Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Oprichter Oculus financiert anti-Hillary haatcampagne

Geld ging naar oranje gekleurde trollen.

UPDATE: Oculus-oprichten Palmer Luckey heeft gereageerd op de aantijgingen en geeft toe dat hij 10.000 dollar heeft gedoneerd aan Nimble America. Hij deed dit omdat hij 'bewonderde hoe billboards gebruikt konden worden om jonge kiezers te bereiken.'

Luckey ontkent echter wel dat hij op Reddit actief was onder de account NimbleRichMan, noch dat hij de stichter van Nimble America zou zijn.

In zijn verklaring zegt Luckey ook nog het volgende: "Het spijt me diep dat mijn acties Oculus en zijn partners in een negatief daglicht stellen. Mijn acties komen enkel aan mijn toe en vertegenwoordigen het bedrijf absoluut niet."

ORIGINEEL: Oprichter van Oculus VR Palmer Luckey is de anonieme geldschieter achter een anti-Hillary Clinton-beweging. Dat blijkt uit beweringen van de miljonair aan de website TheDailyBeast.com.

Luckey financiert de acties van Nimble America, een rechtse organisatie die haatcampagnes tegen Hillary Clinton voert. Nimble America is afkomstig uit de r/The_Donald-groep op Reddit, waar aanhangers van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zich verzamelen. Het doel van Nimble America is Trump te steunen middels met tegen zijn tegenstanders.

"Wij geloven dat Amerika slecht geleid is door leiders die de Amerikanen en hun principes verloochend hebben", schrijft de organisatie. "Met het juiste leiderschap kan Amerika de koers richting middelmatigheid en globalisering keren, en opnieuw groots worden."

Om geld voor meme-gebaseerde reclamecampagnes te verwerven, vroeg de organisatie om donaties op Reddit. Volgens Nimble America wordt iedere donatie gepaard met een gelijkwaardige donatie van een anonieme miljonair die post onder de naam NimbleRichMan. Deze miljonair blijkt nu Palmer Luckey te zijn.

Luckey maakte zijn identiteit bekend nadat er twijfel ontstond over het bestaan van de anonieme sponsor. De miljonair is op Facebook benaderd door de groep. "Ik heb een hoop geld", schrijft Luckey. "Geld is voor mij geen probleem. Ik vond dat het klonk als een vermakelijke aangelegenheid."

De organisatie gebruikte het geld van Luckey onder andere om in Pittsburg een billboard tegen Hillary Clinton te plaatsen.

Luckey stichtte Oculus VR in 2012. Sindsdien houdt het bedrijf zich bezig met het ontwikkelen van de Oculus Rift VR-bril. In 2014 verkocht Luckey het bedrijf aan Facebook voor twee miljard dollar. Luckey behield echter zijn positie bij het bedrijf.

Op moment van schrijven is er nog geen officiële reactie van Oculus of Facebook op die ontwikkelingen. Wel is de Reddit-account van Luckey verwijderd.

Read this next