Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

'PlayStation 4 en Xbox One verbruiken veel stroom'

Meer dan vorige generatie spelcomputers.

De PlayStation 4 en de Xbox One verbruiken meer stroom dan de vorige generatie spelcomputers, zo blijkt uit onderzoek van het HIER Klimaatbureau. Ze verbruiken daarmee in twee uur al meer dan een gemiddelde koelkast doet in 24 uur.

De Xbox One is de grootste 'stroomslurper,' aldus HIER. Microsofts nieuwste console kost je 46 euro per jaar wanneer je er twee uur per dag op speelt, tegenover 44 euro in het geval van de PlayStation 4. Hoe de verhoudingen zijn met de andere spelcomputers, zie je in onderstaande tabel.

Nintendo's Wii komt als een van de meest zuinige consoles uit de bus. Dat heeft mede te maken met de grafische capaciteiten ervan, stelt directeur van het HIER klimaatbureau Bart de Voogd. "Het energieverbruik van game consoles is onder andere afhankelijk van het grafisch vermogen. De Wii is grafisch minder sterk, waardoor deze ook een stuk minder stroom verbruikt. Maar dat verklaart niet alles. Nintendo heeft de onderdelen in de Wii zo goed op elkaar afgestemd dat het systeem heel efficiënt werkt."

Volgens het klimaatbureau zijn de stijgende kosten een extra opvallende ontwikkeling doordat andere elektrische apparaten juist telkens zuiniger worden. HIER stelt voor om in ieder geval de 'Slim' versies van de PlayStation 3 en de Xbox 360 de voorkeur te geven ten opzichte van de grotere modellen. Spelcomputers in de stand-by stand laten staan verbruikt ook onnodig energie.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties