Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Opinie: Hoe Nintendo homorelaties negeert in Tomodachi Life

Miiquality strijdt voor gelijke rechten.

Nintendo brengt op 6 juni aanstaande Tomodachi Life uit. In deze opmerkelijke 'simulatie'game leeft je Mii-personage samen op een eiland met de Mii's van andere spelers met een Nintendo 3DS. Dat levert allerlei bizarre situaties op, waarbij de emoties tussen de Mii's soms hoog oplopen.

Op basis van hun persoonlijke kenmerken ontvouwt het drama zich voor je ogen, aldus de productbeschrijving. Liefde speelt daarbij een grote rol. Cadeautjes kopen voor degene waar je een oogje op hebt om er uiteindelijk het huwelijksbootje mee in te treden is mogelijk. Maar niet als je toevallig op hetzelfde geslacht valt.

In Tomodachi Life is het niet mogelijk voor mannelijke Mii's om een relatie aan te gaan met een andere mannelijke Mii, en hetzelfde geldt voor vrouwelijke Mii's die ook geen lesbische relatie kunnen starten. Dat gegeven is iets wat de Amerikaanse gamer Tye Marini dwars zit. Als homoseksuele jongen vindt hij het een gemiste kans van Nintendo. 'Dat ik niet kan daten of kan trouwen met het geslacht waar ik me tot aangetrokken voel in het echte leven, haalt voor mij alle immersie en fun uit de game,' zegt hij in een videoboodschap.

Tye start dan ook een online campagne om de zaak onder de aandacht te brengen: Miiquality. Onder de gelijknamige hashtag roept hij de LGBT-community en andere geïnteresseerden op bij Nintendo opheldering te vragen. Hij begrijpt ook wel dat het bedrijf geen grote aanpassingen meer kan maken voor de release, de game is immers in Japan al een tijdje uit. Toch hoopt hij dat Nintendo in ieder geval gehoor geeft en de mogelijkheid tot homoseksuele relaties overweegt in toekomstige delen of middels een update voor Tomodachi Life zelf.

Tomodachi Life kwam eerder al negatief in het nieuws doordat Nintendo relaties tussen Mii's van hetzelfde geslacht juist úit de game zou hebben gehaald. Dit blijkt niet waar. De Japanse beelden tonen destijds onder andere een vrouwelijke Mii in mannenkleding, waardoor het lijkt alsof er sprake is van twee verliefde mannelijke Mii's. Daarbij wordt een bug ontdekt die zo schadelijk is dat spelers riskeren de game niet meer te kunnen opslaan. Middels een update is de fout opgelost, maar de LGBT-community heeft Tomodachi Life ondertussen in het vizier door de verdraaide berichtgeving. Het misverstand loopt al snel uit de hand.

Nintendo is nu op de hoogte van de Miiquality-campagne maar lijkt niet van plan homoseksuele relaties in Tomodachi Life te bouwen. Wel is het bedrijf momenteel bezig met een knap staaltje damage control, waarbij de kern van de kwestie vooralsnog wordt ontweken. Eens gevraagd door de Associated Press laat Nintendo weten dat het met Tomodachi Life "nooit de bedoeling was maatschappelijk commentaar te leveren. De opties om relaties te starten zijn gebaseerd op een speelrijke alternatieve wereld en niet te vergelijken als een simulatie van het echte leven. Hopelijk zien de fans Tomodachi Life als de grappige en luchtige game die het is."

De controversiële Japanse beelden (Via Kotaku).

Toch valt de boodschap van Tye niet helemaal op dovemansoren. "We blijven luisteren en nadenken over de feedback die we ontvangen. We gebruiken deze kans om onze consumenten beter te begrijpen, zodat de gehele organisatie weet wat er wordt verwacht. Daarbij hopen we onze horizon te verbreden op het gebied van gamesontwikkeling, zodat we titels blijven maken die spelers verrassen en verblijden," aldus Nintendo.

Het is in ieder geval duidelijk dat het voor Nintendo nooit de bedoeling was dat deze hele heisa zou ontstaan. Zoals de Associated Press suggereert is er hier voornamelijk sprake van een typisch gevalletje cultuurkloof. In Japan bestaat er niet zoiets als een legaal homohuwelijk, waar het verder op de wereld op telkens meer plaatsen wel heel normaal is. Nintendo had de backlash alleszins kunnen zien aankomen, maar houdt vooralsnog de oogkleppen gewoon op.

De kans dat homoseksuele gamers een relatie aan kunnen gaan met een Mii van hetzelfde geslacht (of inderdaad, de Mii van hun real life partner) in Tomodachi Life is nu bijzonder klein. Het kon al niet in de Japanse versie, en aangezien het enkel een gelokaliseerde versie van die programmeercode betreft kan het ook niet in de versie die wij krijgen. 'Gay gamers' krijgen de keus: of net doen alsof ze hetero zijn door aan te pappen met een meisje, of het hele relatiegebeuren te negeren voor zover dat mogelijk is. Net zoals Nintendo doet.

Over de auteur

Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties