Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pokémon Go Battery Saver: bespaar je batterij en verbruik minder data

Enkele tips om je batterij en datavolume langer te laten meegaan.

Ook zo verslingerd aan Pokémon Go? Wij ook! We geven je enkele tips om de batterij en datavolume van je smartphone of tablet minder snel uit te putten, zodat je langer op Pokémon kan jagen. Onze eerste hint is de Battery Saver inschakelen. Scroll wat naar beneden om meer te weten te komen.

Pokémon Go is een intensieve app en als gevolg zuigt het je batterij dan ook heel snel leeg. In extreme gevallen zelfs binnen enkele uren. Nintendo is zich echter bewust van het probleem en heeft beloofd om via toekomstige patches te zorgen dat de batterij langer aan de bak kan blijven. Het staat echter nog niet vast wanneer deze update er komt. Om echter te denken dat je na de patch een hele dag kan spelen zonder je batterij op te moeten laden, is echter te optimistisch. Je kan echter wel een kijkje nemen in je instellingen om ervoor te zorgen dat de batterijduur langer is. Wij geven je de volgende hints om stroom te besparen.

Pokémon Go offline kaarten van Google Maps downloaden.

Om zowel je batterijverbruik als dataverkeer onder controle te houden, kan je offline-kaarten van Google Maps gebruiken voor Pokémon Go. Om te navigeren door de omgeving steunt de game namelijk op de API-kaarten van Google Maps. Terwijl je op Pokémon jaagt, wordt de kaart in de achtergrond geactualiseerd. Dit is het proces dat je batterij en je dataverkeer verscheurt. Zorg dat je de kaarten echter op voorhand thuis downloadt.

Er wordt op dit moment nog zwaar gedebatteerd over het nut van de techniek en het lijkt niet te lukken bij alle spelers. Toch zijn er ook velen, onder andere in fora en Reddit, die zeggen dat het bij hen lukt. Het is niet duidelijk waarom het bij de ene speler werkt en bij de andere niet. Maar wij raden je aan om het minstens eens te proberen. Daarvoor volg je de volgende stappen:

  1. Download (volledig gratis) de app Google Maps als deze niet standaard op je smartphone of apparaat staat. Bij Android-systemen zou de app al geïnstalleerd moeten staan.
  2. Start de App Google Maps.
  3. Open de instellingen van Google Maps. Op de displayrand links ongeveer in het midden kan je een menulijst op het scherm toveren.
  4. Kies in die instellingen van Google Maps de optie "offline kaarten". Druk dan op het plus-teken in de rechteronderhoek.
  5. Manipuleer nu de kaart op zo'n manier dat het gebied in beeld is dat je wil gebruiken bij het spelen. Druk dan op "Download." Pas op: de kaart kan echter wel meer dan honderd megabyte opslagruimte in beslag nemen. Let er ook op dat er genoeg plaats in de reserve is, en dat je best internetverbinding via een router thuis gebruikt om geen onnodige datavolumes te verbruiken.
  6. Start nu Pokémon Go. De kaart is normaal gezien onmiddellijk en automatisch beschikbaar. Het is dus echter wel (zoals gezegd) zo dat het niet bij alle spelers lijkt te werken. De voordelen wat betreft batterijverbruik en datagebruik zijn echter heel erg belangrijk.

Battery Saver in Pokémon Go inschakelen

Pokémon Go bevat zelf ook een energiespaarfunctie. Dit is de logische eerste stap om te actveren. Je vindt de optie in de intellingen (op de Pokéball drukken, boven rechts naar 'Settings' gaan) onder het puntje 'Battery Saver' Hier kan je de optie aanzetten om efficiënter om te springen met energie. Door de optie in te schakelen, wordt de display ietsje verdonkerd wanneer het energieniveau van je apparaat daalt. Dit gebeurt vaak wanneer je een tijdje moet reizen naar een locatie en vaak ondertussen niet naar het scherm staart. Vergeet echter niet dat je ook een melding krijgt per vibratie als je in de buurt van een Pokémon komt. Daardoor is de Battery Saver optie eigenlijk weinig nuttig.

Deze functie is echter momenteel voor iOS uitgeschakeld, maar komt later terug.

Battery Saver bug en hoe te voorkomen

De Battery Saver, die momenteel nog op Android actief is, heeft een bug. Als je je telefoon op z'n kop houdt, gaat het scherm uit en registreert hij geen aanrakingen meer. Zo hoort het ook te werken, maar regelmatig is het zo dat als je je telefoon weer rechtop houdt, het scherm wel weer aan gaat maar geen aanrakingen registreert. Dit komt doordat de Battery Saver steeds weer activeert/deactiveert als je de telefoon in je hand of broekzak teveel heen en weer schudt. De kunst is om de telefoon strak naar beneden te houden om deze bug te vermijden.

Wat je ook kunt doen is de Android app Go Extender downloaden. Dit is een app die momenteel als een stabielere Battery Saver werkt. Voor iOS is er geen oplossing.


