Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PlayStation 4 hack: illegale games en PS2 emulation binnenkort beschikbaar?

Exploit werkt enkel met system software 4.05.

Homebrew PlayStation 4 development heeft een nieuwe stap gezet. De nieuwste PS4 hack zou het in de nabije toekomst mogelijk maken om pirated software, illegale games en PS2 games op je PlayStation 4 te spelen.

De nieuwe ontwikkeling spruit voort uit een exploit in de low-level system access van de console die eerder deze maand werd ontdekt. Deze hack werkt enkel echter op consoles met system software 4.05. In de praktijk betekent dit een aanzienlijke beperking voor het praktisch gebruik van de exploit: de vulnerability werd namelijk met de firmware 4.06 patch al in november 2016 opgelost.

Sinds de release van de exploit hebben hackers echter niet stilgezeten: ze ontwikkelende reeds Linux support, full root access via FTP en de homebrew enabler PS4HEN. Dit zet de weg open om package files op de PS4 te installeren, waaronder tools om games te decrypteren en vervolgens naar andere gehackte consoles te transporteren. Of simpel gezegd: de mogelijkheid om illegale PS4 games te downloaden en te spelen.

Daarnaast wordt er ook druk aan de reverse engineering van de PS2 Classics voor PS4 gewerkt. Er zijn reeds tools beschikbaar om je eigen ISO files te injecteren en via de system-level PlayStation 2 emulator te spelen. Deze emulator heeft enkele interessante features zoals een 4x resolutie boost en verbeterde prestaties tegenover de originele hardware. Tot nu toe bestond er geen manier om zelf PS2 games op je PS4 te spelen, buiten een select aantal games die enkel via de PlayStation Store verkrijgbaar zijn.

En hoe zit het eigenlijk met de geruchten rond de PlayStation 5?

Testen met de gehackte PS2 emulator tonen aan dat games die voordien via de PS3 software emulator niet speelbaar waren (bijvoorbeeld Klonoa 2), wel via de PlayStation 4 hack beschikbaar zijn. Andere games vertonen daarentegen wel ernstige grafische glitches. Het blijft hoe dan ook opzienbarend dat een gehackte console meer backwards compatibility opties dan een standaard model biedt .

Dat de release van deze nieuwe PS4 hack en exploit met een toevloed van pirate software en illegale games gepaard gaat, is op het eerste zicht zorgwekkend. Maar in de praktijk zal de impact hiervan aanzienlijk verminderd worden door het feit dat de meeste consoles reeds lang naar een hogere firmware dan 4.05 zijn geüpdatet. Daarbovenop mogen we er vanuit gaan dat games die met een hogere firmware werken - de meerderheid van de games uit 2017 - met keys geëncrypteerd zijn die voor 4.05 consoles onkraakbaar zijn.

Wat deze nieuwe exploit voor de toekomst van PlayStation 4 hacking betekent, is verder nog onduidelijk. Opvallend is wel dat de release van deze 4.05 exploit zo lang geduurd heeft. Vele maanden geleden kondigden hackers immers al aan dat ze low-level access tot het systeem haddden en sinds oktober 2016 circuleren er al bewijzen van 4.01 consoles die Linux draaien. De PlayStation 4 hacker community gelooft echter dat de kernel exploits waar deze hack gebruik van maakt, nog steeds in de huidige firmware bestaan. Hun zoektocht zal in de toekomst dus ongetwijfeld voor meer piracy problemen zorgen.

Getagged als

Over de auteur

Redactie avatar

Redactie

Redactielid

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties