Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Philips Momentum 5000 32M1N5800 review - Monumentaal scherm

Momentopname.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Ondanks kleine minpunten is dit een monumentaal scherm met daverende specs en slimme ‘quality of life’-features.

De Philips Momentum 5000 32M1N5800 review van Carl bekijkt of dit scherm zijn prijskaartje waard is.

Een goed scherm is onontbeerlijk voor pc gaming. Voor singleplayergames wil je genieten van de hoogste resolutie en de levendigste kleuren. Voor multiplayergames wil je dan weer de hoogst mogelijke framerate om competitief mee te draaien. De meeste schermen maken dan ook een afweging tussen de twee. Niet zo voor de Philips Momentum 5000 32M1N5800. Dit scherm heeft een maximumresolutie van 4K en een refresh rate van 144Hz. Ijzersterke specs, maar vertalen die zich naar een all-round goed scherm?

De grafische kwaliteit van de Philips Momentum 5000 32M1N5800 is bijzonder indrukwekkend. Door zijn resolutie van 4K en een refresh rate van 144Hz, krijg je meteen het beste van beide werelden: haarscherpe beeldkwaliteit maar ook bijzonder vloeiende beelden. De high dynamic range (HDR) van dit scherm is net zozeer indrukwekkend, met het DisplayHDR 400-certificaat als bewijs voor de dynamische en levendige kleuren. Doordat dit een IPS-paneel is, heb je bovendien zeer wijde kijkhoeken. Daardoor ogen de kleuren niet uitgewassen, zelfs als je in een scherpe hoek naar het scherm kijkt. Een prachtige showcase voor blockbustergames.

Bekijk op YouTube

Je krijgt trouwens voldoende ruimte om van die grafische pracht en praal te genieten. Mijn model was het 31.5 inch scherm. Er loopt een extreem dunne bezel (ongeveer 0.3 cm) rond de rand die de content volledig tot zijn recht laat komen. Bovendien mag de Philips Momentum 5000 32M1N5800 er zelf visueel wezen. Het zwart en grijs van het scherm en de voet zijn simpel maar stijlvol. Dit scherm mag dan wel bedoeld zijn voor gaming, maar het past net zo goed in de context van een kantoor.

De voet van de Philips Momentum 5000 32M1N5800 maakt dit eveneens een scherm dat je veelzijdig inzet. Philips noemt het de SmartErgo Base en die naam is niet gestolen: dit is werkelijk een bijzonder indrukwekkende voet. Je kunt het scherm vlot van kant naar kant duwen, met gemak in de hoogte verstellen, en flexibel schuin draaien als je daar nood aan hebt. Het is bijna onmogelijk dat je geen positie vindt die ideaal is voor jou - of je nu gaat gamen of werken.

De Philips Momentum 5000 32M1N5800 review vind je hier.
Philips Momentum 5000 32M1N5800 review - Een pracht van een scherm.

Over veelzijdigheid gesproken: de Philips Momentum 5000 32M1N5800 heeft enkele interessante ‘quality of life’-features. Zo is er een ‘Picture by Picture’-modus die het scherm opdeelt in twee helften; eentje per HDMI-ingang. Voor bijvoorbeeld streamers kan dat erg handig zijn om de CPU van je apparaten te ontlasten, of om vanop console te streamen en tegelijk je pc in de gaten te houden. En de knop achteraan het scherm stelt je in staat om ‘on the fly’ specifieke settings voor gamegenres te selecteren. Denk daarbij aan ‘FPS’, ‘Racing’ en meer. Gebruiksgemak alom.

De connectiviteit van de Philips Momentum 5000 32M1N5800 is bovendien uitstekend. Je krijgt achteraan vier USB 3.2 Gen1 Type-A-ingangen, twee HDMI 2.1-ingangen, en nog eens twee DisplayPort 1.4-poorten. Door de HDMI 2.1-ingangen onderscheidt dit scherm zich van vele andere high-end gamingschermen, die meestal maar één of vaak zelfs geen enkele HDMI 2.1 ingang hebben. Daardoor is dit een ideale keuze als je van plan bent om je Xbox Series X of S of PlayStation 5 met het scherm te verbinden.

Review van de Philips Momentum 5000 32M1N5800 monitor.
Philips Momentum 5000 32M1N5800 review - Een veelheid aan slimme features.

Er vallen uiteindelijk maar twee echte minpunten te noemen. Eerst en vooral zijn de ingebouwde 5W-luidsprekers beneden alle peil. Ze klinken zo goedkoop en blikkerig dat ze zelfs ongeschikt zijn voor heel ‘basic’ activiteiten zoals het bekijken van YouTube-filmpjes. Een dikke duim naar beneden. Ten tweede is de SmartErgo Base weliswaar fantastisch, maar neemt hij heel wat plaats in beslag: in totaal loopt de voet ongeveer 15 centimeter in de diepte. Je moet op je bureau dus zeker wat plaats over hebben.

Heb je genoeg plaats en een goede audioset-up, dan zijn dit echter zeer kleine minpunten. De Philips Momentum 5000 32M1N5800 is simpelweg een prachtig scherm dat je veelzijdig kunt opstellen dankzij de SmartErgo Base. De indrukwekkende specificaties maken dit ook een ideale ‘showcase’ als je een krachtige gaming-pc hebt - al zorgen de twee HDMI 2.1-poorten ervoor dat je eveneens gemakkelijk een console kunt aansluiten. Dit is een monumentaal scherm.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.
Reacties