Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PlayStation Now op pc: speel nu PS3- en PS4-games op je computer

Maak van je laptop of pc een PlayStation.

Even in de trein de nieuwste track van Martin Garrix beluisteren of in het weekend het volledige nieuwe seizoen van House of Cards bingen. In de muziek-, televisie- en filmindustrie is streamen inmiddels niet meer weg te denken. Het streamen van games staat daarentegen nog in de kinderschoenen. Toch timmert Sony sinds kort met PlayStation Now aan de digitale weg. Met de meest recente update zet de Japanse fabrikant daarbij een stap vooruit op de concurrerende Xbox Game Pass. Sony heeft namelijk zijn streamingarsenaal opengesteld voor pc-gamers.

Allereerst een klein resumé: wat is PlayStation Now? Sony's streamingdienst werkt nagenoeg op dezelfde manier als Netflix. Voor een vast bedrag per maand krijg je onbeperkte toegang tot alle beschikbare content. De games stream je direct naar je pc, laptop of PlayStation 4. Voorheen kon dat ook naar de PlayStation 3, PlayStation Vita, PlayStation TV of enkele Bravia-televisies, maar daar ziet Sony geen brood meer in. Voeg daar nog een compatibele controller alsmede fatsoenlijke breedbandinternetverbinding aan toe, en je kunt gamen tot je erbij neervalt.

Heb je een ietwat gedateerde laptop of pc, dan is het wijs eerst de systeemeisen voor Sony's streamingdienst te checken:

MinimaalAanbevolen
BesturingssysteemWindows 7.1 (SP1), 8 of 10Windows 7.1 (SP1), 8 of 10
Processor1,33 GHz Quad Core Intel Atom3,5 GHz Intel Core i3 of 3,8 GHz AMD A10
Werkgeheugen2 GB RAM2 GB RAM
VideokaartIntel HD Graphics 3000GeForce GT 730 of Radeon R7
Opslagruimte300 MB300 MB
Internetverbinding5 Mbps12 Mbps
OverigeGeluidskaart, USB-poortGeluidskaart, USB-poort

De streamingdienst vervolgens aan de praat krijgen is vrij eenvoudig. Allereerst meld je je via de officiële website bij het PlayStation Network aan. Daar log je op een bestaande account in of maak je een nieuwe aan. Op het moment van schrijven kost een abonnement 16,99 euro per maand. Je kunt ook een proefabonnement nemen waarbij je zeven dagen gratis kunt spelen. Een vereiste is wel dat je je account aan een creditcard of een andere betaalkaart koppelt. Sony zou er goed aan doen ook voor de PlayStation Now de weg voor andere betaalmiddelen zoals iDeal te openen, aangezien simpelweg niet iedereen een creditcard heeft.

De volgende stap bestaat uit het downloaden/installeren van de PS Now app en het aansluiten van een controller. Met de DualShock 3- of 4-controller is het slechts een kwestie van plug-and-play. De controller sluit je namelijk met het bijgeleverde USB-kabeltje aan. Of als je allergisch voor snoeren en draden bent, kun je voor twee tientjes een draadloze USB-adapter kopen. Het is echter onduidelijk of third-party controllers compatibel met PlayStation Now voor pc zijn.

In theorie kun je binnen tien minuten al door de bibliotheek navigeren, naarstig op zoek naar een game om je tanden in te zetten. Verwacht echter geen overdaad aan AAA-titels van grote uitgevers als Ubisoft, Electronic Arts, Bethesda en Activision-Blizzard. Een Assassin's Creed-, Call of Duty- of Battlefield-game kom je dus niet tegen.

Wat vind je wel in het aanbod van games? Klassiekers zoals The Last of Us, Uncharted 2: Among Thieves, Red Dead Redemption en BioShock Infinite. Of remasters van God of War 3, Grim Fandango, Heavy Rain en Saints Row 4. Om over kleine pareltjes als Alienation, Shadow of the Beast, Tearaway Unfolded en Journey nog maar te zwijgen. Het aanbod bestaat momenteel uit meer dan 350 PlayStation 3-games, en sinds kort ook uit meer dan 50 PlayStation 4-games. En volgens Sony neemt dat aantal de komende tijd alleen maar toe.

PlayStation Now maakt uiteindelijk niet zozeer de weg vrij om de nieuwste kaskrakers te spelen, maar wel om gemiste kansen alsnog te verzilveren. Je kunt als fervente pc-gamer nu bijvoorbeeld voor het eerst Kratos' sandalen aantrekken of John Marstons cowboyhoed opzetten. Neem dus gerust een kijkje in het uitgebreide aanbod. Wil je meer over Sony's streamingdienst weten? Hier lees je alle PlayStation Now info die je moet weten.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties