Skip to main content

Oostenrijkse rechter: "FIFA FUT in strijd met gokwet"

Sony moet terugbetalingen doen.

Een Oostenrijkse rechter heeft geoordeeld dat Sony een aantal Oostenrijkse FIFA-spelers, die FUT packs kochten in de PlayStation-versie, moet terugbetalen.

De FIFA-spelers, waaronder een minderjarige, hebben Sony in 2020 aangeklaagd omdat ze hun geld hadden vergokt aan FIFA Ultimate Team. De beklaagden hadden gemiddeld 800 euro besteed. Bij één van hen ging het zelfs over een bedrag van 85.000 euro.

Bekijk op YouTube

In Oostenrijk vallen loot boxes, wat de FUT packs volgens deze rechter zijn, echter onder gokken en dus de kansspelwetgeving. Net zoals in België en Nederland volgt de rechter de logica dat loot boxes blinde aankopen zijn van producten met variabele geldwaarde. Aangezien Sony niet de nodige vergunningen heeft hiervoor in Oostenrijk, moet het bedrijf de spelers nu een bedrag terugbetalen van maximaal 338,26 euro per persoon.

Sony en uitgever van FIFA Electronic Arts reageerden nog niet officieel op deze uitspraak. Ze kunnen wel nog in beroep gaan tegen dit vonnis.

Onze redacteur Bruce kloeg in zijn FIFA 23 review al over de implementatie van FUT en noemde de "responsabilisering van de speler in een game die voortdurend engagement aanmoedigt en het voor erg competitieve spelers zelfs verplicht maakt" bijzonder cynisch. Eén rechter is het alvast met hem eens.

Read this next