Skip to main content

Opgepakte Arma-ontwikkelaars op borgtocht vrij

Buchta en Pezlar mogen huiswaarts na 128 dagen achter Griekse tralies.

Arma-ontwikkelaars Ivan Buchta en Martin Pezlar mogen op borgtocht vrijkomen. In totaal hebben ze 128 dagen achter de Griekse tralies gezeten op verdenking van spionage. De familie zou het geld al bij elkaar hebben om ze zo snel mogelijk uit de gevangenis te krijgen.

In september van vorig jaar werden Buchta en Pezlar gearresteerd nadat ze werden gesnapt bij het maken van foto's. Foto's van een militaire basis op het Griekse eiland Lemnos, en dat bleek tegen de wet. Er gingen vermoedens dat de foto's werden gemaakt voor de ontwikkeling van Arma 3, maar ontwikkelaar Bohemia Interactive ontkende dat.

De rechtszaak werd telkens uitgesteld doordat stakingen het Griekse rechtssysteem op stelten zetten. Buchta en Pezlar moeten nog veroordeeld worden, maar hoeven niet langer de zaak af te wachten in het gevang. Dankzij brieven werd bekend dat de omstandigheden erbarmelijk waren. Cellen waren gevuld met 25 man per cel en de jongens sliepen op de koude vloer.

Dean Hall, ontwikkelaar van de populaire Arma-mod Dayz, laat weten erg opgelucht te zijn, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. De DayZ-standalone versie werd voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat de ervaring van Buchta en Pezlar een groot gemis was voor de ontwikkeling ervan.

Read this next