Augmented-Reality (AR-Modus) in Pokémon Go uitschakelen

Voor de AR-modus is de camera essentieel, maar die verbruikt natuurlijk eveneens heel wat stroom van je batterij. Om met je apparaat langer aan de slag te kunnen gaan, deactiveer je dan ook best de AR-modus. Op zich is deze modus enkel van tel wanneer je een Pokémon wil vangen, maar het maakt uiteindelijk weinig uit. Als je AR afzet, dan wordt de Pokémon niet meer op het camerabeeld geprojecteerd, maar enkel op een statische achtergrond. Dit heeft eigenlijk zelfs voordelen, want nu blijft de Pokémon altijd in het midden van het scherm en is het daardoor makkelijker om hen te vangen. Jammer genoeg vermindert het gevoel van "echt Pokémons te vangen" daardoor natuurlijk wel


Apparaatinstellingen: helderheid, contrast en displaygamma verminderen

Naast de batterijspaarfunctie van Pokémon kun je ook de instellingen van je apparaat zelf aanpassen. Hier valt er heel wat stroom te winnen. Het display van je apparaat verbruikt het meeste energie, zeker wanneer de helderheid op maximum staat. Helderheid is natuurlijk nuttig: wanneer je buiten speelt en het zonlicht op je scherm valt, heb je een hoge helderheid nodig om het scherm nog te zien. Maar het verbruikt zoveel stroom dat je de helderheid uiteindelijk toch best naar beneden haalt. Dit vormt al zeker geen probleem meer als je in de schaduwen van gebouwen speelt of het een bewolkte dag is. Nog een kleine opmerking: niet op elk apparaat heet de instelling 'helderheid'. Andere apparaten spreken misschien eerder over 'contrast' of 'displaygamma'. En nog een nuance: sommige apparaten bezitten een functie die de helderheid van het scherm automatisch aanpast aan de actuele belichting. Dit spaart eveneens stroom.


Geluid in Pokémon Go uitschakelen

Het is misschien geen enorme post van verbruik, maar toch kan je ook het geluid van Pokémon Go afzetten om je batterij nog verder te sparen. Hiervoor ga je naar de instellingen van Pokémon Go en zet je de geluidseffecten en de achtergrondmuziek af. Opnieuw: verwacht geen enorm gewin, maar het kan toch enkele minuten sparen op termijn.


Energiespaarfunctie van je apparaat activeren

Naast de energiespaarfunctie van Pokémon Go heeft je apparaat vaak ook een soortgelijke optie. Deze vind je bij de instellingen van je apparaat, vaak onder "Energieverbruik" of "Batterij". Pas wel op met de effecten van deze optie. De meeste apparaten passen niet enkel de helderheid van het display aan, maar hebben ook uitwerking op de prestaties van de CPU/GPU van je apparaat, waardoor applicaties trager draaien. Soms heeft de functie ook tot gevolg dat je GPS wordt uitgeschakeld. Dan moet je je GPS zelf weer manueel inschakelen.


Bluetooth en WLAN uitschakelen

De WLAN-functie is een befaamde energievreter. Het zorgt er namelijk voor dat je apparaat constant zoekt naar verbindingen, en dus op de achtergrond zwaar werk verricht. Als je je thuis (en de wifi-verbinding daar) verlaat, zet je WLAN dus best uit om batterij te sparen. Hetzelfde geldt voor de Bluetooth-functie, waardoor je apparaat eveneens constant zoekt.


Actieve apps op de achtergrond uitschakelen.

Dit is een bekend probleem: apps die je niet expliciet hebt afgezet, blijven vaak in de achtergrond draaien en verbruiken op die manier gigantische hoeveelheden energie van je apparaat. Dit draaien op de achtergrond kan ook subtiele manieren gebruiken, zoals apps die je locatie en het tijdstip constant synchroniseren om te werken. Zet ze in elk geval steeds af om op deze manier veel energie te besparen. Bij je apparaat is er normaal gezien een functie om alle openstaande schermen te managen. Hier sluit je de andere apps. Ten slotte is het ook handig om naar je instellingen te gaan en te zoeken waar je 'Gegevens automatisch synchroniseren' kan afzetten. Bij iOS-apparaten vind je dit onder Instellingen, dan Algemeen en dan de optie 'Achtergrondsynchronisatie deactiveren'.

Het Pokémon Go Ultra Unlock Part 1: Time event is hier. Wist je al dat je er nu ook Pokémon Go Trading bestaat, waarmee je Pokémon met vrienden kunt ruilen? Of heb je nog meer Pokémon Go tips en tricks nodig? Zoals de nieuwe Pokémon Go Research Quests om de Pokémon Go Mew te vangen. Weet je alles al over Pokémon Go Raids en Pokémon Go Gyms? Denk er ook steeds aan dat je Pokémon Go Eggs kunt uitbroeden, of een Pokémon Go Map kunt gebruiken om de Pokémon Go Legendary Pokémon en Pokémon Go Gen 3 Pokémon van alle verschillende Pokémon Go Types te vangen.

Pokémon Go Plus Armband

Eén van de verkoopsargumenten van de extra Pokémon Go Plus armband accessoire bij Pokémon Go Plus is dat het de batterij van je smartphone of tablet bespaart. Dit gebeurt niet direct, maar wel via een omweg omdat je door de armband niet meer op het display moet kijken. De armband heeft zelf een LED-scherm en geeft vibratiesignalen zodat je de game gewoon kunt spelen. Met een aparte knop op de armband kan je de Pokémon vangen. Meer over de armband vind je hier: Pokémon GO Plus - Release, prijs en details


Vervangbatterij of Powerbank

Zelfs als je al onze tips volgt, gaat je batterij uiteindelijk leeg worden. Een eventuele oplossing daarvoor is misschien een vervangbatterij of zelfs een Powerbank. Dit is vooral wanneer je langere tochten onderneemt.

Wil je meer weten? Start dan eens bij onze Pokémon Go tips en tricks - de grote gids voor meer tips.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties