Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

PES 2012

Hoe mooi kan de imperfectie zijn?

Er was ooit een goede oude tijd waarin Pro Evolution Soccer nog stond voor de beste voetbalsimulatie en FIFA synoniem was voor pure fun. Meer dan een decennia later leven we in een omgekeerde wereld waar FIFA 12 de ultieme voetbalervaring levert en waarin Pro Evolution Soccer 2012 zich meer dan eens op de sensatiezoekers onder de gamers richt.

Laat ons niet rond de pot draaien, ook dit jaar moet de franchise van Konami weer de duimen leggen tegen de concurrentie van Electronic Arts. Nochtans heb ik mij echt geamuseerd met PES 2012, want alles draait rond het aanvallen. De spelers zijn snel en dribbelen even vaardig als Lionel Messi die het "grote" Real Madrid nog eens over zijn knie legt.

Wat bijdraagt aan het doelpuntenfestijn, zijn de gebrekkige verdedigende kwaliteiten waar je over beschikt. Het lijkt alsof iedere verdediger in de leer is gegaan bij de verdediging van STVV. De tackles zijn meestal zo onnauwkeurig dat je ze beter niet gebruikt, want aanvallend tik je de bal zo weg. Je wacht dus best rustig af en hoopt dan op een fout van de partij in balbezit. Door het verafgelegen camerastandpunt is de plaatsing van je verdedigers wel beter te zien en heb je wat extra tijd om in te grijpen.

Gelukkig werd er ook aan de AI gesleuteld, want de scheidsrechter blies wat teveel op zijn fluit in de eerdere delen. Soms legt hij het spel nog iets te snel stil, maar het gaat er dit jaar al wat beter aan toe. Zo wordt het tempo nog een stap hoger gelegd en gaat de bal vlot rond op de grasmat. Aanvallend lopen je ploeggenoten ook beter mee, waardoor je bijna nooit alleen zult staan aan de rand van de zestien.

Het is ook mogelijk om je teamgenoten te controleren en de juiste looplijnen te laten uitvoeren. De doelmannen blijven er echter op los blunderen in PES 2012, waardoor ze meer gepasseerd worden dan de Groenen in een Belgische regering.

Grafisch ziet de game er goed uit, maar er zijn heel wat kleine fouten aanwezig. Spelers maken de raarste bewegingen wanneer ze tegen elkaar botsen en de bal vliegt meer dan eens weg in een boog of lijn die de wetten van fysica danig tart. Met de Player Impact Engine van FIFA 12 zijn we dan ook verwend geweest. De terugkeer naar gebrekkige animaties en stugge interacties op het veld voelen daarom ook niet juist aan.

Nog iets waar wij als gamers en voetbalfanaten verwend door worden in FIFA 12 zijn de licenties. Akkoord, je hebt de FA Premier League, Ligue 1, Serie A, Eredivise, Primera División en Primeira Liga. Het is echter zo frustrerend om met teams als Londen FC te spelen of spelers te zien bij een ploeg waar ze niet thuishoren. Diezelfde spelers zien er gelukkig wel beter uit dan in de vorige delen, maar vooral de manier waarop hun ogen in beeld komen blijft een pijnpunt.

We trappen een balletje in de trailer voor PES 2012.

De Master League werd onderworpen aan een deftige poetsbeurt, maar het is moeilijk een grondige lenteschoonmaak te noemen. Alles voelt gestroomlijnder aan en het blijft fijn om je ploeg uit te bouwen met jong talent en de transfermarkt af te zoeken voor die ene beslissende speler. Daarnaast is de aanwezigheid van officiële toernooien als de UEFA Champions League en Copa Libertadores nog steeds een leuke extra, maar zeker niet meer dan dat.

Het laatste probleem voor PES 2012 blijft het feit dat de game niet echt uitnodigend is voor nieuwkomers. Om de een of andere reden is de overstap van FIFA 12 naar PES 2012 gewoonweg moeilijk. Konami heeft wel zijn best gedaan met Training Challenges, maar zelfs dan blijft de aanpassing soms te groot voor wie eerder al een ervaring opgedaan heeft met de rivaal.

PES 2012 is de ideale voetbalgame als je gewoon puur voor de fun speelt en voor de rest bijster weinig van voetbal kent. Ben je echter meer fan van de pure simulatie, dan opteer je het beste voor FIFA 12. Konami heeft wel enkele foutjes uit de versie van dit jaar gehaald, maar de gebrekkige doelmannen en de soms twijfelachtige animaties zorgen ervoor dat PES 2012 geen negen kan krijgen. Toch blijft het een goede game die voor veel spelplezier zorgt.

De review van PES 2012 doorgenomen, en je hebt wel zin om de game in huis te halen? Dat kan, wat het spel is vanaf nu beschikbaar voor de PS3, X360 en PC.

8 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article
Awaiting cover image

PES 2012

iOS, PS3, Xbox 360, PS2, Nintendo Wii, PSP, PC, Nintendo 3DS

Related topics
Over de auteur

Maarten Weyters

Editor Eurogamer Benelux

Reacties