Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pac-Man Championship Edition DX

Pillen slikken en spoken eten!

Er zijn mensen die aan de hand van 'wetenschappelijk onderbouwde studies' beweren dat mensen die veel gewelddadige videogames spelen, ook gewelddadig gedrag vertonen. Deze 'wetenschappelijke' studies baseren zich voornamelijk op behavioristische psychologie, meer bepaald het conditioneren van het testsubject. Om psychologie onder te brengen bij de categorie wetenschappen vinden wij al ten eerste een onterechte klassering, daar psychologie onder de noemer menswetenschap valt en dus helemaal niet voldoet aan de exact benoembare objectieve eisen die elke andere wetenschap wel bezit (aldus de Classificatie der Wetenschappen van August Comte).

En behaviorisme, met stellingen als "als je iets vaak genoeg ervaart wordt het een gewoonte" is op zich ook al grotendeels achterhaald. De menselijke psyche is meer dan een machine die routines aanleert door middel van herhaling. We hebben, als rationeel wezen, de unieke mogelijkheid om bewuste beslissingen te nemen op basis van onze kennis, vooronderstellingen, de context van de handelingen en de rationele wijze waarover wij over de handeling en de mogelijke gevolgen ervan kunnen nadenken en achteraf reflecteren.

Mocht deze stelling wel waar zijn, dan zou er een hele generatie met Pac-Man opgegroeide mensen zijn die de hele dag niks anders doen dan naar monotone muziek luisteren terwijl ze constant pillen slikken totdat ze waanideeën ontwikkelen waarbij ze achtervolgd worden door spoken... Oh, wacht...

Pac-Man is natuurlijk geen nieuwe game. Het origineel dateert al van 1980, ver voor mijn tijd trouwens. Ondertussen heeft de gele veelvraat al een cultstatus bereikt. De actie die zoekrobot Google enige tijd geleden deed voor de dertigste verjaardag van Pac-Man is daar één van de voorbeelden van. Nog altijd verdient Namco Bandai geld door deze game uit de oude doos. Deze keer met de Championship Edition DX, een herwerkte versie van de gelijknamige game uit 2007.

De klassieke gameplay formule is identiek gebleven, maar er zijn voor deze versie enkele nieuwe modes aan de game toegevoegd. Maar even voor de mensen (en dat kunnen er niet veel zijn) die niet weten hoe je Pac-Man speelt: jij bent het gele pizza-achtige personage die zich doorheen het doolhof moet bewegen. Ondertussen moet je alle gele bolletjes, afwisselend met een stukje fruit, weten te verzamelen. Terwijl je dit alles doet word je op de hielen gezeten door vier gekleurde spoken. Weet je één van de dikke gele bollen binnen te spelen, dan worden alle spoken blauw, wat betekend dat ook zij voor een korte periode op het menu van Pac-Man staan (wat misschien een analogie kan zijn voor het liberale blauw, waar ieder individu zonder meer slachtoffer kan worden voor een meedogenloze vrije markt?). Geniaal in zijn simpelheid. Maar wat maakt deze CE DX-versie nu zo speciaal?

Er zijn zes verschillende modes speelbaar in deze iteratie in de Pac-Man reeks. In Championship neem je op tegen een klok van vijf minuten. Overleven is de opdracht, want naarmate de tijd vordert, worden de spoken agressiever en versneld de gameplay. Dan zijn er ook nog twee challenge modes. Hierbij moet je langer zien te overleven in een doolhof dat steeds veranderd en waar powerups een veel grotere rol spelen. Tot slot zijn er nog drie modes waar je telkens in een verschillende doolhof aan de slag kunt.

Om dit alles af te sluiten heeft de game nog een online leaderboard meegekregen. Hierin komen alle scores te staan die je in één van de modes hebt behaald. Deze kun je dan vergelijken met die van mensen wereldwijd, om te zien hoe je Pac-Man vaardigheden opwegen tegen de rest van de wereld. Een zeer leuke feature, omdat het aanzet tot het constant willen verbeteren van je persoonlijke score. Veel gekker moet het niet worden. En veel gekker werd het dan ook niet.

Pac-Man Championship Edition DX is wat te verwachten valt van een Pac-Man game. Door de verschillende modes en het online rankingsysteem zul je keer op keer terug willen keren om net dan ene puntje meer te scoren. En voor de kostprijs van de game moet je het zeker niet laten.

Pac-Man Championship Edition DX is vanaf nu verkrijgbaar op de PlayStation Store voor €3,99, of op Xbox Live voor 800 Microsoft Points

9 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Edelbert Masschelein avatar

Edelbert Masschelein

Professionele trol

Reacties