Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Philips Momentum 329M1RV review - Technologisch hoogstandje met praktische problemen

Een blik op de toekomst.

De Momentum 329M1RV is een technologisch indrukwekkende monitor, maar Philips heeft nog werk voor de boeg qua gebruiksgemak.

Voor de Philips Momentum 329M1RV review schuift Michiel zijn oude, minuscule monitor en vergrootglas aan de kant om met volle teugen te genieten van de grafische kracht van zijn Xbox Series X.

Ben je er intussen in geslaagd om een PlayStation 5 of Xbox Series X in huis te halen, dan ben je vast onder de indruk van de grafische kracht van de nieuwe consolegeneratie. Een 4K-resolutie is intussen de nieuwe standaard en veel ontwikkelaars bieden eindelijk de mogelijkheid om games aan een hogere framerate dan 30 frames per seconde (fps) te spelen. Om van dat alles te genieten, heb je uiteraard de juiste randapparatuur nodig. Vooral wie op een monitor speelt, moest tot voor kort keuzes maken tussen een hoge resolutie en een snelle framerate. Dat is nu echter verleden tijd. De Philips Momentum 329M1RV is een van de eerste monitors die via de nieuwe HDMI 2.1-standaard 4K-resoluties met een 'refresh rate' tot 144 Hz ondersteunt. Het resultaat is een ronduit indrukwekkende kijkervaring die wordt overschaduwd door enkele praktische frustraties over de 329M1RV.

Het installeren van de 329M1RV verloop alvast probleemloos. Ondanks het gewicht en de omvang van de onderdelen bevestig je de 32"-monitor zonder veel moeite en zonder externe hulpmiddelen op de tweedelige voet. Met een diepte van bijna 30 cm neemt die voet weliswaar heel wat plaats in op je bureau, maar het resultaat is wel een monitor die op alle vlakken stijl en kwaliteit uitstraalt. Het aanbod aan connecties is eveneens indrukwekkend. De 329M1RV bevat maar liefst 4 HDMI 2.1-poorten om zowel al je consoles als je pc te verbinden. Daarnaast zijn er slots voor DisplayPort 1.4 en USB-C, waardoor je ook nog eens je laptop eenvoudig kunt aansluiten en tegelijkertijd laten opladen. Welke connectie je ook nodig hebt, Philips heeft aan alles gedacht.

Bekijk op YouTube

Ook qua technische features is de 329M1RV een van de meest indrukwekkende monitors op de markt. Gamen in 4K aan 120 fps wordt nog verbeterd door de ondersteuning voor Adaptive Sync (FreeSync), waardoor 'screen tearing' definitief een probleem uit het verleden is. Hoewel de monitor met een DisplayHDR 400-certificering weliswaar niet de allerbeste HDR-ervaring biedt, blijkt dat in de meeste games ruimschoots voldoende. In een game als Metro Exodus benut je bijvoorbeeld als nooit tevoren de donkerste plekjes in de omgeving om je vijanden geruisloos te besluipen.

De 329M1RV bevat ook enkele features waarvan je op voorhand nooit dacht dat je ze nodig had, maar die in de praktijk enorm nuttig blijken. De opvallendste is Ambiglow, waarmee je de muur achter je scherm met RGB verlicht. Daarbij heb je de keuze tussen statische verlichting of verlichting die zich aanpast aan de visuele of auditieve gebeurtenissen in je game. Initieel lijkt Ambiglow misschien niet zo'n gamechanger, maar wanneer je nadien overschakelt op een andere monitor merk je al snel de meerwaarde voor immersie. Daarnaast heeft de 329M1RV een LowBlue Mode om je ogen minder te belasten alsook de mogelijkheid om voor elk inputsignaal tussen 120 Hz en 144 Hz te wisselen. Qua technologische features biedt de 329M1RV dus alles wat je van een high-endmonitor mag verwachten.

Toch kampt de 329M1RV met enkele praktische problemen. Zo is de grote voet van de monitor niet in de hoogte verstelbaar, wat frustrerend is voor een grote 32"-monitor. Wanneer je bureau zelf al vrij hoog komt, krijg je bij momenten dan ook last van nekpijn. Ook het wisselen tussen de vele inputsignalen verloopt stroef aangezien wisselen van kanaal een vijftal seconden kan duren. Zowel je pc, laptop als console verbinden met de 329M1RV is dus zeker mogelijk, maar vereist geduld. Ten slotte is ook de initiële configuratie van je scherm frustrerend omdat niet al je aanpassingen bewaard blijven. Wanneer je aanpassingen aan de settings voor sRGB of HDR doorvoert, worden je Ambiglow-aanpassingen bijvoorbeeld ongedaan gemaakt. Geen van die problemen zijn weliswaar onoverkomelijk, maar van een monitor van € 1000 verwacht je een tikkeltje meer.

Het hoge prijskaartje van de 329M1RV doet vragen rijzen over het doelpubliek. Wie vooral high-endgames op pc speelt, haalt zonder enige twijfel het maximum uit de monitor. Voor consolegamers is het echter een ander verhaal. Hoewel de 329M1RV het 'designed for Xbox'-logo draagt, zijn er in de praktijk gewoonweg weinig Xbox-games die een 4K-resolutie aan 144 Hz ondersteunen. Recente games zoals Ori and the Will of the Wisps die die ondersteuning wel bieden, zijn dan wel qua grafische pracht en responstijd een plezier om te spelen, maar het lijstje van dergelijke next-gengames is vrij kort. Via FPS Boost zijn er wel heel wat oudere games die je op de 329M1RV in de best mogelijke omstandigheden kunt spelen, maar voor nieuwe blockbusters is het maar de vraag of de Xbox Series X de komende jaren de features van de 329M1RV ten volle kan benutten.

Die bemerking doet verder weinig afbreuk aan de kwaliteit van de 329M1RV. Philips biedt een quasi compromisloze kijkervaring voor gamers die zowel belang hechten aan een hoge resolutie als aan een snelle 'refresh rate'. Technologisch gezien is de 329M1RV voor zowel pc als console momenteel dan ook een van de meest indrukwekkende monitors die je kunt kopen. Als Philips er bij volgende iteraties bovendien in slaagt om de laatste praktische problemen weg te werken, zet het bedrijf zich sowieso op de kaart als een van de meest toonaangevende monitorproducenten voor gamers.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.
Reacties