Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PlayStation 5 DualSense Edge preview - De geavanceerdste controller

Ideaal voor competitieve speelsessies.

De DualSense Edge-controller voor de Playstation 5 wordt door velen geprezen als de beste Playstation-controller ooit. De controller beschikt namelijk over veel moderne uitvindingen. Zo zorgt adaptive feedback ervoor dat je de subtielste trillingen voelt, terwijl de adaptive triggers realistische weerstand bieden bij contextuele acties zoals het aanspannen van een boog of het schieten met een geweer. Op 26 januari 2023 komt er een nog geavanceerdere versie van de DualSense uit: de DualSense Edge. Met een groots arsenaal aan aanpassingsmogelijkheden biedt die voor ieder wat wils. Wij mochten alvast hands-on met de DualSense Edge spelen.

Het uiterlijk van de nieuwe Edge-controller lijkt erg veel op die van de DualSense zelf. Zo werden precies dezelfde vorm en maat aangehouden. De grootste verschillen zijn de luxueuzere knoppen, een glimmende cover op de voorkant, een grovere textuur op de touchpad, en extra knoppen aan de achter- en onderkant. Die aan de achterkant kun je bovendien zelf kiezen dankzij twee meegeleverde setjes met buttons: een met kleine, directe knoppen, en een met langere vleugels. De controller wordt met een luxe draagtas met alle extra onderdelen geleverd en kan via een draad in de achterkant van de draagtas worden opgeladen.. Doordat de vorm van de controller veelal hetzelfde is, ligt de Edge dus hetzelfde in de hand als de DualSense.

Cover image for YouTube videoDualSense Edge - Features Trailer | PS5

Het onderdeel van de controller dat je misschien wel het meest gebruikt, zijn natuurlijk de sticks. Bij de Edge worden drie verschillende maten doppen voor de sticks geleverd: korte, normale, en lange doppen. Die zijn gemakkelijk aan te passen op de controller. Bij intensief gebruik van sticks kan het ‘drift’-probleem al eens ontstaan, waarbij sticks niet meer op de gewenste manier sturen. In het geval van de Edge-controller kun je de stickhouders, die los verkrijgbaar zijn, eenvoudig vervangen door de glimmende cover te verwijderen en de hendel naast de stick omhoog te halen.

Daarnaast bevat de controller andere fysieke aanpassingsmogelijkheden, waaronder drie verschillende standen voor de triggers. Daarmee kun je de diepte van de triggers aanpassen. Ook zitten er onder de twee sticks extra functieknoppen. Die bieden de mogelijkheid om gemakkelijk het volume van een headset en de verhouding van geluiden ten opzichte van andere personen in een party te regelen. Ten slotte geven de functieknoppen de mogelijkheid om van profiel te wisselen.

Die profielen zorgen ervoor dat je de controller volledig naar hartenlust kunt aanpassen. Binnen een profiel kun je de invoer van knoppen op een andere knop zetten, trillingen aan- en uitzetten, de adaptieve triggers aanpassen en veel meer. Zelfs individuele curves voor de registratie van inputs via een stick zijn aanpasbaar. Daardoor kun je ideale profielen voor specifieke games maken, wat je doeltreffendheid tijdens competitieve speelsessies natuurlijk vergroot. In totaal is er ruimte voor tientallen profielen op een console, waarvan je er drie per controller kunt opslaan.

Alle inbegrepen artikelen:

  • DualSense Edge draadloze controller
  • Gevlochten USB-kabel
  • 2 standaarddoppen
  • 2 hoge doppen
  • 2 lage doppen
  • 2 halve achtertoetsen
  • 2 achtertoetsen met hendel
  • Aansluitingsbehuizing
  • Draagtas

De DualSense Edge voor de Playstation 5 lijkt de ideale controller voor competitieve spelers te worden. Door de uitgebreide aanpassingsmogelijkheden met verschillende profielen kun je voor iedere game de controller tot in de details afstemmen. Ook de fysieke aanpassingen aan de sticks, triggers en back-buttons tillen de game-ervaring omhoog.

De DualSense Edge controller voor Playstation 5 komt op donderdag 26 januari 2023 uit. De adviesprijs is 239,99 euro.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Menno Burgers avatar

Menno Burgers

Redacteur

Menno begon op zijn zesde met gamen en heeft het nooit meer losgelaten. Tegenwoordig is hij vaak te vinden in Sea of Thieves waar je hem van verre al aan ziet komen, oppassen geblazen dus!

Reacties