Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Okami HD review - Tijdloze schoonheid

Tijdloze schoonheid.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De re-remaster van Okami brengt weinig nieuws, maar wakkert door zijn pracht en praal het verlangen naar een sequel aan.

Okami HD recenseren betekent zeggen wat er al zo vele keren gezegd is. De game is ontegensprekelijk van hoge kwaliteit en straalt kunstzinnigheid uit. De witte wolf Amaterasu is intussen meer dan een decennium oud en heeft haar strepen reeds op meerdere platformen verdiend - ondanks tegenvallende verkoopcijfers. Dat uitgever Capcom Okami wederom onder het stof vandaan haalt, is een bewijs van de blijvende schoonheid van de game en doet de hoop een sequel weer opflakkeren.

De game is overduidelijk van Japanse makelij en bovendien heftig geïnspireerd door de mythologie, folklore en religie van het land. Devote fans en japanofielen kennen de personages door en door, maar ook voor leken en nieuwkomers is er voldoende om bij stil te staan, zichzelf te verwonderen en vervolgens Wikipedia af te schuimen op zoek naar meer. In Okami HD kruip je in de huid van de godin Amaterasu, die in de gedaante van een witte wolf oftewel 'okami' de strijd aangaat met het achtkoppige monster Orochi. Die houdt het land Nippon in een verstikkende duisternis geklemd, en het is aan jou als 'doorluchtige die de hemelen doet schijnen' om daar iets aan te doen. Samen met de praatzieke Issun, de mysterieuze Sakuya en tal van kleurrijke nevenpersonages onderneem je een lange reis vol beproevingen.

Wanneer na een langdradige intro de wereld zich voor je ontvouwt, toont Okami HD meteen dat het elf jaar na de oorspronkelijke release niets aan pracht en praal heeft ingeboet. Indrukwekkende vergezichten, zwierige kleurenpaletten en artistieke objecten vloeien samen in wat weggelopen lijkt uit een oosters waterverfschilderij. Het resultaat zijn tijdloze graphics en het bewijs dat in een voortdurend veranderende game-industrie een unieke art style een langer leven beschoren is dan beoogd fotorealisme. Net als Amaterasu zelf doorstaat Okami vlekkeloos de tand des tijds, waar andere games uit het PlayStation 2-era dat veel minder gracieus doen.

De grootste blikvanger is de mogelijkheid om de game te pauzeren en met een gigantisch penseel te hertekenen. Het eindeloos schakelen tussen real-time en schilderen verloopt soepel en verstoort de flow van de game niet. De cel shaded stijl met zijn dikke penseelstreken en felle kleuren sluit naadloos aan op de Celestial Brush. Bij gevechten zorgt het voor een broodnodige injectie in wat anders niet meer zou zijn dan button mashen. Drop een bommetje op een groep en schiet een rij bomen uit de grond om vervolgens met een dikke zwarte streep de genadeslag te geven. Combat ontaardt in een stijlvol en vurig waas waarbij kleuren, kanji-tekens en penseelstreken je in sneltempo om de oren vliegen. Het ontbreken van touchpadbesturing op de PlayStation 4 is weliswaar een gemiste kans. Hoewel de game soms moeite heeft je tekeningen te herkennen, voelt het gebruik van de Celestial Brush natuurlijk aan.

In Okami komt de nadruk op verkenning te liggen. Gebieden bestaan uit meerdere dungeons met strategisch geplaatste savepoints, waarbij de oplossing van een puzzel niet altijd in je gezichtsveld ligt. Wie van het pad afwijkt, wordt beloond met collectibles, grappige sidequests en adembenemende vergezichten. Met elke overwinning op het kwade brengt Amaterasu kleur en leven terug in de wereld, die letterlijk beetje bij beetje opfleurt. Dat komt ook tot uiting in de prijzenwinnende soundtrack met zijn aangrijpende melodieën. Minder geslaagd zijn de dialogen die zonder stemmenwerk een beroep doen op zich steeds herhalende, korte geluiden. Sommige van de zinnen zijn op zich nochtans best grappig. Met name Issun weet met zijn 'furball' luchtigheid te brengen in een relaas over goden en een land in nood.

Op technisch vlak zijn laadtijden beperkt tot slechts enkele tellen en voor zij die willen, maken de minigames tijdens het laden een terugkeer. Okami's unieke visuals komen helemaal tot hun recht in hoge resolutie en 4K-ondersteuning voor de pc, PlayStation 4 Pro en Xbox One. De pop-in van kleinere voorwerpen, die op voorgaande versies aanwezig was, blijft evenwel behouden. De framerate ligt vast op 30 fps op alle platformen. Capcom stelt dat een hogere framerate onder meer de collision detection en animatiesnelheid zou breken. Begrijpelijk, maar toch teleurstellend gezien de kracht van de huidige consoles.

In een gamejaar tot de nok toe gevuld met releases van AAA-games staat de godin Amaterasu als vanouds haar mannetje. De elegante verschijning vertoont vooral op visueel vlak nauwelijks tekenen van ouderdom en ook het hanteren van de Celestial Brush blijft verfrissend. Het gemis van 60 fps en het aanblijven van de niet door te spoelen dialogen en pop-in zijn teleurstellend, vooral voor eventuele nieuwkomers en zij die Okami HD al op de PlayStation 3 speelden. De re-remaster van Okami biedt los van het gebruikelijke audiovisueel likje verf en snellere laadtijden niks nieuws onder de zon, maar is van zo'n schoonheid dat het het verlangen naar een sequel alleen maar verder aanwakkert.

Okami HD is nu beschikbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Maarten Denoo avatar

Maarten Denoo

Pietje-precies

Keerde het multiplayergeweld de rug toe en verdiept zich nu vooral in actie-RPG’s en co-opgames. Doctoraatsstudent gamen / gokken aan KUL.

Reacties