Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Philips 27B1U5601H review - Kantoorkriebels

Compact voor kantoor.

De Philips 27B1U5601H is een degelijke monitor die van alle markten een beetje thuis is, maar op geen enkel vlak volledig overtuigt.
De Philips 27B1U5601H review vertelt je waarom deze monitor vooral ideaal is voor in een kantoorsetting.

Philips maakt een heel resem aan monitors. Sommige zijn exclusief bedoeld voor gaming, terwijl andere een meer veelzijdige bedoeling hebben. Dat is het geval bij de Philips 27B1U5601H. Deze monitor moet je de flexibiliteit bieden om zowel kantoortaken te voltooien als multimedia te bekijken en games te spelen. Een manusje-van-alles blijkt uiteindelijk echter een grootmeester van weinig.

Om te beginnen met de rauwe statistieken brengt de Philips 27B1U5601H het er degelijk vanaf. Dit 27 inchscherm bereikt maximaal een resolutie van 1440p en een refresh rate van 75Hz. Vooral dat laatste element verraadt meteen dat dit geen toegewijde monitor voor games is. Dat hoeft echter geen issue te zijn, aangezien de Philips 27B1U5601H net probeert om veelzijdig inzetbaar te zijn. Wat dat betreft is het gebruikte IPS-paneel een schot in de roos, met een werkelijk bijzonder brede kijkhoek. Zelfs in een hoek van bijna 90 graden ogen kleuren niet uitgewassen. Met een contrast van 1000:1 en een kleurenbereik van NTSC 89% en sRGB 101% scoort de Philips 27B1U5601H weliswaar niet uitstekend. Dat is opvallend, aangezien Philips de monitor net als ideaal promoot voor professionals die op kleurnauwkeurigheid moeten rekenen.

Philips 27B1U5601H review - Stijlvol design

Achteraan de Philips 27B1U6501H vind je een enkele HDMI-ingang, een DP-ingang en -uitgang, twee USB-C-ingangen en twee USB-A-ingangen. Aan de linkerkant vind je nog twee USB-A-uitgangen, een extra USB-C-uitgang en een 3.5mm-ingang. Het gebrek aan meerdere HDMI-ingangen is een opvallend minpunt, wat deze monitor opnieuw net minder aantrekkelijk maakt voor wie van de brede inzetbaarheid die Philips belooft gebruik wil maken.

Qua visueel design leunt de Philips 27B1U6501H erg dicht aan bij andere recente monitors van Philips. Het verschil is echter dat de afwerking op haast elk vlak net iets fijner is. De onderste rand heeft een aangename, ruwe textuur die bijna aan hout doet denken. Dat geldt ook voor de voet van de stand. Die is vierkant, met het specifieke ronde verbindingsstuk dat eveneens een houtachtige look en textuur heeft. Het oogt vele malen stijlvoller dan de ietwat futuristische ‘klauwen’ die je als voet vindt bij andere Philips-modellen.

De stand zelf toont ondertussen de unieke expertise van Philips. Het monteren is bijzonder eenvoudig en het blinkt uit in flexibiliteit. Je kunt je scherm op bijzonder eenvoudige wijze in de hoogte schuiven, de verticale hoek aanpassen, of het scherm diagonaal roteren (zodat je ook eenvoudig een ‘longread’-set-up kunt opzetten). Weliswaar kun je het scherm niet dieper of verderaf duwen, wat toch een opvallend gemis is. Bovendien neemt deze voet ook aardig wat plaats op je bureau in met 22,5 x 22,5 centimeter. Het meest alarmerende element is echter dat de voet niet altijd zwaar genoeg lijkt. Duw je het scherm diagonaal opzij, dan begint de voet ook mee van de grond te komen. Oppassen geblazen dus - een duur ongeluk is snel gebeurd.

Bekijk op YouTube

Aan de voorkant van de Philips 27B1U6501H vind je verschillende bedieningsknoppen. Helemaal links open je het SmartImage-menu, ondertussen het stokpaardje van Philips. Hier selecteer je verschillende vooraf ingestelde beeldkwaliteiten, zoals ‘Office’, ‘Movie’, ‘EasyRead’ of de ‘LowBlue Mode’. Wat betreft de ‘LowBlue Mode’ is Philips een modelleerling, met zelfs vier verschillende opties om de intensiteit van het licht perfect op jouw voorkeur af te stemmen. Via de andere knoppen vooraan kun je de beeldinput voor de monitor kiezen (bv HDMI of USB-C). Alles werkt intuïtief en naar behoren.

Opvallend genoeg zit er ook een webcam ingebouwd in deze monitor, onderaan de rand. Dat gaat gepaard met het feit dat de audio ingebouwde ‘noise cancelling’-technologie heeft - vooral interessant voor wanneer je videovergaderingen houdt. Opnieuw is het een verwijzing naar het nut van deze monitor voor kantoordoeleinden. Het nadeel van de ingebouwde camera is weliswaar dat je weinig controle over de hoek en hoogte van het beeld hebt - of je moet meteen je hele monitor verplaatsen. Over de kwaliteit van het beeld en het geluid echter geen klachten. Je stem kan weliswaar wat hol klinken, maar het is zeker voldoende voor productiviteitstaken.

Philips 27B1U5601H review - De voet in het bijzonder is mooi, maar mist evenwicht

De Philips 27B1U6501H is een erg degelijke allroundmonitor, die van alle markten een beetje thuis is - maar geen enkele volledig weet in te palmen. Je krijgt een 1440p-scherm met geweldige kijkhoeken, maar een erg beperkte refresh rate en middelmatige kleuren. Het aantal aansluitingen is degelijk en er is verregaande integratie voor USB-C voorzien, maar een enkele HDMI-ingang is te beperkt. Qua looks is dit wel een winnaar, met een zeer stijlvol uiterlijk voor een monitor - al is de ietwat onstevige voet een flinke waarschuwing waard. Het eindresultaat roept dus gemengde gevoelens op, maar één ding is zeker: van deze monitor krijg je kantoorkriebels.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.
Reacties