Skip to main content

PlayStation Now (PS Now) - Wat is de prijs, welke games, hoe werkt het, en alles wat we weten

Update: Nu ook in 1080p!

PlayStation Now (PS Now) bestaat al een paar jaar, maar de kans is groot dat je ofwel nog nooit van de dienst hebt gehoord of het recent pas hebt ontdekt. Wat is PS Now nu eigenlijk en wat kun je ermee doen? In dit artikel geven wij antwoord op alle vragen die je misschien hebt over PS Now. Ook geven we je even onze visie op de dienst.

Inhoud

PlayStation Now wat - Wat is PS Now nu eigenlijk?

PlayStation Now is een dienst waarmee je games van de Playstation 4, 3 en 2 kunt spelen. In totaal betekent dat ruim 700 games om te spelen, van blockbusters tot haast-vergeten indiegames.

PlayStation Now was oorspronkelijk puur een streamingdienst: de 'Netflix voor games' was het idee. Dat is nu niet helemaal meer het geval, want na veel klachten van spelers over trage internetverbindingen is het nu ook mogelijk om games te downloaden.

Pas echter op, want er zijn wat kanttekeningen. Je kunt enkel PlayStation 4-games en PlayStation 2-games downloaden; PlayStation 3-titels kun je enkel streamen. Downloaden kun je ook enkel als je PS Now op de PlayStation 4 of PlayStation 5 gebruikt. Speel je op pc, dan kun je enkel streamen.

PlayStation Now games - Wat zijn de PSNow games?

Zoals hierboven gezegd bevat PS Now een zeer ruim aanbod aan games. Sommige games zijn permanent beschikbaar, anderen tijdelijk. Aan het begin van elke maand wordt er een selectie games aan PS Now toegevoegd en soms ook verwijderd.

Enkele opvallende games die op dit moment te vinden zijn in de catalogus:

  • DOOM
  • God of War
  • Horizon Zero Dawn: Complete Edition
  • Ghostrunner
  • Nioh 2
  • The Long Dark
  • NieR: Automata
  • XCOM 2

Een volledig overzicht van alle PS Now games vind je hier.

Bekijk op YouTube

PlayStation Now waar - Waar kan ik PSNow op spelen?

Je kunt PS Now gebruiken op de PlayStation 4, PlayStation 5 en pc. Op beide PlayStations kun je streamen en PS4 en PS2 games downloaden.

Op de pc kun je alleen maar streamen, maar je kunt wel andere controllers gebruiken zoals een Xbox-controller. Let wel op: sommige PS4-games hebben de touchpad van de DualShock 4 controller nodig om correct te functioneren. Daardoor kun je dus sommige functies missen, zoals de map in Horizon Zero Dawn.

Speel je op pc, zorg dan ook dat je de systeemvereisten haalt. Hier vind je de minimale vereisten (links) en aangeraden vereisten (rechts).

PlayStation Now installeren - Hoe ga ik aan de slag met PS Now?

Om te beginnen meld je je aan via de officiële website van het PlayStation Network. Daar log je ofwel in op een bestaande account, ofwel maak je een volledige nieuwe account aan. Een vereiste is wel dat je je account aan een betaalmiddel koppelt, zoals een kredietkaart, PayPal of iDeal.

Als volgende moet je de PS Now app downloaden en installeren. Als je account overeen komt met diegene die de betaling uitvoerde, dan kun je meteen beginnen spelen. Proficiat en veel gameplezier!

Twijfel je of de dienst wel echt je ding is? Dan kun je ook een proefabonnement voor zeven dagen afsluiten. Een week is ruimschoots de tijd om te beslissen of het iets voor jou is of niet.

PlayStation Now internetverbinding - Heb ik een snelle internetverbinding nodig?

Op zich niet: Sony raadt een minimale internetverbinding van 5mbps aan. Dat is voor een stream op 720p. Let er wel op dat stabiliteit zeker net zo belangrijk is. Zorg voor kabels of een kwalitatieve (5Ghz) WiFi verbinding en streamen via PS Now loopt als een zonnetje.

Sinds kort bevat PlayStation Now ook een aantal games die in 1080p worden gestreamed. Voor streams van degergelijke kwaliteit raadt Sony een internetverbinding van 15mbps aan. Afgeleid van een tweet van Sony worden de games die zelf 1080p ondersteunen, ook in deze resolutie gestreamt.

Twijfel je of je internet sterk genoeg is, dan kun je voor aanschaf een verbindingstest doen om te zien of je verbinding sterk genoeg is.

Zoals eerder gezegd moet je ook niet altijd streamen. PS4-games en PS2-games kun je ook downloaden. Het zijn de PS3-games die enkel via streaming gespeeld kunnen worden.


Er komen ontzettend veel games uit, daarom hebben we meerdere overzichtsartikelen geschreven. Hier lees je alles over de Call of Duty WW2: Vanguard gameplay, Horizon Forbidden West setting, Far Cry 6 setting, Battlefield 2042 gameplay en God of War Ragnarok setting.


PlayStation Now online multiplayer - Kun je met anderen online spelen?

Speel je vooral online multiplayer? Dan is PS Now ook een goede optie, want je kunt gewoon online spelen met vrienden en tegenstanders.

Bovendien heb je geen PlayStation Plus abonnement nodig als je de game via PS Now speelt! Dat spaart je weeral wat geld uit.

PlayStation Now saves - Kun je bestaande savegames gebruiken?

Draag je graag je oude savegame van een game over, dan kun je gewoon je savegame van PS Now downloaden of een bestaande naar PS Now uploaden. Ja, je kunt dus ook saves van je fysieke games uploaden en verder spelen op PSNow, en andersom. Dit gebeurt met behulp van de cloudopslag van de PlayStation 4 en 5.

PlayStation Now prijs - Wat kost PSNow nu eigenlijk?

PS Now kost 9,99 euro per maand of 59,99 euro per jaar. Vooral het jaarabonnement is een sterke prijs voor het aanbod en gebruiksgemak dat PSNow biedt.

Zoals voordien al gezegd kun je ook een proefabonnement van zeven dagen nemen om te zien of de dienst iets voor jou is.

Er vallen ook regelmatig kortingen te vinden op een PS Now abonnement. Je kunt steeds PlayStation Store krediet aanschaffen om een abonnement te bekostigen.

PlayStation Now mening - Is PS Now de moeite waard?

Nog niet zo lang geleden was het antwoord dat PlayStation Plus veel problemen heeft. Sony heeft echter hard aan de dienst gewerkt en daardoor hebben wij het afgelopen jaar steeds meer gebruik gemaakt van PS Now.

Net als grote concurrent Xbox Game Pass is PS Now immers een ideale manier om games uit te proberen waarvan je niet zeker bent of ze wel jouw ding zijn, of om oudere titels te spelen die je indertijd hebt gemist. Het 'Netflix voor games'-idee maakt Sony wel waar hiermee.

Over het algemeen werkt het streamen nu ook veel beter, met een minimale input lag. En als je internet van mindere kwaliteit is, dan kun je uiteraard steeds downloaden. Het feit dat je de dienst nu ook op pc kunt gebruiken, is al helemaal een goed teken. PS Now wordt de komende jaren ongetwijfeld heel belangrijk voor Sony en de dienst is goed op weg om een stevige concurrent voor Game Pass te worden.

Read this next