Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Persona 5 Strikers maakt het gevecht Persona-lijk

Oog in oog met Shadows.

Atlus is niet vies van een goede spin-off voor de Persona-reeks. De games takken zelf al van de grotere Shin Megami Tensei-reeks af, en zijn personages hebben in de afgelopen jaren in meerdere fighting- en muziekgames mogen schitteren. Toch is er een genre dat tot nu toe nog niet aan de beurt is geweest: het Musou-genre. Dat genre is namelijk uitgegroeid van talloze Dynasty Warriors-games naar succesvolle cross-overs zoals Hyrule Warriors: Age of Calamity, Dragon Quest Heroes en Fire Emblem Warriors. Persona 5 Strikers kon dan ook haast niet uitblijven, maar maak je geen zorgen als de Musoumoeheid is toegeslagen: Atlus en Koei Tecmo lijken er alles aan te doen om een frisse ervaring neer te zetten.

Cover image for YouTube videoPersona 5 Strikers - Announcement Trailer - Nintendo Switch

Persona 5 Strikers is een direct vervolg op Persona 5 uit 2018. Joker keert terug naar Tokyo en na een hereniging met zijn vrienden komt er nieuw onheil om de hoek kijken. Over heel Japan verschijnen er Jails, fysieke manifestaties van de schaduwwereld die door een monarch geregeerd worden. Hoewel dat op een grotere schaal is dan de Palaces uit Persona 5, kunnen alleen de Phantom Thieves deze nieuwe dreiging het hoofd bieden. Hoewel de game een vervolg is, hoef je geen honderddrieëntwintig uur aan de massieve JRPG te spenderen. Het verhaal staat volgens Atlus prima op zichzelf en bevat slechts referenties naar zijn voorganger voor de fans.

Opvallend genoeg lijkt Persona 5 Strikers aanvankelijk exact op Persona 5. De stijl, de muziek en de bekende personages en locaties komen allemaal terug. Je voert lange gesprekken met je vrienden, slentert op je gemak door Shibuya en je kat sommeert je om op tijd naar bed te gaan. De bekende stemacteurs zijn weer present en remixes van je favoriete tracks knallen door je speakers. Sterker nog: zou je niet in gevechten terechtkomen, dan zou het lastig zijn om het verschil tussen de games te zien en dat is geenszins een negatief punt. De stijl van Persona 5 is nog altijd ijzersterk en het lijkt Persona 5 Strikers ten goede te komen om weer uit dat vaatje te tappen.

In wat Atlus van de gameplay liet zien, is de kenmerkende missiestructuur van Musou-games ook niet aanwezig en is het evemin de bedoeling dat je op een beperkte map outposts overneemt om uiteindelijk al je doelen te voltooien. In plaats daarvan volgt de game een structuur gelijk aan JRPG's, met de nadruk op verhaal en het volgen van die rode draad. Jails zijn grote gebieden waar Shadows patrouilleren en net als in Persona 5 krijg je de overhand in gevechten door ze van achteren te besluipen. Alle bekende 'dungeon crawling'-elementen komen terug, zoals het vinden van schatkisten en sluiproutes, maar je toont ook je acrobatische kant in platformsegmenten. Kortom, je moet nog altijd als Phantom Thief infiltreren en de ontwikkelaar lijkt er goed aan te doen om dat element uit Persona 5 te vertegenwoordigen.

Het grootste verschil zit hem uiteindelijk in de combat en zoals gewoonlijk van het Omega Force-team van Koei Tecmo vecht je in real time tegen grote hoeveelheden Shadows in bliksemsnelle handgemenen. Maar ook de combat lijkt verrassend veel op die van Persona 5. Je hebt nog steeds je Persona, met elk hun eigen elementen die de zwakheden van je vijanden exploiteren. De Baton Pass, waar je teamleden jouw acties opvolgen met hun eigen aanval is ook intact. Ook de kenmerkende All-Out Attack is beschikbaar wanneer je alle vijanden op hun knieën brengt. Persona 5 Strikers brengt het knoppenrammen van Musou-games naar de tactische combatmechanics van Persona en het lijkt erop dat daardoor de combat veel gevarieerder wordt.

Dynasty Warriors-spin-offs worden doorgaans op een bepaalde manier gebouwd: het is vooropgesteld een Musou-game, met daar de stijl van de inspiratiebron overheen besprenkeld. Persona 5 Strikers lijkt dat stramien nu net om te draaien, naar een volwaardige Persona-game met wat Musou-elementen in de combat. Persona 5 Strikers lijkt daardoor een stijlvolle en vlijmscherpe actie-RPG te worden waar fans van beide kampen zich in vast kunnen bijten.

Persona 5 Strikers verschijnt op 20 februari 2021 op pc, PlayStation 4 en Switch.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Persona 5 Strikers

Video Game

Related topics
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties