Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Overwatch - Zarya Hero gids

Tips, abilities, match-ups en skins.

Zo speel je met Zarya in Overwatch. In deze gids vind je essentiële strategieën die je laten heersen met deze tank.

Zarya is niet bepaald de meest robuuste Tank in Overwatch, maar haar relatief lage health wordt goedgemaakt door de hoge schade die ze doet met haar barriers en haar Particle Cannon. De manier waarop haar systemen werken zijn ongewoon, zelfs voor Overwatch-begrippen.

Wanneer Zarya of een van haar teamgenoten beschermd wordt door haar Barriers, wordt alle schade die op die Barrier landt omgezet naar energie. Die energie wordt vervolgens omgezet naar wapen, dat daar sterker van wordt. Die Barriers hebben echter een lange cooldown en blijven ook niet lang actief, dus timing is van uiterst belang.

Al met al denken wij dat Zarya een van de lastigste Tanks is om te spelen, maar ook één waar veel voldoening uit te halen valt. In de verkeerde handen is ze niet meer dan een blok aan het been van het team, maar je wordt een menselijke sloopkogel als je haar onder de knie hebt.

In deze gids laten we precies zien hoe Zarya's vaardigheden samenwerken, alsook een paar slimme tips om je tegenstanders een stap vóór te zijn.

Laatste update: 30 mei 2016

Bekijk op YouTube

Zarya abilities

Zarya is een ongewone tank, en begrijpen hoe haar Abilities in elkaar zitten is cruciaal om haar effectief te spelen. Dit zijn ze, en hoe ze samenwerken.

Particle Beam
Zarya's standaardwapen schiet een energie-straal op haar vijanden af. Deze straal komt niet door Barriers of Shields. Haar wapen wordt sterker naarmate je meer absorbeert met haar Barrier. Hierover later meer.

Explosive Charge
Deze alt-fire modus vuurt een explosief projectiel dat schade doet aan zijn doel, maar ook nabije vijande. Bewaar Explosive Charge voor wanneer je een vijand van veraf wilt raken, of één die om een hoekje schuilt. Gevechten van dichtbij doe je met de Particle Beam, die doet meer schade.

Particle Barrier
Zarya krijgt een beschermend schild dat schade absorbeert, en dit doorvoert naar haar Particle Cannon voor extra kracht. De Barrier blijft maar een paar seconden actief en heeft een cooldown van tien seconden, dus denk goed na voordat je hem gebruikt. Elk punt energie staat gelijk aan een verhoging van één procent, maar let op dat deze boost naar verloop van tijd vervalt.

Projected Barrier
Om de boost van je wapen te verlengen, heeft Zarya een tweede schild dat ze op haar teamgenoten kan gebruiken. De Projected Barrier voert ook de geabsorbeerde energie door naar Zarya's wapen. Deze Barrier heeft een kortere cooldown en kan tweemaal zoveel absorberen. Het is daarom belangrijk dat je deze Barrier constant gebruikt, samen met je eigen schild.

Graviton Surge
Nu komen we bij het goeie spul. Zarya's Ultimate is een dodelijke bom die bij impact explodeert, vijanden naar zich toe trekt en ze daar voor een paar seconden vasthoudt. Dit is natuurlijk een uitgewezen moment voor je team om er bovenop te duiken en de tegenstanders te vernielen. Jij kunt er wat Explosive Charges op afvuren. Pas wel op want ook al zijn ze gegrepen door de Graviton Surge, ze kunnen nog steeds hun eigen abilities gebruiken.

Energy
Hier valt verder niets meer over te zeggen. Dit is de passive die de inkomende schade omzet naar Zarya's wapen via haar Barrier.

Bekijk op YouTube

Zarya tips & tricks

Zarya's Barriers gebruiken kost wat oefening, maar hier zijn wat algemene gameplay tips die je in jouw voordeel kunt gebruiken.

