Skip to main content

Pikmin 4 review - Een game in bloei

Op zoek naar de bemanningsleden.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Pikmin 4 biedt een sterke hoeveelheid diepgang en is een fijne exploratie- en puzzelgame voor nieuwkomers en oude fans.

Voor de Pikmin 4 review reist Menno door de achtertuin om schatten en verloren schipbreukelingen te zoeken.

Al in 2015 kondigde de iconische designer Shigeru Miyamoto aan dat het nieuwe deel van de Pikmin-reeks de voltooiing naderde. Nog eens acht jaar later komt de game eindelijk uit voor de Switch en kun je op zoek gaan naar de verloren schipbreukelingen van het ruimteschip S.S. Shepherd. Net zoals in de andere games doe je dat via instructies aan een grote hoeveelheid Pikmin die jou helpen met het uitvoeren van verschillende taken. De Pikmin-games zijn tot nu toe redelijk niche gebleven. Pikmin 4 zet echter een bloeiende ervaring voor zowel nieuwe als oude ontdekkingsreizigers neer.

Bekijk op YouTube

Het verhaal van Pikmin 4 speelt zich na het derde deel af maar is uitstekend vrijstaand te begrijpen. De onderzoeker Olimar is vermist op de planeet PNF-404. Ook jij strandt met het ruimteschip Shepherd op die planeet. Op PNF-404 ga je samen met je helpende kameraden zoals de Pikmin op zoek naar verloren schipbreukelingen, schatten en grondstoffen om de Shepherd te herstellen. Wanneer je eenmaal genoeg van die voorwerpen hebt verzameld, speel je nieuwe gebieden vrij. Die gebieden variëren sterk van elkaar en introduceren nieuwe elementen zoals stijgend water, nieuwe vijanden en schatten. Daardoor blijft de ervaring vers aanvoelen. Overigens moet je in Pikmin rekening houden met de lengte van een in-gamedag aangezien je tegen zonsondergang terug bij het kamp moet zijn. Aan het begin van iedere dag verbeter je je uitrusting met verzamelde voorwerpen, waarna je aan de volgende expeditie begint. Dat zorgt voor een intrigerende en duidelijke gameplayloop, waardoor Pikmin 4 perfect is om even op te starten om één dag (of twee, of drie, of vier) te spelen.

Tijdens de expedities maak je gebruik van meerdere kameraden, zoals de Pikmin. Die kleine plantachtige wezentjes lossen klusjes voor je op nadat je ze uit de grond plukt. Het is fijn dat er nauwkeurig is nagedacht over het besturen van grote aantallen Pikmin. Wanneer je bijvoorbeeld Pikmin naar een voorwerp gooit dat door vijf Pikmin gedragen dient te worden, stop je automatisch kort met gooien na vijf Pikmin, zodat je niet onnodig veel Pikmin aan één taak zet. Daarnaast moet je rekening houden met de vaardigheden van verschillende soorten Pikmin. Zo zijn er blauwe Pikmin die door water kunnen lopen, of Rots-Pikmin die stevigere voorwerpen kunnen breken. Je moet je team dus strategisch samenstellen en tactisch te werk gaan. De vrijheid die je krijgt bij het verzamelen van Pikmin en samenstellen van je team is aangenaam en zorgt ervoor dat je de game op je eigen manier kunt aanpakken.

Naast de Pikmin heb je nog een ander belangrijk hulpje. In Pikmin 4 helpt de hond Otsjin je namelijk bij verschillende taken. Dat zorgt ervoor dat de gameplay nog een stuk meer mogelijkheden heeft. Zo kun je Otsjin bijvoorbeeld schatten laten opsporen, niksende Pikmin laten verzamelen of objecten doen dragen. Daarnaast is Otsjin aan het begin van een dag op de thuisbasis volledig te upgraden, waardoor de hulphond bijvoorbeeld meer kracht, vaardigheden en snelheid krijgt. Otsjin kan bijvoorbeeld voor 30 Pikmin tellen bij het dragen van een voorwerp. Ook kun je Otsjin volledig zelf besturen wanneer je wisselt tussen speler en Otsjin. Dat is handig wanneer je via een buis door nauwere gebieden moet kruipen om bijvoorbeeld een knop in te drukken. In gevechten kan Otsjin een oplaadaanval uitvoeren waardoor vijanden bewusteloos kunnen raken en alle Pikmin op de vijand duiken. Otsjin zorgt dus voor een verfrissende dynamiek binnen de gameplay. Bovendien helpt de trouwe viervoeter zowel nieuwe als oude spelers om de expeditie optimaal te laten verlopen.

Een andere toevoeging zijn nachtexpedities. Tijdens een nachtmissie moet je gloeikolonies beschermen tegen vijandelijke wezens. De Gloei-Pikmin die je daarbij verzamelt, helpen je met het verdedigen van de kolonies in een gamemodus die - in een twist op de gebruikelijke gameplay - de principes van een 'tower defense'-game volgt. Dat zorgt niet alleen voor afwisseling maar ook strategische gameplay - al helemaal wanneer je tegelijkertijd Otsjin gebruikt om een kolonie te beschermen en tussen de speler en Otsjin wisselt. Zo ervaar je op een vlotte en vermakelijke manier een creatieve gameplaytwist die je met Otsjin doet samenwerken.

Ten slotte zijn er Dandori-spelmodi die als uitdagingen in de omgeving te vinden zijn. Tijdens een Dandori-test is het je doel om binnen de aangegeven tijd zoveel mogelijk schatten te verzamelen. Dat zorgt voor het maken van overwegingen wanneer je nieuwe Pikmin gaat verzamelen en wanneer je schatten gaat vervoeren - beide heb je immers nodig. Ook is er het Dandori-duel waarbij het scherm in tweeën splitst en je tegen een ander team speelt. Het doel is om meer schatten te vergaren dan het andere team en zo je puntenaantal te zien stijgen. Door de aanwezigheid van premieschatten, die bonuspunten oplveren, en upgrades waarmee je op een vermakelijke manier je tegenstander dwarszit, blijft de spanning er goed in. Dat alles neemt echter niet weg dat de duels oppervlakkig blijven, en in principe niet meer dan een race tegen de klok zijn om zo veel mogelijk schatten te verzamelen. Dandori vormt met andere woorden een prima tussendoortje, maar bokst niet op tegen de reguliere gameplay van Pikmin.

Pikmin 4 weet na een flink aantal jaren wachten toch te scoren. Dat komt mede doordat de game toegankelijk is door nieuwe toevoegingen als Otsjin en nieuwe soorten gameplay zoals de nachtexpedities. Het cyclische dag- en nachtritme van de game - waarbij je aan het begin van de dag verbeteringen doorvoert en vervolgens op expeditie gaat - speelt daarin een grote rol, aangezien de game zich zo erg goed leent voor zowel korte als langere speelsessies. Pikmin 4 is een ideale manier om de serie in te stappen en voor het eerst op expeditie te gaan. De Switch mag dan wel aan een opfrisbeurt toe zijn, maar Pikmin 4 staat in bloei.

Pikmin 4 komt op vrijdag 21 juli 2023 uit voor de Switch.

Read this next