Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

One Piece Odyssey preview - Waardig jubileum

Één stuk mogen spelen.

Op vrijdag 13 januari trapt Bandai Namco het nieuwe jaar af met One Piece Odyssey. De nieuwe RPG wordt door de Japanse studio I Love Computer Art ontwikkeld. De anime is al een tijdje de duizend afleveringen gepasseerd, dus daarin zitten vast genoeg zaken om een grote game te vullen. Voor eenieder die niet de tijd heeft om alle afleveringen door te spitten, is een game de ideale manier om toch de 25-jarige franchise te leren kennen. De nieuwe game combineert klassieke JRPG-elementen met unieke One Piece-elementen tijdens zowel combat als exploratie. Een gratis demo is vanaf 10 januari beschikbaar. Wij mochten eerder alvast een aantal uur in de game duiken om te kijken wat de game te bieden heeft en om een aantal van die unieke gameplayelementen te ervaren.

In One Piece Odyssey belanden Luffy en de rest van de Straw Hats op een kleurrijk, mysterieus eiland. Het deel van de ‘overworld’ in de preview heeft een herkenbare opbouw met meerdere lineaire paden die grotere gebieden aan elkaar linken. Overal op het eiland zijn voorwerpen die je in een battle kunt gebruiken, waaronder wapens, upgrades of cosmetische items zijn. Sommige locaties bereik je door van personage te wisselen en unieke vaardigheden te gebruiken. Zo kan Luffy zijn armen ver uitstrekken om te slingeren en kan Zoro met zijn zwaarden obstakels kapotslaan. Die vaardigheden gebruik je ook om redelijk simpele puzzels op te lossen en zo meer voorwerpen te verdienen. Ten slotte zitten gebieden natuurlijk tjokvol verschillende vijanden. Genoeg te doen dus in de wereld van One Piece Odyssey.

Bekijk op YouTube

De turn-basedgevechten van One Piece Odyssey hebben behalve het bekende JRPG-systeem een aantal unieke gameplayelementen. Naast standaardaanvallen en voorwerpen kun je je tijdens gevechten ook op ‘skill-attacks’ beroepen. Die vergen dan weer mana die je voortdurend regenereert. ’Skill-attacks’ hebben steeds een radius waarmee je een bepaald aantal vijanden raakt en zijn dus strategisch inzetbaar. Koppel dat aan arena’s die meerdere gebieden bestrijken, waardoor je je personages over verschillende gebieden kunt verspreiden, en de optie om de snelheid van gevechten aan te passen of zelfs op automatisch te zetten, en de combat van One Piece Odyssey lijkt nu al genoeg unieks te bieden om zich van andere JRPG’s te onderscheiden.

Tot slot kunnen er tijdens het spelen ook zogenaamde Dramatic Scenes optreden. Daarbij moet je verschillende situaties oplossen: gaande van sterkere vijanden die een boss-battle vormen tot een specifiek doel voltooien. Een voorbeeld van zo’n doel is dat je het gebied waarop je personage staat van alle vijanden moet bevrijden. Wanneer je een Dramatic Scene succesvol afrondt, krijg je betere uitrusting en verhoogt het level van je personages.

De missiestructuur is opgedeeld in hoofdmissies en zijmissies. Die variëren erg in lengte en beloningen. Hoewel veel missies bedacht werden voor de game, zijn er een aantal op verhalen uit de One Piece-manga. Daarnaast zijn er op verschillende plaatsen bounty-borden te vinden: goed voor als je het tegen een sterke vijand wilt opnemen!

Bekijk op YouTube

One Piece Odyssey leent niet alleen missies van de anime, maar ook zaken zoals opvallende gezichtsuitdrukkingen en animaties. Die grafische presentatie geeft de game een eigen doch herkenbaar uiterlijk. Ook de menu’s en userinterface hebben een unieke look met een getekende stijl. Opvallende afwezige in de menu’s is dan weer een knop om op te slaan. Tijdens het ontdekken van de wereld kom je namelijk regelmatig opslagpunten tegen. Oddyseys opvallende stijl in zowel presentatie als gameplayflow lijkt alvast voor een unieke identiteit binnen het grote JRPG-genre te zorgen.

Na deze previewsessie mag blijken dat Bandai Namco de verjaardag van One Piece groots wil vieren. Veel bekende One Piece-personages maken een opkomst en hebben ieder hun eigen vaardigheden. De wereld is groots, kleurrijk en lijkt tjokvol content. Ook de combat krijgt een unieke twist dankzij ‘skill-attacks’ met verschillende radiussen en Dramatic Scenes die de game doet opvallen tussen andere JRPG’s. Met die unieke elementen heeft One Piece Odyssey dus potentieel om een sterke JRPG neer te zetten.

One Piece Odyssey komt op 13 januari uit voor de pc, Playstation 4, Playstation 5 en Xbox Series X/S. Een gratis demo waarin jij aan de slag kunt met de eerste uren is 10 januari te downloaden.

Read this next