  • Als je tegen Zarya speelt, leer dan goed hoe haar Barriers er uit zien. Ze verlopen snel maar als je op ze vuurt, voer je slechts haar wapen.
  • Je hebt wat visuele hulpmiddelen die laten zien hoe opgevoerd Zarya's wapen is. Het wapen wordt luider, je crosshair wordt groter en de bal van elektriciteit wordt steeds feller en groter.
  • Focus op het grootste gedeelte van je vijand. In tegenstelling tot andere wapens in de game doe je niet meer schade als je op iemands hoofd mikt.
  • Een algemene regel is dat je pas je Barriers aanzet wanneer jij of één van je teamgenoten wordt beschoten. Ze blijven niet lang actief en hebben een lange cooldown, dus je moet het beste er van maken. Als je vooraf een schild aanzet, zijn de meeste spelers slim genoeg om te wachten tot deze weer afgelopen is.
  • Hou een oogje op je Support Characters. Als deze onder vuur komen te liggen of van de groep zijn verwijderd, gooi je snel een Projected Barrier naar ze toe.
  • Pas op voor de splash damage die Explosive Charge doet, want Zarya raakt daar ook van gewond. Als je zo dicht bij je vijand staat moet je overigens toch Particle Beam gebruiken.
  • Als een grote hoeveelheid schade een Barrier meteen weg blaast, is het belangrijk om te weten dat de overgebleven schade niet wordt doorgevoerd naar jou of je teamgenoot.
  • Als Graviton Surge het schild van een tegenstander raakt, gaat het effect niet af en verspil je je Ultimate. Mik hem daarom altijd op de grond, want dan gaat hij gegaranderd af.
  • Er vanuit gaande dat je team fatsoenlijk coördineert, wacht tot de Ultimates van jouw team vol zijn voordat je jouw eigen Ultimate afvuurt. Stapel alle Ultimates boven op elkaar en je bent er van verzekerd dat het gehele vijandelijke team uitgeschakeld is.

Zarya match-ups

Zarya is sterk tegen

D.va / Genji / Winston
Zarya's mogelijkheid om andere spelers een schild te geven maakt haar sterk tegen snelle personages zoals D.va, Genji en Winston. Deze personages moeten het namelijk hebben van een verrassingseffect en maken gebruik van de verwarring om veel schade toe te brengen voor je kan reageren. Een extra schild kan hier het verschil maken, want je krijg meer tijd om je te herpakken en terug te slaan.

Widowmaker / Roadhog
Ook tegen deze personages biedt Zarya weerstand dankzij haar schilden. Widowmaker en Roadhog specialiseren namelijk in het één voor één uitschakelen van spelers die de groep verlaten hebben. Met een extra schild van Zarya zijn ze minder kwestbaar voor de one-hit KO's van Widowmaker en Roadhog.

Zarya is zwak tegen

Pharah / Reaper / Tracer
Heroes die snel zijn en in korte tijd veel schade kunnen toebrengen zijn de doodsteek van Zarya. Ze is te traag om goed te kunnen reageren en zonder schild is het vaak al snel te laat.

Roadhog
Jawel, Roadhog stond ook bij de personages waar Zarya sterk tegen is. Van waar het onderscheid? Zarya biedt sterke steun wanneer andere personages aangevallen wordt door Roadhog. Maar als Zarya zelf aan de haak wordt geslaan door Roadhog is ze de pineut.

Zarya loot en collectibles

Vind je Zarya nog niet stijlvol genoeg? Dit is een overzicht van alle items die je voor deze Hero kunt verzamelen met Loot Boxes of door te craften.

Skins
Classic0Common
Brick75Rare
Goldenrod75Rare
Taiga75Rare
Violet75Rare
Dawn250Epic
Midnight250Epic
Arctic1000Legendary
Siberian Front1000Legendary
Cybergoth1000Legendary
Industrial1000Legendary
Emotes
Classic0Common
Bring It On250Epic
Crush You250Epic
Pumping IronEpic
Victory Pose
Heroic0Common
Casual75Rare
Check Out This Gun75Rare
Flexing75Rare
Voice Line
Strong As The MountainN/ACommon
Get Down, Give Me 2025Common
I Am Mother Russia25Common
I Can Bench More Than You25Common
I Will Break You25Common
In Russia, Game Plays You25Common
Need Personal Training?25Common
No Mercy25Common
Siberian Bear25Common
Together We Are Strong25Common
Welcome To The Gun Show25Common
Highlight Intro
Heroic0Common
Random0Common
Deadlift250Epic
Maximum Charge250Epic
This Is Strength250Epic

Andere tanking Heroes

Als Winston bij je speelstijl past, moet je ook onderstaande helden zeker proberen. Klik op hun naam om naar onze gids over die Hero verder te gaan.

Nog meer over Overwatch weten? Lees dan snel al onze Overwatch tips met onder meer een gids voor alle Heroes, maps en gamemodes.

Read this next