Gratis bibliotheken zijn toegestaan
  • Mobiele bibliotheken zijn niet toegestaan
Beeldhouwwerken, historische locaties en lokale hotspots zijn allemaal uitstekende PokéStops in spe.
 • Openbare gebedshuizen
  • Gebedshuizen die ook een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of basisschool verzorgen zijn niet toegestaan
 • doorvoerstations
  • Kan van alles zijn zoals het Liverpool Street Station in London, maar ook een plaatselijk bushokje
 • Door de mens gemaakte voorwerpen in de buurt van natuuromgevingen.
  • Denk aan uitkijkposten, wegmarkeringen, markers op bergtoppen en dergelijke.
 • Nominaties die in een gebouw zijn, zijn toegestaan mits de locaties openbaar toegankelijk is
  • Denk bijvoorbeeld aan een beroemd schilderij in een museum
 • Gedenklocaties die niet als begraafplaats dienen
 • Grafstenen van beroemde of historische figuren die langer dan 50 jaar dood zijn
 • Populaire locaties op een universiteitscampus of andersoortige hogeschool
 • Bars en pubs
Interessante stukken architectuur en wandelpaden zijn ook goede PokéStops.

De volgende locaties komen niet in aanmerking:

 • Nominaties op privéterrein of woonerf
  • Zoals een boerderij
 • Een nominatie die de weg blokkeert of interfereert met het werk van nooddiensten
  • Zoals brandweerkazernes, politiebureaus, ziekenhuizen, militaire basis, industrieterreinen, krachtcentrales en luchtverkeerstorens.
 • Nominaties die geen vaste locatie hebben
  • Zoals mobiele bibliotheken, food trucks, operationele boten of treinen
 • Natuurlijke omgevingen
  • Zoals rivieren, beekjes, bergen, watervallen, vulkanen (zeker geen vulkanen) en andere
 • Winkels of diensten voor volwassenen
  • Denk aan schietclubs, vuurwapenwinkels, drankwinkels, erotiekwinkels en dergelijke
Nomineer geen tijdelijke tentoonstellingen en wees er zeker van dat voetgangers eenvoudig toegang hebben.
 • Locaties die niet te voet te bereiken zijn
 • Gebouwen of objecten die op het terrein van basisscholen, middelbare scholen, kleuterscholen of kinderdagverblijven staan
 • Seizoensgebonden tentoonstellingen
 • Blijf weg van begraafplaatsen, grafstenen en andere graflocaties
 • massageproduceerde kunstwerken of objecten, zoals wegmarkeringen
 • lokale winkels zonder historische waarde
 • Structuren zoals een beeldhouwwerk op rotondes waar voetgangers niet veilig kunnen komen
Serieus. Zorg ervoor dat jouw nominatie makkelijk te voet te bereiken is.

Er zijn nog een aantal andere voorwaarden die voorkomen dat jouw nominatie een PokéStop wordt. Vermijd het volgende:

 • Dieren, mensen of lichaamsdelen zijn geen PokéStops en mogen niet op de foto staan
 • Afbeeldingen waar jij geen auteursrecht op hebt
 • foto's van lage kwaliteit, zoals wazige foto's
Nee, je kat is geen PokéStop.

Voor meer informatie alsook foto's van nominaties die wel én niet in aanmerking komen, bezoek je de pagina over high-quality PokéStops op de support site van Pokémon Go.

Wil je meer weten? Start dan eens bij onze Pokémon Go tips en tricks - de grote gids voor meer tips.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties