Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PlayStation VR tutorial en handleiding - Installatie en gebruik

Eitje.

Proficiat met je aankoop van de PlayStation VR! Nu wil je natuurlijk meteen beginnen met spelen. Dat mag geen probleem zijn, want de installatie van de PlayStation VR is niet zo moeilijk. De handleiding bevat duidelijke tekeningen en de kabels in de bundel zijn bovendien genummerd, zodat je nooit moet twijfelen over wat waar moet. Toch kan het zijn dat je geconfronteerd wordt met enkele onverwachte problemen. En daarom zijn wij er! Hier lees je alle details over de mogelijke problemen bij de installatie van de PlayStation VR.

Bekijk op YouTube

Absoluut essentieel om te beginnen met spelen is dat je beschikt over

  • de PlayStation VR
  • een PlayStation 4-console; zowel de standaardversie, de Slim, als de Pro functioneren met de PlayStation VR. Deze moet je apart aankopen
  • een PlayStation Camera; zowel de modellen van de eerste generatie, als de nieuwe V2-modellen functioneren met de VR. Deze moet je apart aankopen

De PlayStation Move-controller is niet verplicht om de PlayStation VR te gebruiken. Sommige games ondersteunen echter enkel de Move-controllers, terwijl andere games er slechts beter mee fucntioneren. Overweeg dus of je het de moeite waard vindt om de controller al dan niet te kopen.

Als je de doos opent zie je meteen de headset zelf. Het materiaal van de headset bestaat voor het grootste deel uit plastic, dus je moet niet bang zijn om iets kapot te maken. Rechts onderaan de bril vind je een knop. Als je deze ingedrukt houdt, kun je de bril vooraan verschuiven. Achteraan is er een grote witte knop waarmee je de band van de bril kunt verlengen. Het kleine wieltje achteraan gebruik je dan weer om de band strakker te trekken.

Bekijk op YouTube

De PlayStation VR wordt geleverd met een externe processing unit met inputs voor power, USB en HDMI. Verbind alle kabels met de juiste openingen; hiervoor gebruik je de handleiding en diens duidelijke tekeningen. Als eindresultaat loopt er een kabel vanuit de headset naar de processing unit. Vanuit de processing unit loopt er dan een kabel naar de PlayStation 4.

Hou er rekening mee dat de kabels van de headset redelijk kort zijn. Goed voor gebruik aan een bureau, maar dat is het dan ook. In het pakket zit er echter ook een verlengkabel; handig voor in je woonkamer.

Op de zwarte kabel die van de headset naar de processing unit loopt bevindt er zich een kleine, witte afstandsbediening. Die afstandsbediening heeft ook een standaard 3.5mm input voor audio-apparaten. Hier kun je de oortjes inpluggen die Sony standaard levert bij de PlayStation VR bundel. Ofwel plug je één van je eigen koptelefoons of oortjes in. Jouw keuze.

Als laatste installeer je de Camera. Zorg dat deze op 1.5 meter tot 2 meter van jouw positie staat. Zorg dat je recht voor de Camera zit bij gebruik. Let er ook op dat je in een donkere kamer speelt. Te veel licht zorgt ervoor dat de Camera de trackers (de volglichten) op de VR-headset niet langer vindt. Ook reflecterende oppervlakken blijven best uit het gezichtsveld van de Camera.

Bekijk op YouTube

Blijf je problemen hebben met de trackers en volglichten? Lees hier dan om te weten hoe je de PlayStation VR tracking problemen oplost.

Hoe zet je de PlayStation VR aan en uit?

Zoals eerder al gezegd bevindt er zich op de zwarte kabel die van de headset naar de processing unit loopt een een kleine, witte afstandsbediening. Hier heb je vier knoppen: eentje zet het geluid stiller, de andere luider, de derde dempt je microfoon (die in de VR verwerkt zit) en de vierde dient om de VR aan en uit te zetten. Deze power-knop ligt ook ietsje dieper in de afstandsbediening, zodat je de knop ook blindelings kunt herkennen.

Is de headset niet in gebruik, dan wordt een standaard videobeeld naar je scherm gezonden zoals normaal. Je kunt dus de PlayStation VR uitzetten na het spelen van een VR-game en vervolgens gewoon op de televisie een ander, niet-VR game spelen. Je hoeft de headset dus niet steeds uit te trekken.

Je ziet dat de processing unit zelfs na het uitschakelen van de headset nog aan blijft staan. Dit kun je zien aan het witte licht dat blijft branden, net zoals bij de PlayStation 4 zelf. Zodra je de PlayStation 4 echter uitschakelt, stuurt deze een signaal naar de processing unit waardoor deze zichzelf uitschakelt. Er gaat dan een rood licht branden.

Meer over de PlayStation VR weten? Lees dan onze PlayStation VR review, bekijk de hele lijst van PlayStation VR launch games of kijk snel naar de 5 dingen die je absoluut over de PlayStation VR moet weten.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

Project Morpheus

PS4

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!
Reacties