Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Ontwerp "Race 'n Chase" vrijgegeven

Beter bekend als Grand Theft Auto.

Heb je je ooit afgevraagd hoe het allemaal begonnen is voor de Grand Theft Auto reeks? Ja, uiteraard met de eerste game, maar ik heb het over het begin van het begin. Hoe het eerste concept van wat nu één van de grootste gamefranchises is er oorspronkelijk uitzag. Zelfs al had je je die vraag ooit gesteld, tenzij je in 1995 werkzaam was bij DMA Design -de vroegere naam van Rockstar North- zal je het antwoord allicht nooit gekend hebben.

Vandaag verscheen één van de eerste versies van het ontwikkelingsdocument integraal online. Verantwoordelijk daarvoor is Mike Dailly, één van de oprichters van DMA Design en geestelijke vader van Lemmings en Grand Theft Auto. Hij scande het document in, waardoor iedereen het nu hier door kan nemen.

De eerste naam voor Grand Theft Auto was "Race 'n Chase" en het zou een game worden waarin multiplayer centraal stond. Wel al aanwezig was het idee dat je auto's kon stelen, waarop de politie zou opdagen. Wat eveneens bekend in de oren klinkt, is het idee om drie verschillende steden in de game te steken.

En zelfs in die vroege fase was de ambitie al groot. "The playing world will be very, very large." Uiteindelijk zou de GTA-reeks op z'n eentje het 'free roaming'-genre definiëren en verfijnen. Tot vandaag zijn ze één van de weinige studio's die niet gewoon games, maar op zichzelf staande universa afleveren.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur

Frederik Galle

Editor EG Benelux

Weet dat zijn mama meeleest en wil haar via deze weg bedanken voor de lekkere boterhammetjes. Naast zijn middagmaal houdt deze frisse jongen echter voor ons ook het hele PC-gebeuren en de indiescene in de gaten.

Reacties