Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PlayStation 4 Pro (Neo, 4.5, 4K) - Alles wat we weten

Update: Sony onthult de nieuwe console.

De kogel is door de kerk: de PlayStation 4 Pro is niet langer een gerucht of een stuk hardware waar Sony liever niet over praat. Tijdens de PlayStation Meeting van 7 september heeft de hardwareontwikkelaar alle details ronde de nieuwe console uit de doeken gedaan. Dus, wat is die PlayStation 4 upgrade nu precies en heb je hem echt nodig?

Ontwikkeling

Vanaf maart 2016 gonst het van geruchten dat Sony aan de PlayStation 4.5 werkt. De console zou een betere grafische chipset bevatten die de 4K-resolutie om te gamen aankan en in staat is om gedetailleerdere effecten te renderen. De PlayStation VR baat ook bij de upgrade, aangezien een betere GPU zorgt voor vloeiendere en gedetailleerdere graphics. De huidige PlayStation 4 is ook in staat om 4K-beelden te renderen, maar alleen voor foto's en video's.

Met die upgrade is Sony een grotere speler op de virtual reality-markt en beter in staat om met de Oculus Rift en de HTC Vive te concurreren. Die draaien op pc's, waardoor ze in staat zijn om veel complexere games af te spelen. In vergelijking met moderne pc's loopt de PlayStation 4 qua sterkte van de hardware namelijk al achter.

Na nieuwe geruchten raakt echter bekend dat de nieuwe PlayStation 4 de codenaam NEO krijgt.

Op 7 september wordt de PlayStation Pro uiteindelijk officieel onthuld. De inhoud van dit artikel is up-to-date met de informatie die Sony zelf verschaft en onafhankelijke bronnen zoals onze vrienden van Digital Foundry onthullen.

Hardware

De PlayStation 4 Pro specificaties zijn de volgende:

ProcessorCustom-Chip Single Processor
CPU: x86-64 AMD 'Jaguar', 8 cores
GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon Based Graphics Engine
GeheugenGDDR5 8GB
Opslagplaats1TB
Afmetingen295mm breed x 327mm hoog x 327mm diep
Gewicht3.3kg
Optische driveBD 6-speed CAV
DVD 8-speed CAV
Input en output3 x Super-Speed USB (USB 3.1 Gen 1)
1 x AUX
CommunicatieEthernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)
IEEE 802.11 A/B/G/N/Ac
Bluetooth 4.0
StroomvoorzieningAC 100V, 50 / 60Hz
StroomconsumptieTot 310W
AV outputHDMI outpot terminal (4K / HDR output)
Optische digitale output terminal

Wat betekenen die cijfers concreet? Om te beginnen is de grafische processor bijna twee keer zo krachtig als die van de originele PlayStation 4. Dat is nodig om de games aan een 4K-resolutie te draaien. Let wel op: om daarvan te profiteren heb je een televisie nodig die 4K ondersteunt. Kijk dus goed of een PlayStation 4 Slim niet beter bij jouw situatie past (raadpleeg onze koopgids: PS4 Pro vs. PS4 Slim - Wat moet je kopen?).

Opvallend is echter de afwezigheid van een 4K Blu-ray drive. Hoewel de PS4 4K videostreaming ondersteunt, kun je dus geen 4K media via een schijfje bekijken.

Daartegenover staat wel een wireless 802.11 A/B/G/N/Ac verbinding die snellere internetverbindingen toelaat, als je over de juiste router beschikt.

De Share-diensten krijgen bovendien ook een upgrade: 4K screenshots, 1080p30 GameDVR en 1080p60 RemotePlay/Shareplay om rechtstreeks naar Twitch, Youtube en Daily Motion te broadcasten.

Games

Maar wat betekent die hardwareupgrade voor de games? Dat hangt af van in welke resolutie je speelt en of je al dan niet over een televisie beschikt die 4K ondersteunt.

Games die de 4K-mogelijkheden volop willen gebruiken, hebben een Pro-setting nodig die de ontwikkelaar moet inbouwen. Voorlopig is de lijst met ondersteunde games nog relatief kort, maar die zal ongetwijfeld snel groeien:

 • Call of Duty: Black Ops 3
 • Call of Duty: Infinite Warfare
 • Call of Duty: Modern Warfare Remastered
 • Deus Ex: Mankind Divided
 • Dishonored 2
 • FIFA 17
 • For Honor
 • Horizon Zero Dawn
 • Killing Floor 2
 • Mass Effect Andromeda
 • Rise of the Tomb Raider
 • Spider-Man
 • Watch Dogs 2

Als je niet over een 4K-televisie beschikt, levert de extra rekenkracht van de PlayStation 4 Pro ook nog wat voordelen op. Zo worden alle games opgetrokken tot een resolutie van 1080p, wordt de frame rate verbeterd en is er meer ruimte voor grafisch spektakel. Hoe ontwikkelaars die extra rekenkracht zullen aanwenden, is nog onduidelijk. Het is echter zeker dat ze de mogelijkheid hebben om games technisch en grafisch te verbeteren.

High Dynamic Range

Samen met de komst van de PlayStation 4 Slim introduceert Sony HDR op de consoles. Ook de PlayStation 4 Pro ondersteunt die technologie. Let op: net als bij 4K moet je televisie over High Dynamic Range-mogelijkheden beschikken.

Concreet levert HDR beelden met een rijker kleurenpalet. Vooral de diepere tinten zwart en wit leveren een ervaring die dichter aanleunt bij werkelijke kleuren dan andere niet-HDR-beelden.

Opnieuw moet die functie door ontwikkelaars worden ingebouwd. Het is nog niet duidelijk welke games HDR ondersteunen.

Virtual Reality en PlayStation VR

Hoewel dat Sony belooft dat elke PlayStation 4 console perfect met de PlayStation VR werkt, stelt de extra rekenkracht van de Pro ontwikkelaars in staat om meer grafische details toe te voegen.

Samengevat betekent dit dat je de beste PlayStation VR-ervaring op de PS4 Pro vindt. Hoe groot de verschillen met de andere consoles zijn, is nog onduidelijk.

Meer informatie over de PS VR nodig? Lees dan ons uitgebreid overzicht van alle PlayStation VR informatie.

Releasedatum en prijs

De PS4 Pro releasedatum is 10 november. De aanbevolen prijs is 399 euro.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
PS4
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!
Reacties