Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Onderzoekers: Lang gamen niet per se ongezond

Challenge accepted!

Onderzoekers van The Royal College of Paediatrics and Child Health concluderen in een nieuw rapport dat veel achter een computer- of smartphonescherm zitten niet per se ongezond is. Er is niet genoeg bewijs gevonden om een causaal verband aan te tonen tussen schermtijd en gezondheid.

Aan het onderzoek deden 109 kinderen en jongeren mee tussen de 11 en 24 jaar, die dagelijks gemiddeld 2,5 uur naar een scherm turen. Dat kan een monitor zijn, een laptop, tablet, tv of smartphone. Nu blijkt dat het per persoon verschilt in hoeverre dit effect heeft op welzijn.

Wel wordt opnieuw duidelijk dat dit soort apparaten een negatief effect heeft op het slaapritme. Dat kan uiteindelijk wel weer leiden tot klachten, zoals een duf gevoel overdag en een verslechterd concentratievermogen. Daarom wordt aangeraden om schermen een uur voor het slapen gaan weg te leggen.

Verder moeten ouders ook letten op snacks tijdens het gamen. Door afgeleid te eten, geeft het brein minder snel een signaal dat je vol zit. Als gevolg eet je meer dan je anders zou doen, en dit kan op den duur overgewicht in de hand helpen.

Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties